skip to Main Content
An 223 Copy

«Πανηγυρισμοί» και «διαξιφισμοί»

 ….για τον απολογισμό του 2015

dsc00439_

Η έγκριση του απολογισμού, του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης για το έτος 2015 απασχόλησε την Τετάρτη (5/10) για περίπου 2,5 ώρες την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται κατά πολλούς κορυφαία προκειμένου να γίνει αποτύπωση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής αλλά έφτασε τελικά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, να ευτελιστεί λόγω της απουσίας για πολλοστή φορά του Δημάρχου, Αλέξανδρου Παρίση, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα. Η αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού-ισολογισμού έγινε από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σοφία Γαρμπή παρουσία των στελεχών της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και του ορκωτού λογιστή, κ. Τζιώρα, ο οποίος κατέγραψε και τα συμπεράσματα του ελέγχου του. Από τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Γαρμπή, αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά με αρνητικό πρόσημο το πρόβλημα της εισπραξιμότητας καθώς από τα 51 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει η Δημοτική Αρχή, κατάφερε να αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 26 εκατ. ευρώ και η διαφορά αυτή, όπως ξεκαθαρίστηκε έχει να κάνει με τη μη πληρωμή έργων που ήταν στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή, όπως παρουσίασε, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες της αλλά μέσω της περικοπής της μισθοδοσίας του προσωπικού της και του περιορισμού των εξόδων της στα νομικά της πρόσωπα, όπως η ΚΕΔΗΚΕ και ο ΟΚΑΠ. Συμπερασματικά, η κα Γαρμπή  χαρακτήρισε «πολύ καλή» την εικόνα του ισολογισμού, που έκλεισε με έλλειμμα 964.οοο ευρώ, «ποσό απολύτως αποδεκτό και αναμενόμενο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών έφτασε συνολικά τα 5,5 εκατ. ευρώ αλλά χαρακτηρίστηκε «δυναμικό νούμερο» καθώς συνεχώς εγκρίνονται δαπάνες. Για όλα αυτά, η κα Γαρμπή υπεραμύνθηκε της προσπάθειας του Δήμου να διαχειριστεί τα οικονομικά όσο καλύτερα γίνεται βάσει των χρεών και των υποχρεώσεων που παρέλαβε από τους προηγούμενους Δήμους.

dsc00420_

Μιχαλάτος: «Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, ο ασθενής νοσεί…»
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Μιχαλάτος δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία της Δημοτικής Αρχής για τα αποτελέσματα που παρουσίασε. «Η εικόνα αυτή του ισολογισμού φανερώνει τη νέα τάξη πραγμάτων που έρχεται να εγκαθιδρύσει η νέα δημοτική αρχή. Βλέπουμε από το 2011 μέχρι σήμερα ότι ένα σπουδαίο κονδύλι, όπως αυτό που αφορά τη μισθοδοσία κάθε χρόνο μειώνεται και έχει φτάσει να μειωθεί μέχρι σήμερα κατά 50%. Στα έξοδα λειτουργίας, η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να βοηθάει ημέτερους μέσα από απευθείας αναθέσεις μεγαλώνει το ποσό. Δεν έγινε καμία προσπάθεια ο νέος μεγάλος Δήμος Κεφαλονιά να καταφέρει να πετύχει εκπτώσεις από τη λειτουργία του. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχει τον Δήμο Κεφαλονιάς σαν πρότυπο για το πως προμηθεύει πράγματα έτσι ώστε να του επιβάλλει την τάξη. Βλέπουμε, ακόμη, όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει ένα μαχαίρι στα έσοδα. Εχει σταματήσει να εισπράττει ο Δήμος  και συνεχίζει να κάνει πολιτική των φίλων για να καλύψει κάποιους που μπορούν να πληρώσουν. Ευχομαι να μην γίνει αυτό που προφητεύει αλαζονικά ο Αναπληρωτής και να μην είναι αυτή η επόμενη δημοτική αρχή γιατί θα είναι ό,τι χειρότερο για την Κεφαλονιά. Δεν συμφωνούμε ακόμη με τη λειτουργία των σπηλαίων, όπως είναι και των παραλιών. Δεν γίνεται σωστή διαχείριση σε Μύρτο και Πλατύ Γιαλό όταν βλέπουμε ότι τα έσοδα από αυτές τις δύο παραλίες ανέρχονται στις 378.000 ευρώ. Γι αυτό θεωρώ ότι δεν είναι αποτελέσματα για να πανηγυρίζουμε. Δεν είναι ισολογισμός που δείχνει ότι είμαστε σε καλή πορεία. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ασθενής νοσεί και πρέπει να προσπαθήσει η Αντιδήμαρχος Οικονομικών να εξοικονομήσει χρήματα που να τα διαθέσουμε για την καλύτερη προβολή της Κεφαλονιάς».

 

dsc00430_

Ρουχωτάς: «Υβρις η απουσία του Δημάρχου»
Ο επικεφαλής της «Ενωμένης Τετράπολης», Βασίλης Ρουχωτάς απέφυγε, όπως είπε, τη… μπακαλική των αριθμών και στάθηκε στην απουσία του Δημάρχου. «Η απουσία του Δημάρχου αποτελεί ύβρη για το λαό της Κεφαλονιάς. Δείχνει ότι αποτελεί ξενιστών άλλων ιδεών. Θα περίμενα να είναι εδώ σήμερα και να μας πει χοντρά και σταράτα ορισμένες κουβέντες. Εχουμε μια περιφέρεια εγκαταλελλειμένη, έχουμε μια Παλλική σε πλήρη καταστροφή από τους σεισμούς. Εγώ δεν θα μπω στην αριθμολογία. Θεωρώ ύψιστη ύβρη την απουσία του Δημάρχου. Αφού είναι κουρασμένος, σε αυτή τη βαθύτατη αποχή, Δήμαρχε δώσε διέξοδο στους νέους και παραιτήσου γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνεται συστηματικά». Από την πλευρά του, ο Σπύρος Σαμούρης υπογράμμισε: «Οι απαντήσες που πήραμε είναι μη ικανοποιητικές. Το μηδενικό έργο της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται και από την αδυναμία της να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο ισολογισμό. Και να μην μιλάμε για το αν θα είναι η ίδια Δημοτική Αρχή μετά το 2019 γιατί αυτή θα είναι η καταρράκωση ολόκληρης της Κεφαλονιάς. Δείχνουν μια εικόνα διάλυσης και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συναινέσουμε σ’ αυτό τον απολογισμό ως αντιπολίτευση. Θα τον καταψηφίσουμε μετά βδελυγμίας».

aravantinos-640x330

Αραβαντινός: «Άνθρακας ο θησαυρός»
Ο Διονύσης Αραβαντινός χαρακτήρισε ανούσια τη διαδικασία του απολογισμού από τη στιγμή δεν έχει κανένα όφελος από αυτή η ευρύτερη κοινωνία της Κεφαλονιάς: «Η διαδικασία της παράδοσης των πεπραγμένων είναι μια κορυφαία διαδικασία που έχει καταντήσει δαιδαλώδης και έχει καταργηθεί από την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Πρέπει να δούμε τι έχει εισπράξει από όλα αυτά η Σάμη και η Παλλική. Αυτά δεν μας λέτε. Γι αυτό λέμε ότι λέμε ότι είναι «άνθρακας ο θησαυρός» γιατί δεν έχει εισπράξει τίποτα η κοινωνία από όσα βαυκαλίζετε». Ο Διονύσης Μινέτος πρότεινε από τη μεριά του τη δυνατότητα αξιοποίησης των χρημάτων που εισπράττει ο Δήμος από τις παραλίες για τη βελτίωση της εικόνας τους: «Αρκετά λεφτά καταλήγουν στα ταμεία του Δήμου από τις παραλίες. Δεν είδα, όμως, στις δαπάνες αυτές να υπάρχουν χρήματα που να επιστρέφουν στις παραλίες. Ενα τμήμα τους θα μπορούσε να επιστρέφει για τη δημιουργία ήπιων έργων διότι είναι ένας σημαντικός φυσικός πόρος». Ο επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο., Ηλίας Παρίσης στάθηκε, επίσης, από την πλευρά του στην απουσία του Δημάρχου, προσθέτοντας ότι «θα περίμενα ο Δήμος να έχει καταρτίσει ένα πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα για το πως θα μπορέσει να στηριχθεί για την ανάπτυξη του. Θα πρέπει να επιβάλλει ακόμη στους αντιδημάρχους, στους εντεταλμένους συμβούλους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων να κάνουν και οι ίδιοι απολογισμό και ισολογισμό και όχι να κρύβονται πίσω από τη Δημοτική Αρχή».


Κουρούκλης: «Εχουμε… ξεχάσει τον Δημάρχο»
Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης «καυτηρίασε» με τη σειρά της την απουσία του Δημάρχου και υπογράμμισε ότι ο ισολογισμός και απολογισμός του Δήμου αποτυπώνει την αντιλαϊκή πολιτική του, που είναι συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής. «Εδώ βλέπουμε έναν ευτελισμό της διαδικασίας, όπου πέρα από τα οικονομικά στοιχεία υπάρχει και μια Δημοτική Αρχή που έχει να επιδείξει μια αυταρχική συμπεριφορά. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να έχει ξεχάσει ότι είναι Δήμαρχος. Και εμείς τον έχουμε ξεχάσει. Αυτοί οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι η οπτική της Δημοτικής Αρχής έχει αντιλαϊκό πρόσημο και είναι συνέχεια της κεντρικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Γιάννης Κουρούκλης ενώ ο Νίκος Γκισγκίνης πρόσθεσε: «Για πολλοστή φορά βλέπουμε δύο γραμμές που συγκρούονται. Ο ρεαλισμός της Δημοτικής Αρχής είναι ίδιος με τον ρεαλισμό της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι ότι την πληρώνει ο λαός μέσα από αυτόν τον ισολογισμό». Να σημειωθεί ότι ο κ. Γκισγκίνης έθεσε στη συζήτηση του θέματος και τον τρόπο είσπραξης των χρημάτων που εισπράττει ο Δήμος από τα σπήλαια και εξέφρασε απορίες για τη διαδικασία, παρουσιάζοντας αποκόμματα εισιτηρίων που σκίζονται σκόπιμα – κατά την άποψη του – στο σημείο που φαίνονται οι αριθμοί τους.

an-223

Λυκούδης: «Οι καρκινικές φράσεις της αντιπολίτευσης»
Η συζήτηση του θέματος και η ψήφιση του κατά πλειοψηφία από τη Δημοτική έληξε τελικά με την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Δημάρχου, Διονύση Λυκούδη. Ο κ. Λυκούδης έπλεξε το εγκώμιο της Σοφίας Γαρμπή, υπογραμμίζοντας ότι «κοσμεί την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έχει να επιδείξει ένα βίο πρωτόγνωρο στα οικονομικά του Δήμου, όπου δεν έχει μπορέσει κανένας να ψελλίσει το παραμικρό». Και συνέχισε κάνοντας λόγο για «καρκινικές φράσεις» που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση έτσι ώστε να μετατρέπει τους αριθμούς και να τους διαβάζει κατά το δοκούν. «Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της επαναστατικής γυμναστικής. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα Δήμο με 50 εκατ. ευρώ χρέη και είμαστε από τους μοναδικούς που δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Αυτή είναι η υπερηφάνεια μας». Νωρίτερα, δημιουργήθηκε επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Λυκούδη και τον κ. Γκισγκίνη, όταν ο τελευταίος θέλησε να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων. Ο κ. Γκισγκίνης ζητούσε σε έντονο ύφος να κλείσει το μικρόφωνο του ο Αναπληρωτής για να απευθύνει ερωτήσεις, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκη Παπαναστασάτο να προσπαθεί να τον συνετίσει, φωνάζοντας του «άσε την ηθοποιία! Δεν είσαι στρατοδίκης και δικαστής».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top