skip to Main Content
32267113 10204602368336439 2919076816238936064 N (Copy)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Νοσηλευτές Χωρίς Σύνορα

Ανεξάρτητα από το αν παίρνουν μέρος ως νοσηλευτές σε κάποιο χειρουργείο, ή εμβολιάζουν εκατοντάδες παιδιά σε μία μέρα, ή διαχειρίζονται έναν θάλαμο νοσοκομείου, ή ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να βοηθήσουν στην εγκατάσταση μιας κινητής μονάδας σε μια απομακρυσμένη κοινότητα ή κάνουν διαλογή των διασωθέντων από μια βάρκα που βυθίζεται, οι νοσηλευτές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι συνήθως το πρώτο πρόσωπο που βλέπει ένας ασθενής της οργάνωσης.

Όλοι όσοι εργάζονται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα γνωρίζουν ότι καμιά από τις δράσεις –που καλύπτουν σε περισσότερες από 70 χώρες– δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς την καθημερινή αφοσίωση, το πάθος και τις δεξιότητες των 8.843 ενεργών νοσηλευτών της οργάνωσης. Ένας στους πέντε εργαζόμενους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι νοσηλευτής και η συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν 90%) είναι ντόπιοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στη χώρα στην οποία εργάζονται.

Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, νοσηλευτική φροντίδα σημαίνει μια προσέγγιση που βάζει τον ασθενή στο επίκεντρο. Πέρα από την ανθρώπινη υπάρχει επίσης και η τεχνική πλευρά της ιατρικής φροντίδας. Οι νοσηλευτές εκτελούν σειρά κλινικών πράξεων, όπως αναζωογόνηση ασθενών, παρακολούθηση ζωτικών σημείων, καθαρισμό και επίδεση τραυμάτων, χορήγηση φαρμάκων και ενέσεων, τοποθέτηση ενδοφλέβιων καθετήρων, εμβολιασμούς και πολλά άλλα. Την ίδια στιγμή, θα δούμε νοσηλευτές σε θέσεις ιατρικού συντονιστή, επικεφαλής αποστολών, υπευθύνου προγραμμάτων, προέδρους τμημάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κλπ.

Παρόλο που εργάζονται σε πολύ δύσκολα περιβάλλοντα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιμένουν ότι η φροντίδα που παρέχεται θα πρέπει να έχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Όλες οι δράσεις που πραγματοποιούν οι νοσηλευτές μπορούν να είναι σωτήριες μόνο εάν γίνονται σωστά, την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η προσδοκία υψηλής ποιότητας νοσηλευτικής φροντίδας υποστηρίζεται από μια σειρά κατευθυντήριων οδηγιών, πρωτοκόλλων και τυπικών διαδικασιών που βοηθούν τους νοσηλευτές. Πέρα όμως από αυτές τις διαδικασίες, οι γνώσεις, το ταλέντο και οι δεξιότητες των νοσηλευτών παίζουν κρίσιμο ρόλο στην περίθαλψη των ασθενών.

Οι νοσηλευτές κάνουν τεράστια διαφορά βοηθώντας τους ασθενείς να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν εύκολα μόνοι τους: φαινομενικά απλές λειτουργίες, όπως το να αναπνέει κανονικά ο ασθενής, να τρώει και να πίνει, να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, να κοιμάται ή να ξεκουράζεται, και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά πλαίσια. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάρρωση του ασθενούς και στο να ανακτήσει την αυτονομία του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που ακούνε τις ιστορίες των ασθενών, τους φόβους και τις ελπίδες τους. Είναι σύμβουλοι όταν οι ασθενείς χάνουν την πίστη στην ανάρρωσή τους. Είναι το χαμόγελο που τόσο έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σε μια κατάσταση που πολλές φορές έχει υπερβολικό στρες. Με δυο λόγια, νοιάζονται για τους ανθρώπους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν χωρίς τους νοσηλευτές τους. Η εκπληκτική δουλειά που κάνουν μερικές φορές δεν έχει την αναγνώριση που της αξίζει, όμως όποιος έχει δει την καθημερινή αφοσίωση και το πάθος τους μπορεί να βεβαιώσει πόσο σημαντικό είναι το έργο τους. Για τους νοσηλευτές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπως και για κάθε νοσηλευτή σε όλο τον κόσμο, η καλύτερη ανταμοιβή είναι τελικά εκείνη που παίρνουν από τους ασθενείς τους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top