skip to Main Content
ΠΡ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου

και οι δύο ηγέτες δίνουν συνέντευξη Τύπου

Δείτε live τις δηλώσεις:

Τσίπρας

Καλωσορίζω τον Τούρκο Πρόεδρο

Να επισημάνω ότι ιστορική εκτός από την επίσκεψη ήταν και η πρωτοβουλία για την πρόσκληση.

Τα ζητήματα που μας χωρίζουν και τα οποία υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, μια περίοδος έντασης στην ευρύτερη περιοχή μας, εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή μας και την εξέλιξη που είχαμε στην προσφυγική κρίση. Πιστευτούμε ότι σε μια τέτοια εποχή είναι πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας.

Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση του σεβασμού των διεθνών δικαίων και της συνθήκης της Λωζάνης που μας αφήνει να μιλάμε χωρίς εξάρσεις χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνη.

Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Ναι για να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των λαών μας να συμβάλουν στην ειρήνη και στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να γίνει το πλαίσιο του απολύτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της.

Μιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο Πρόεδρο για να άρουμε τις παρεξηγήσεις.

Μιλήσαμε για το Αιγαίο, την ένταση στο Αιγαίο. Τόνισα ότι η τουρκική παραβατικότητα πρέπει να τερματιστεί, οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας.

Δεν συνάδει με το καλό κλίμα που επιδιώκουμε να στήσουμε το γεγονός ότι το 2017 επικρέμμεται η έννοια του casus belli.

Σε ότι αφορά την ανάγκη να προσεγγίσουμε με ρεαλιστικό τρόπο τη σχέση μας ,να εξομαλυνθούν οι εντάσσεις στο Αιγαίο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα μέτρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα.

Για το κυπριακό τόνισα ότι  επανενωμένη ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις είναι η δική μας θέση. Μια λύση που θα κινείται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ.

Μας απασχόλησε το θέμα της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τη συμφωνία με την ΕΕ μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των ροών και στους θανάτους.

Συμφωνήσαμε σε μέτρα για συνεργασία των αρχών μας.

Χαιρέτησα την προσπάθεια για φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία.

Μιλήσαμε για τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως στρατηγική πολιτική με αμοιβαία οφέλη για την καλή γειτονία όσο και για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα.

Η Ελλάδα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη η οποία ελπίζουμε ότι θα επανέλθει το συντομότερο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν.

Μιλήσαμε και για ασφάλεια.

Τόνισα ότι βασική αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας. Είναι η χώρας της Δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν στηρίζουμε πραξικοπηματίας, αλλά είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου που σέβεται την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Μιλήσαμε για τη σημασία ολοκλήρωσης έργων, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης Θεσσαλονίκης.

Συμφωνήσαμε επίσης της επανενεργοποίηση της μεικτής οικονομικής επιτροπής και την προετοιμασίας ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Για την Ελλάδα το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο γιατί μετά από μια οικονομική περιπέτεια βγαίνει από τα προγράμματα.

Για αυτό θεωρώ ότι το 2018 έφθασε η στιγμή να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το δυνατότερο θετικό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς.

Σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στη καχυποψία και στις προκλήσεις αλλά στο να χτίζουμε γέφυρες.

Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν δεν το κάνετε θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε και ότι η επίσκεψή σας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top