skip to Main Content
Imagehandler Copy

Προσφώνηση Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα

imagehandler

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσφωνώντας τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα τόνισε:

Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην γενέτειρα της Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια Κοινότητα, καθώς είμαστε μπροστά σε τρεις παράλληλες κρίσεις: Την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας.

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό, έναν από τους σταθμούς του τελευταίου σου ευρωπαϊκού ταξιδιού και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση -την πολιτισμική και την πνευματική- υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας, πολύ σύντομα, ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε μία θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας: στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας, που αφορά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και το κυπριακό πρόβλημα, στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ανυπομονώ, λοιπόν, να συζητήσουμε, κατ’ ιδίαν, όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι σου στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα.

Εισηγητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα

Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για την επίσκεψη του στην Ελλάδα. Και για το γεγονός ότι επέλεξε την Αθήνα, το τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, για έναν από τους τελευταίους σταθμούς, πριν κλείσει την οκτάχρονη θητεία του, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια θητεία κατά τη διάρκεια τη οποίας άλλαξε η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στην δική μας χώρα, όπου, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συσσώρευσαν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Θεωρώ ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δυο χωρών, η στιγμή που ο πρόεδρος Κλίντον, κατά την προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, το 1999, αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με την δικτατορία στην Ελλάδα. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση της δημοκρατίας. Έχει χύσει αίμα και έχει δώσει αγώνες που φτάνουν ως τις μέρες μας για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, που είναι κοινές μας αξίες.

 

Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό Πρόεδρο που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές. Που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Που εργάστηκε για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Που ενέταξε εκατομμύρια Αμερικανούς στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Που συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις και όλη του την επιρροή για μια ανθρωπιστική λύση στη μεγάλη Προσφυγική κρίση. Τη μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Και – επιτρέψτε μου να σημειώσω, γιατί το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα – έναν Πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008, οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε.

Οχτώ χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ορατά.

Η διεύρυνση της νομισματικής βάσης και η έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης, που επέλεξαν οι ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας.

Ενώ, από την άλλη μεριά, η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην  πολιτική της λιτότητας, κρατάει τις ευρωπαϊκές οικονομίες εγκλωβισμένες στην στασιμότητα, προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

Προκλήσεις, που αν δεν αντιμετωπιστούν με συλλογικό, αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι το να αποκτήσουν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες ελπίδα και προοπτική, είναι η μόνη απάντηση, απέναντι σε ένα ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και εθνικής περιχαράκωσης, που απειλεί τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Επιχειρώντας να αποφύγει ιστορικά λάθη του παρελθόντος, η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα, όταν, το 1953, με την βοήθεια και την στήριξη τότε των ΗΠΑ, ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας, συνδέοντάς το με ρήτρα ανάπτυξης.

Σήμερα, η ισχυρή πια Γερμανία, ως οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Αντιμετωπίσαμε ως οικονομία και ως κοινωνία ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε, αντί να λύσει τα προβλήματα.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε, το 2014, στο 27%.

Σήμερα, παρά τις πληγές, μας στεκόμαστε όρθιοι.

Καταφέραμε, με μεγάλες θυσίες, να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή και βήμα με βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία μας.

Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αργά αλλά σταθερά μειώνουμε τα ποσοστά ανεργίας και αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πριν από ενάμισή χρόνο, κληθήκαμε, παρότι νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Και θέλω, με την ευκαιρία, να αναγνωρίσω και δημόσια τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου Ομπάμα, εκείνες τις κρίσιμες ώρες – να αναγνωρίσω την ηθική και πολιτική στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση μου στην προσπάθεια να υπάρξει μια θετική διέξοδος.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη χώρα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και, πιστεύω ότι πήραμε τις ιστορικά ορθές αποφάσεις.

Έκτοτε προχωρήσαμε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, την δημόσια διοίκηση – αλλά προωθήσαμε και μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.

Ενώ, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν.

Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να γίνουν τα αποτελέσματα ορατά στην κοινωνία και να ελαφρύνουν το βάρος που επί τόσα χρόνια σηκώνουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και ιδίως η νεότερη παραγωγική γενιά.

Διότι η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.

Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της.

Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα.

Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ όχι μόνο ιστορικά συμβολική αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και, κατ΄ επέκταση, τη παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση, για να υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, που θα σταθεροποιήσουν ξανά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες της προόδου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο Ομπάμα μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Συζητήσαμε για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής μας συνεργασίας.

Ιδιαίτερα δε τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η έρευνα και η τεχνολογία.

Συζητήσαμε για τις προοπτικές που ανοίγονται, ώστε η Ελλάδα – με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη – να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Συνομιλήσαμε για τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου [LNG] στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου [FSRU] στην Αλεξανδρούπολη.

 

Και για τις προοπτικές επίσης που έχει η διάνοιξη νέων διαδρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη σημασία και για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

 

Παράλληλα, μιλήσαμε για το εξαιρετικά σημαντικό ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Τονίσαμε τις σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για την συνεργασία τις αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στους τομείς της καινοτομίας και της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε, επίσης, και για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις μεγάλες προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας και του μεταναστευτικού και την ενίσχυση της συνεργασίας μας επί αυτών των ζητημάτων.

Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας σε μια περιοχή όπου η αποσταθεροποίηση εντείνεται.

Γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρώπης, και της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονίας, που προωθεί σταθερά, τη διμερή και– μαζί με την Κύπρο – την τριμερή συνεργασία, με όλες τις χώρες της περιοχής της, στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Μια χώρα που αξιοποιεί τον ρόλο της ως ενεργό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της.

Και που εντείνει σταθερά τον ρόλο αυτό και για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας και της συνεργασίας ενάντια στην απειλή της τρομοκρατίας.

Μια χώρα που – παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει – προσέφερε στήριξη στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθασαν στα νησιά της.

 

Μια χώρα που παρά το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου με μονομερείς ενέργειες, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε να παραβιάσει τις κοινές μας αρχές και παρά την περιορισμένη στήριξη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιμένει ότι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής, αλλά και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η συνεχιζόμενη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και η συνέχιση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Και τονίσαμε την ανάγκη να γίνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εξασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Συρία, το Ιράκ και την Λιβύη.

Με άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών κατά αμάχων και αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων.

 

Η προάσπιση και η τήρηση του διεθνούς δικαίου και, κυρίως, των διεθνών συμβάσεων, αποτελούν προϋποθέσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισα την σταθερή προσήλωσή μου στον διάλογο και τη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα τη Τουρκία, μια χώρα με κρίσιμο ρόλο για το μέλλον της περιοχής μας.

 

Τόνισα, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη των σημαντικών αυτών σχέσεων, μπορεί να επιτευχθεί αυστηρά και μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς την απειλή πολέμου και αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 

Ασφαλώς, με τον Πρόεδρο Ομπάμα συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στην βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράσαμε τη στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες και σημαντικές δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται. Για τις οποίες θα έχω αύριο την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, που έρχεται στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες αυτές φέρνουν την ελπίδα, αλλά απαιτούν και εξαιρετική προσοχή στην κρίσιμη φάση που βρίσκονται, καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Είναι ανοικτά και βεβαίως ο στόχος μας είναι        η λύση αυτή να είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού και να συνεισφέρει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο νησί. Αυτό, επανέλαβα την άποψη μας δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Θέλω κλείνοντας και αφού καλωσορίσω και ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Ομπάμα, για την επιλογή να έρθει στην Ελλάδα, να θυμηθώ τα λόγια ενός άλλου σημαντικού Αμερικανού Προέδρου που στον προηγούμενο αιώνα αγωνίστηκε για να αντιμετωπίσει παρόμοιες σημαντικές προκλήσεις με αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα: όπως η ασφάλεια, η οικονομική κρίση, οι μετακινήσεις πληθυσμών.

 

Είχε πει λοιπόν ότι η «Πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία». Και κάτι ακόμα είχε πει: «Η πείνα και η ανεργία είναι η πρώτη ύλη από την οποία γεννιούνται οι δικτατορίες».

Τα λόγια του είναι εξαιρετικά επίκαιρα σήμερα.

Είμαι βέβαιος ότι οι λαοί μας, πιστεύοντας σε κοινές αρχές, θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανό πισωγύρισμα στην ιστορία.

Έχουμε χρέος να φύγουμε μπροστά! Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε!

Η αντιφώνηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

 

Θα είμαι πολύ σύντομος, από τη στιγμή που έπεται συνέντευξη Τύπου και ήδη απευθύνθηκα στον Τύπο, στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγουμένως. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό που με υποδέχτηκαν στη γενέτειρα της Δημοκρατίας.

 

Ο Πρωθυπουργός, κύριος Τσίπρας, μίλησε για εποχή προκλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και πράγματι, ήταν τέτοια, ειδικότερα για τον λαό της Ελλάδος. Kαι θέλω να συγχαρώ τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τον ελληνικό λαό, που κατάφεραν να προχωρήσουν μπροστά σε μία τόσο δύσκολη διαδικασία. Η ελπίδα μου είναι ότι με δεδομένη την ανάπτυξη που είδαμε φέτος, μπορούμε να χτίσουμε την πρόοδο.

 

Οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν απαραίτητες, ώστε να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα, το μήνυμά προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι, ότι θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ευημερία. Και αυτό θα είναι σημαντικό, τόσο σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και άλλες κατάλληλες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο προσαρμογής.

 

Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά, τη βαθιά μας εκτίμηση για τη συμπόνια που έδειξε ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες και την δέσμευσή μας να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τα οποία μείωσαν τις προσφυγικές ροές.

 

Θέλω να ευχαριστήσω, τον Πρωθυπουργό, κύριο Τσίπρα, για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Προσφυγικό, στην οποία έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εργαστούμε μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε τεράστια ανάγκη, την ώρα που εμείς προσπαθούμε να αποκρούσουμε τις συγκρούσεις που επιδεινώνουν την προσφυγική κρίση.

 

Με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ελπίζουμε ότι θα στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε μία δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Και αυτό είναι ένα πεδίο ακόμα, στο οποίο, διαρκώς, μπορούμε να στηριζόμαστε στην Ελλάδα ως φίλη χώρα, σύμμαχο, ζωτικό σύνδεσμο με το ΝΑΤΟ και την διατλαντική εταιρική σχέση. Και ξέρω, εκ μέρους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ότι θα ήθελαν να σας εκφράσουν τη βαθιά τους αγάπη και την απέραντη φιλία προς τον ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου, σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρωθυπουργέ.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top