skip to Main Content
Χωρίς τίτλο (Copy)

Οι συνταξιούχοι δείχνουν τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές

ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

-Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα κρίνουν το χρόνο της κυβέρνησης

-Τα δύο κρίσιμα σενάρια που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου

-Η εκλογολογία εμποδίζει τους υπουργούς να ασχοληθούν με το έργο τους

Ποιος θα  περίμενε ότι θα ερχόταν η στιγμή στην πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθεί με τους συνταξιούχους και από εκεί που δήλωνε συμπαραστάτης τους απο τη θέση της αντιπολίτευσης , τώρα είναι αναγκασμένος  να περιμένει να δει τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων τους ώστε να αποφασίσει αν θα πάει σε εκλογές νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο τον Οκτώβριο του 2019.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Τσίπρας να αποφασίσει για εκλογές αν δεν έχει πρώτα λύσει το θέμα της περικοπής των συντάξεων με τους δανειστές . Αν οι περικοπές των συνταξιούχων στα εισοδήματα τους την 1-1-2019 θα είναι μονόδρομος , και θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού , ο κ. Τσίπρας Θα κλείσει άρον-άρον την συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος για τις πρόωρες εκλογές και θα προσπαθήσει να τις μεταθέσει για όσο χρόνο μπορέσει πιο μακριά απο την απόφαση η οποία έτσι και αλλιώς θα επιβαρύνει το εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικά.

Σε διαφορετική περίπτωση αν δηλαδή η κυβέρνηση καταφέρει και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών που βρίσκονται ήδη στη Αθήνα , συμφωνήσει λόγω των υπέρ πλεονασμάτων να μην περικόπτει τις συντάξεις και με νόμο είτε καταργηθεί η προηγούμενη ψηφισμένη διάταξη ή πάρει αναβολή το μέτρο που είναι και το πιο πιθανό , τότε ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να μελετά σοβαρά την υπόθεση των πρόωρων  εκλογών, αναζητώντας ευκαιρία να τις προκηρύξει για τον Μαΐο, τότε δηλαδή που θα διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές , στις 26 του ίδιου μήνα. Εάν γίνει αυτό τότε είναι βέβαιον ότι ο κύριος Τσίπρας θα αρχίσει να αναδεικνύει το γεγονός ότι κατάφερε και ανέτρεψε την απόφαση της περικοπής των συντάξεων, ότι μπόρεσε και έπεισε τους Ευρωπαίους για το άδικο μέτρο που είχε αναγκαστεί να ψηφίσει όταν τον πίεζε ο κ. Σοιμπλε και γλίτωσε τους συνταξιούχους από μια νέα περικοπή που θα έφτανε σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 18%.

Η εξέλιξη αυτή την οποία θα ήθελε και θα βόλευε πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα έχει σημαντικό πλεονέκτημα. Θα έδειχνε ότι μπορεί να τα βάλει με τους ξένους και να τους νικήσει, ότι πολιτικά στέκεται δίπλα στους κοινωνικά αδύνατους όπως οι συνταξιούχοι και το κυριότερο,  θα υποστήριζε,  ότι ανάλογα θα έπραττε και σε άλλες περιπτώσεις της πολιτικής του είτε αφορά και άλλες κατηγορίες όπως μισθωτούς ή φορολογούμενους γενικά, είτε μειώσεις σε φόρους με στόχο βέβαια στο προεκλογικό κλίμα που θα είχε ήδη δημιουργήσει  να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι πολύ καλύτερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους .

Σε περίπτωση όμως που η εξέλιξη με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν έχει αίσιο τέλος , τότε σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε μονόδρομο που θα είναι βέβαιο σχεδόν ότι θα οδηγηθεί στο γκρεμό. Γιατί όσο και να πάει πιο μακριά τις εκλογές μετά από μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση , το πικρό ποτήρι θα το πιει όποτε και αν κάνει εκλογές και σε αυτή την περίπτωση όσο πηγαίνει πιο πίσω τις κάλπες και με πετσοκομμένες τις συντάξεις, τόσο το κλίμα για τον ίδιο θα επιβαρύνεται,  θα γίνεται όλο και πιο  χειρότερο και αυτό θα έχει σαν συνέπεια από την συνεχιζόμενη εκλογολογία να μεγαλώνει η διαφορά από τη Ν.Δ η οποία θα δείχνει ότι καλπάζει εκλογικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό και εκλογικό περιβάλλον ουδείς πιστεύει ότι οι υπουργοί θα ενδιαφέρονται για το κυβερνητικό έργο, θα ασχολούνται μόνο με την πολιτική τους επιβίωση και για το αν θα ξανά εκλεγούν βουλευτές και φυσικά θα έχει ξεσπάσει μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη της αριστερής πτέρυγας που θα ασκούν έντονη κριτική για τις επιλογές του κ. Τσίπρα κάτι που θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και στον ίδιο προσωπικά.

Εκτός αυτών μια παρόμοια περίπτωση θα είχε ως αποτέλεσμα να σπαταλήσει δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κεφάλαιο που λέγεται Αλέξης Τσίπρας να αδυνατίζει στην περίπτωση που η επόμενη ημέρα είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συννεφιασμένη και χρειαστεί βοήθεια από άλλο κόμμα για να κυβερνήσει ή για να μπλοκάρει αν θελήσει την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2020.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top