skip to Main Content
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Copy

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ, με την συμμετοχή της Ένωσης Γονέων και συναδέλφων εκπαιδευτικών από τα σχολεία του νομού, μόνιμων και αναπληρωτών, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης για τα οξυμμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών μπροστά στην νέα σχολική χρονιά (αποχαρακτηρισμός δυσπρόσιτων σχολείων, κατάργηση δεκάδων τμημάτων, τέλμα στη σχολική στέγη και στις επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων, κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, απουσία μέτρων στέγασης – σίτισης και μεταφοράς αναπληρωτών, προβλήματα στις μεταφορές μαθητών κ.α.).

Ο προϊστάμενος δήλωσε ότι για την κατάργηση τμημάτων δεν έχει ευθύνη, αφού εισηγήθηκε όλα τα αιτήματα των σχολείων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων που με την σειρά της έκοψε περίπου 30 τμήματα, μεταξύ των οποίων και τμήματα γενικής παιδείας (1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 1ο Λύκειο Αργοστολίου, ΕΠΑΛ Ληξουρίου) καθώς και δεκάδες ξενόγλωσσα και επιλογής (3 στο ΓΕΛ Ιθάκης). Για την σχολική στέγη δήλωσε αναρμοδιότητα και υιοθέτησε τα αιτήματα της ΕΛΜΕΚΙ. Για το θέμα της μείωσης της μοριοδότησης αρκετών σχολείων και του αποχαρακτηρισμού 16 δυσπρόσιτων σχολείων σε Αβάθμια και Ββάθμια δήλωσε ότι «…δεν είναι διεκδικητικό όργανο..» για να επαναφέρει το αίτημα της εκ νέου διεκδίκησης της μη κατάργησής τους.

Στην συνέχεια οι φορείς συναντήθηκαν με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη όπου του έθεσαν τα παραπάνω προβλήματα.

Στο θέμα των δυσπρόσιτων σχολείων αφού του επισημάνθηκαν οι ευθύνες και της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) για την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση της κατάργησής τους, του τέθηκε το αίτημα της επαναφοράς του θέματος στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει την απόφασή της και να επαναφέρει τον δυσπρόσιτο χαρακτήρα στα σχολεία του νομού που κατείχαν μέχρι την κατάργησή του. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αφού διαχώρισε την θέση του από αυτήν της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα στο ΠΣ προκειμένου να ζητήσει να επανεξετασθεί από την κυβέρνηση.

Στο θέμα των υποδομών επιβεβαίωσε την απαράδεκτη στασιμότητα στις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων που πρέπει επιτέλους να δημοπρατήσουν οι ΚΤΥΠ. Ιδιαίτερα για την επισκευή του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης την ευθύνη έχουν οι ΚΤΥΠ που δεν στέλνουν στην περιφέρεια τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο ενώ για την κατασκευή του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου δήλωσε ότι τεχνικά η μελέτη είναι έτοιμη, αλλά πρέπει ο Δήμος να φροντίσει ώστε η πολεοδομία να εκδώσει την σχετική άδεια.

Για την κατασκευή νέων σχολείων δήλωσε ότι υπάρχει πίστωση και δέσμευση στο ΕΣΠΑ μέχρι τα μέσα του 2019 για ένα σχολείο, αλλά πρέπει ο δήμος να προχωρήσει στην σχετική πρόταση στις ΚΤΥΠ και στην συνέχεια οι ΚΤΥΠ να δώσουν την μελέτη προκειμένου να το χρηματοδοτήσει.

Στο θέμα της στέγασης των αναπληρωτών καθηγητών και στην πρόταση της ΕΛΜΕΚΙ να μισθώσει η περιφέρεια ξενοδοχείο προκειμένου να μην δώσουν ένα και δύο μισθούς μέχρι να βρουν σπίτι δήλωσε ότι θα παρέμβει στην ένωση Ξενοδόχων προκειμένου να προσφέρει γι΄ αυτό το διάστημα φθηνά δωμάτια. Για την αξιοποίηση δημόσιων υποδομών που υπάρχουν (εστία Λάσσης, δωμάτια Γυμνασίου Αγίας Θέκλης  και Κεραμειών) δήλωσε ότι που πρέπει να επισκευαστούν και για το σκοπό αυτό διαθέτει 260 χιλ για την εστία στη Λάσση, προκειμένου να φτιαχτούν οκτώ δωμάτια δύο ατόμων για να εξυπηρετήσουν φοιτητές ΤΕΙ αλλά και αναπληρωτές καθηγητές. Για τα δημοσιοϋπαλληλικά που ζητήσαμε να γίνουν εστία για εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους δήλωσε ότι ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (είναι προς εκποίηση). Για την σίτιση των αναπληρωτών δεσμεύτηκε να ισχύσει και φέτος στην λέσχη του ΤΕΙ. Για τα εκπτωτικά εισιτήρια στην Ακτοπλοΐα δεσμεύτηκε να κάνει παρέμβαση στις εταιρείες προκειμένου να δώσουν και φέτος τις εκπτώσεις που είχε διεκδικήσει η ΕΛΜΕΚΙ και τις είχε αποσπάσει.

Στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών εξέφρασε τους φόβους του ότι θα υπάρχουν προβλήματα με την έγκριση των περσινών συμβάσεων μέχρι να γίνουν καινούργιες, ενώ για το κόψιμο τμημάτων υποσχέθηκε να κάνει παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων ώστε να μην κοπούν τα τμήματα γενικής παιδείας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ με βάση τα παραπάνω τονίζει ότι οξύνονται όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μαθητών κάτω από την πολιτική κυβέρνησης – ΠΙΝ και Δήμου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αγωνιστική διεκδίκηση των αυτονόητων αιτημάτων μας. Πρώτη και βασική μάχη μας είναι να μην κοπεί κανένα τμήμα σε κανένα σχολείο.

 

Οργανώνουμε τον αγώνα με την πραγματοποίηση σύσκεψης στα γραφεία της ΕΛΜΕΚΙ

(3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου)

την Τρίτη 11/9/2018

στις 7.30 μμ.

Καλούμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές προκειμένου να καθορίσουμε τα βήματα του αγώνα μας.

 

Αργοστόλι 10/09/2018

 

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μαντζουράτος Δημήτρης Ποταμιάνου Σοφία
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top