Πάνω ή κάτω ο τουρισμός;
Πρωτοφανείς αποκλίσεις παρουσιάζουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στις αφίξεις και τα έσοδα και απέχουν χαρακτηριστικά από την εικόνα των δημοφιλών τουριστικών προορισμών τον Αύγουστο.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ρεκόρ αφίξεων τον Αύγουστο, τάση που συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο με αυξήσεις σε όλα τα νησιά άνω του 10% από το εξωτερικό. Η Κρήτη μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε 2,5 εκατ. ξένους επισκέπτες και ήδη έχει ξεπεράσει τα 3 εκατ. τον Οκτώβριο. Η Ρόδος είχε αύξηση 7%.
Οι πληρότητες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κυμάνθηκαν σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς σχεδόν στο 100% (Αθήνα, Χαλκιδική, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος κα). Ειδικά, φετινοί φθινοπωρινοί μήνες αποδεικνύονται οι καλύτεροι όλων των εποχών όπως λένε οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς με τη σεζόν για πρώτη φορά να φτάνει τις 240 μέρες και τις διανυκτερεύσεις να ξεπερνούν τα 200 εκατ.
Η ΤτΕ από την άλλη αποτυπώνει μία άλλη πραγματικότητα… Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή της οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν μόλις 1,3% τον Αύγουστο και 1,8% από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα έσοδα είναι 9% λιγότερα από πέρυσι.
Η εικόνα που δίνει η ΤτΕ αμφισβητείται από τα στοιχεία τόσο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αλλά και από τις ξένες αγορές στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, μεταξύ ΤτΕ και ΣΕΤΕ χάθηκαν παραπάνω από 200.000 τουρίστες στο οκτάμηνο! Και αυτό διότι στο οκτάμηνο, ο ΣΕΤΕ έκανε λόγο για 431.000 παραπάνω ταξιδιώτες αεροπορικώς και οδικώς, ενώ η ΤτΕ μόλις 227 χιλιάδες ταξιδιώτες.
Ανάλογες διαφορές προκύπτουν και τα στοιχεία φορέων του εξωτερικού. Με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η ΤτΕ “βλέπει” αύξηση των αφίξεων κατά 7,7% (1,92 εκατ.),αλλά δραματική μείωση των εισπράξεων κατά 13,2% από το Ηνωμένο Βασίλειο, με επίσημη δικαιολογία ότι ευθύνεται το Brexit. Ήρθε όμως ο ABTA – ο σύνδεσμος των Βρετανικών tour operators – να ανακοινώσει ότι οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Βρετανών δεν αλλοιώθηκαν λόγω Brexit. Και ειδικά για την Ελλάδα, ανακοίνωσε άνοδος στις ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών επισκεπτών κατά 0,5% από την αρχή του έτους ως και τον Αύγουστο.
Αντίστοιχες διαφορές έχουν προκύψει με επίσημους φορείς του τουρισμού από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Θέμα για το οποίο πριν λίγο καιρό η ένωση των ταξιδιωτικών γραφείων της Ρωσίας αμφισβήτησε δημοσίως σε ανακοίνωσή της τα ελληνικά στοιχεία ως πολύ χαμηλότερα της πραγματικότητας.
Όλη αυτή η αλλοιωμένη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η ΤτΕ φαίνεται πως συμπαρέσυρε και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κύριο Α.Ανδρεάδη, όπου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας άλλαξε την άποψή του για την φετινή χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη δημοσίως δήλωνε ότι η χρονιά θα κλείσει αύξηση των εσόδων, έστω οριακή, και λίγες μέρες μετά υιοθέτησε τα περί μείωσης από την ΤτΕ.
Βέβαια, είναι κατανοητό αφού είναι αρκετά δύσκολο για ένα μέλος του Δ.Σ. της ΤτΕ, όπως ο κ.Ανδρεάδης, να βγει ανοικτά να αμφισβητήσει τα στοιχεία του προϊσταμένου του. Πιο εύκολο για εκείνον ήταν να στραφεί κατά της κυβέρνησης. Αφού σε σειρά ραδιοφωνικών του εμφανίσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει την φορολογία στον τουρισμό με αποτέλεσμα να ο κλάδος να παρουσιάζει “έλλειμμα ανταγωνιστικότητας” σε σχέση με την Ισπανία και την Κύπρο, ζητώντας την εξαίρεση του τουρισμού από το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για όλες τις άλλες επιχειρήσεις.
Η πρόσφατη μεταστροφή του ΣΕΤΕ από εκεί που ανακοίνωνε την αναθεώρηση του στόχου του ελληνικού τουρισμού για το 2021 – αφού μόλις μέσα σε μία διετία ο στόχος που είχε τεθεί το 2014, τα 27 εκατ επισκέπτες, φέτος ξεπεράστηκε – στη γραμμή της αντιπολίτευσης και των επιθέσεων κατά του Α.Τσίπρα. Μοιραία μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις, ότι όλα αυτά γίνονται για να συγκαλυφθεί το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται με τα στατιστικά του τουρισμού, εις βάρος της ίδιας της χώρας.
Μιχάλης Βιδιάς