skip to Main Content
ΦΦ (Copy)

Ποιους κόβει από τις λίστες ο Μητσοτάκης

Ποιους κόβει από τις λίστες ο Μητσοτάκης

Ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας βαθμολογεί τους γαλάζιους βουλευτές ανά εβδομάδα και ανά τομέα

• Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αλλάξει τα ψηφοδέλτια του κόµµατός του και θα αφήσει εκτός ακόµα και εν ενεργεία βουλευτές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Την ώρα που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γαλάζια στελέχη για να συμπεριληφθούν στις λίστες, λόγω και της δημοσκοπικής διαφοράς που καταγράφει η ΝΔ, κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική ανοίγοντας το δρόμο στην νεότερη γενιά. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος όχι μόνο να αλλάξει τα ψηφοδέλτια αλλά να αφήσει εκτός ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΝΔ έχει δώσει εντολή στον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα να βαθμολογεί την παρουσία των γαλάζιων βουλευτών ανά εβδομάδα και ανά τομέα. Πέρα του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να έχει πλήρη εικόνα της κοινοβουλευτικής πορείας των βουλευτών του θέλει να έχει και ένα πάτημα για να αλλάξει τις λίστες. Αυτό σε συνδυασμό με το όριο ηλικίας που δεν έχει ξεχαστεί για τους υποψήφιους μπορεί να είναι και το κλειδί για να «κόψει» όσους βουλευτές δεν είναι στα σχέδια του.

Την αρχή για την έξοδο των παλιότερων άνοιξε πριν λίγους μήνες ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος και σε μεγάλη εκδήλωση στην εκλογική περιφέρεια του στην Καρδίτσα, ανακοίνωσε τον τερματισμό της πολιτικής καριέρας του αφού δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο Κυρ. Μητσοτάκης που έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως πρωταρχικός στόχος του είναι η ανανέωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και προς σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το Μητρώο Στελεχών. Μάλιστα ο ίδιος έχει δεσμευθεί πως οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι, είναι οι σημερινοί βουλευτές ενώ κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στις λίστες.

Τον χορό των αποχωρήσεων πάντως πριν τον Σπύρο Ταλιαδούρο, είχε ανοίξει το περασμένο καλοκαίρι ένας ακόμα υπουργός, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και άλλοι πρώην βουλευτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιοι. Είτε γιατί βλέπουν πως δύσκολα θα επανεκλεγούν, είτε γιατί μπορεί να προσβλέπουν και σε μια μελλοντική αξιοποίηση σε κυβέρνηση ΝΔ ή ακόμα και γιατί έχουν πλέον άλλους στόχους.

Σε αυτή τη λίστα θέση φαίνεται να έχει και ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας που εκλέγονταν στην Πιερία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Ο Αλέκος Κοντός που έμεινε εκτός Βουλής αφού η ΝΔ δεν έβγαλε έδρα στην Ξάνθη. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα είναι γενικός Διευθυντής στην ΣΕΚΕ.

Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση του πρώην υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Γιώργου Καλαντζή που εκλέγονταν στην Καβάλα από το 1993 και πρόσφατα είχε διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ.

Στην Φλώρινα ο Στάθης Κωνσταντινίδης που στις εκλογές του 2015 δεν επανεκλέχτηκε μάλλον δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια αφού στοχεύει στο δήμο.

Στις Σέρρες, ο Μενέλαος Βλάχβεης που είχε εκλεγεί το 2012 δεν κινείται ιδιαίτερα ενώ όσον αφορά τον Θεόφιλο Λεονταρίδη οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή είναι συγκεχυμένες με τις ίδιες πήγες να επισημαίνουν πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εκλέγονταν από το 1996.

Στο Κιλκίς στο πλαίσιο της ανανέωσης οι πληροφορίες λένε πως μπορεί εκτός ψηφοδελτίου να μείνει ο Θόδωρος Πασσαλίδης που εκλέγονταν τη δεκαετία του 1990.

Το ίδιο ισχύει και για την πρώην βουλευτή Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου που στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε στην τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου όπως και για τον Δημήτρη Κωνσταντάρα στην Α’ Αθήνας.

Στην τριεδρική Λέσβο ο πρώην νομάρχης Παύλος Βογιατζής που είχε εκλεγεί το 2012 φαίνεται πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ενώ και η Γεωργία Μπατσαρά που εκλέγονταν στην Ημαθία ζυγίζει τα δεδομένα.

Ακόμα ο Γρηγόρης Αποστολάκος είναι δύσκολο να επιστρέψει στο ψηφοδέλτιο του νομού Λακωνίας και φαίνεται ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Σπάρτης.

Στη Φωκίδα κάποιοι επιμένουν πως η επιστροφή του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Μπούγα στα ψηφοδέλτια μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την πρώην βουλευτή του νομού Ασπασία Μανδρέκα.

Στα Χανιά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης που εκλέγονταν απο το 1989 σύμφωνα με πηγές που έρχονται από την περιοχή φαίνεται να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαν αποχωρήσει οι τότε βουλευτές Λευκάδας, Θόδωρος Σολδάτος και Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πρώην βουλευτές Πιερίας Δημήτρης Χριστογιάννης και Φθιώτιδας Δημήτρης Μπριάνης.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top