skip to Main Content
Dsc 1184 Copy

Οι Ριζοσπάστες επιστρέφουν στην Κεφαλονιά

«Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν τα σπίτια και τη γη» – «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλήθηκε»

Ένα νέο Κίνημα γεννήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Κεφαλονιά, από στελέχη της Αριστεράς, δικηγόρους αλλά και απλούς πολίτες που βλέπουν τους πλειστηριασμούς, ακόμη και πρώτης κατοικίας, να έχουν ήδη φτάσει, τις δημόσιες υποδομές να ξεπουλιούνται, τις επιχειρήσεις να ρημάζουν και όλα αυτά ενώ στην εξουσία βρίσκονται οι μέχρι πριν λίγο καιρό παλιοί τους σύντροφοι. Το όνομα αυτού: «Ριζοσπαστικό Κίνημα Κεφαλονιάς»

Ο ένας να βοηθήσει τον άλλο

Οι 8 τολμηροί Κεφαλονίτες που αποφάσισαν ότι η επίθεση στην τσέπη αλλά και την περιουσία των πολιτών πρέπει να λάβει απάντηση δεν είναι χθεσινοί. Οι περισσότεροι έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια μέσα στα κινήματα, σε πολιτικούς σχηματισμούς και παρατάξεις, κάποιοι είναι πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους μόλις το κυβερνών κόμμα άρχισε τις… κωλοτούμπες, υπάρχουν 2 δικηγόροι με ειδίκευση στην υπεράσπιση υπερχρεωμένων επαγγελματιών και νοικοκυριών, εκπρόσωποι εργαζομένων, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εμποροβιοτεχνών κ.α.

«Πρέπει ο ένας να βοηθήσει τον άλλο» μας είπε ένα από τα στελέχη της νέας κίνησης γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στην επίθεση που έρχεται.

Γιατί στην Κεφαλονιά;

Ο Σταύρος Αντύπας, κατάγεται από την περιοχή ενός άλλου διάσημου συνεπώνυμου αγωνιστή, του Μαρίνου Αντύπα. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκε αμέτρητες φορές πολίτες απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζών ή του κράτους. Ανοίγοντας την παρουσίαση, έθεσε από την πρώτη στιγμή τους στόχους του κινήματος, διευκρινίζοντας ότι αυτοί είναι προσωρινοί, και ότι θα επαναδιαμορφώνονται διαρκώς στην πορεία. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην ίδια την Κεφαλονιά, η οποία έχει μακρά ιστορία αγώνων και κουβαλάει μια σημαντική παρακαταθήκη από τους Ριζοσπάστες.

Σταύρος Αντύπας ανάμεσα σε Μάκη Ιακωβάτο και Βιργινία Γασπαράτου

«Σας καλέσαμε εδώ», είπε, «γιατί θεωρήσαμε σωστό να μιλήσουμε πρώτα μόνο στους δημοσιογράφους, και όχι να γεμίσουμε μια αίθουσα με φίλους και γνωστούς. Στη συνέχεια όμως το Κίνημα θα απευθυνθεί πλέον ανοιχτά στον κόσμο.

Ακούγεται ρομαντικό να ξεκινήσουμε κάτι που αφορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Κεφαλονιά. Όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι από την Κεφαλονιά ξεκίνησαν πράγματα που τα συναντήσαμε μετά και σ’ άλλους τόπους, ακόμη και εκτός Ελλάδας».

Σύντροφοι και προδότες

«Παλέψαμε για να μην γίνονται κατασχέσεις, να μην ξεπουλιέται η γη μας», θα συνεχίσει ο Σταύρος Αντύπας, χωρίς να κρύψει ότι κάποιοι από αυτούς είχαν ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.  «Τι άλλαξε όμως όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Μήπως σταμάτησαν οι κατασχέσεις; Σταμάτησε το ξεπούλημα; Εμείς όχι μόνο δεν ξέραμε ότι θα κάνει μια τέτοια στροφή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλα αυτά ήταν θέματα για τα οποία ήμασταν τότε όλοι αντίθετοι. Δεν οφείλουμε εμείς να απολογηθούμε που στηρίξαμε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πρώην σύντροφοί που ήρθαν απέναντι σε ότι οι ίδιοι έλεγαν». Λίγο αργότερα, ο Γεράσιμος Μποζάς θα προσθέσει: «Όταν φύγαμε, κάποιοι μας είπαν «προδότες», εμείς όμως ήμασταν αυτοί που μείναμε πιστοί στις αρχές μας. Άλλοι ήταν οι προδότες».

Θέλουμε διάλογο με την κοινωνία

«Πρόκειται για την αρχή ενός διαρκούς διαλόγου» θα συνεχίσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ριζοσπάστες Ξανά, Γεράσιμος Δημητράτος, ο οποίος είχε κατέβει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όμως μόλις οι πρώτην σύντροφοί επέλεξαν να υποταχθούν στο μνημόνιο, εκείνος διαχώρισε τη θέση του, παραιτήθηκε και έκοψε κάθε δεσμούς με το κόμμα.

Βιργινία Γασπαράτου και Μάκης Δημητράτος

Παρότι το Ριζοσπαστικό Κίνημα ξεκινάει στην Κεφαλονιά,  ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν σκοπό να περιοριστούν στο νησί. «Δεν φτιάξαμε μία νέα δημοτική παράταξη που θα διεκδικήσει τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τέτοια παράταξη υπάρχει. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι κάτι μεγαλύτερο, απευθυνόμαστε και σε κόσμο εκτός Κεφαλονιάς», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με παρόμοια κινήματα εκτός Κεφαλονιάς.

Θα μετέχουν στις βουλευτικές εκλογές;

Το εύλογο ερώτημα που δημιουργήθηκε είναι ποιος είναι ο απώτερος στόχος; Η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές; Η ένταξη σε ένα μέτωπο κινημάτων με πιο ανατρεπτική δράση; Η απλή υπεράσπιση όσων κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, την επιχείρηση, το ηλεκτρικό ρεύμα; Τι υπάρχει στο «πίσω μέρος του μυαλού» των μελών του Ριζοσπαστικού Κινήματος Κεφαλονιάς;

«Δεν έχουμε περιθώριο για… πίσω μέρος του μυαλού»

Ο Σταύρος Αντύπας έθεσε κατευθείαν τους πρώτους στόχους αλλά και τους περιορισμούς που βάζει η ίδια η κατάσταση που επικρατεί σήμερα: «Μακάρι να υπήρχε άνεση για να έχουμε κάτι στο… πίσω μέρος του μυαλού μας», θα πει, «δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια όμως. Προς το παρόν θα ασχοληθούμε μόνο με το… μπροστινό μέρος, γιατί τα μέτρα που έρχονται είναι πολύ σκληρά, ειδικά αυτά που θα ακολουθήσουν την αξιολόγηση. Θα αντιμετωπίσουμε τραγικές καταστάσεις. Χάνουμε τη γη μας, χάνουμε τα σπίτια μας. Η Κεφαλονιά διαφημίζεται ως ένας από τους ωραιότερους τόπους στην Ελλάδα. Και έτσι είναι. Όμως αυτό έχει ανοίξει την όρεξη και σε πολλά… κοράκια».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, και έχοντας ήδη την εμπειρία πολλών σχετικών υποθέσεων ως δικηγόρος, φαίνεται να μιλάει με σιγουριά: «Οι κατασχέσεις θα ενταθούν, όπως και οι απαλλοτριώσεις, και το ξεπούλημα δημόσιας γης», θα πει. «Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους για να μην ξαναβρεθούμε να είμαστε θύματα».

Να καθαρίσει το όνομα της Αριστεράς – Αυτοί ξεπουλήθηκαν

Μιλώντας για τους πρώτην συντρόφους τους, τόσο ο Μάκης Δημητράτος, όσο και ο Γεράσιμος Μποζάς, δεν μασάνε τα λόγια τους: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλήθηκε», θα επαναλάβουν δυο και τρεις φορές ενώ στη συνέχεια θα είναι ακόμη πιο σκληροί με τους πρώην συντρόφους τους.

«Πρόκειται για μία κυβέρνηση Τσολάκογλου…»

Ο Γεράσιμος Δημητράτος θα προσθέσει: «Βγήκε βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης (σ.σ. αναφέρεται στον κ. Ζουράρι) και είπε ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Όταν είσαι υπό κατοχή και παράλληλα είσαι βουλευτής και πας στο κοινοβούλιο τότε είσαι βουλευτής κατοχικής κυβέρνησης, κυβέρνησης Τσολάκογλου», θα πει σε έντονο ύφος, ενώ ο Γεράσιμος Μποζάς θα προσθέσει: «Πρέπει να καθαρίσει το όνομα της Αριστεράς».

Ούτε ΛΑΕ ούτε Πλεύση ούτε κόμματα

Ρωτήσαμε τα μέλη του Ριζοσπαστικού Κινήματος Κεφαλονιάς να μας πουν, εφόσον είναι και εκείνοι απογοητευμένα πρώην μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν εντάχθηκαν σε ένα από τα ήδη υπάρχοντα πολιτικά κόμματα (ΛΑΕ και Πλεύση Ελευθερίας). Ήταν μία από τις λίγες ερωτήσεις που ουσιαστικά έμειναν αναπάντητες. Μόνο η Βάσω Βουτσινά, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, είπε ότι, ως κίνημα δεν κινούνται στην λογική της ανάθεσης και πως δεν θέλουν να μπλέξουν με κανένα κόμμα, πως δεν τους εκφράζει κάτι τέτοιο.

Η Βάσω Βουτσινά

Συμμαχίες ναι, ανάθεση όχι

Παρ’ όλα αυτά, είναι δεδομένο ότι οι Ριζοσπάστες θα ψάξουν να βρουν συμμαχίες με στελέχη που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν δεν συνεργαστούν επίσημα με κάποια από τα δύο αντιμνημονιακά κόμματα (ΛΑΕ και Πλεύση).

Όμως στο θέμα της ανάθεσης σε αντιπροσώπους, οι εκπρόσωποι του νέου κινήματος είναι μάλλον κάθετοι και καθαροί. «Δεν θέλουμε ανάθεση, θέλουμε συμμετοχή του κόσμου και αλληλεγγύη», θα πουν ενώ ο Σταύρος Αντύπας θα προσθέσει εμφατικά:

«Η εποχή που ερχόταν κάποιος και μας έσφιγγε το χέρι στην προεκλογική περίοδο, βγάζαμε και φωτογραφίες κ.λπ. έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος θα ξανασταθεί στα πόδια του (…) Τα κινήματα, είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Ή μάλλον από εκεί που τα σταμάτησαν»

«Θα είμαστε εκεί που γίνεται η πάλη»

Λίγες ώρες πριν την πρώτη τους συνέντευξη τύπου, οι Ριζοσπάστες μαζί με μέλη άλλων συλλογικοτήτων (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, κ.α.) είχαν κάνει παρέμβαση στην ΔΟΥ Αργοστολίου, διαμαρτυρόμενοι για κατάσχεση σε πρώτη κατοικία επαγγελματία. Και μάλιστα σε κατοικία με αντικειμενική αξία 70.000 ευρώ…

Αυτό φαίνεται πως, σε πρώτη φάση, θα είναι και το πλαίσιο αγώνα του νέου κινήματος. Αυτό άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι:

«Δεν δεχόμαστε την Ελλάδα ως αποικία χρέους. Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν την περιουσία», θα πουν και θα προσθέσουν: «Τελείωσε η εποχή της ανάθεσης και της υπόσχεσης. Τώρα εμείς πρέπει να βγούμε μπροστά και να παλέψουμε για το παρόν και το μέλλον μας».

Ποιοι είναι οι νέοι Ριζοσπάστες

Τα μέλη του νέου κινήματος ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν επικεφαλής μεταξύ τους, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και έτσι έχουν σκοπό να συνεχίσουν και στο μέλλον.

Αυτοί που παρουσίασαν τις βασικές αρχές του κινήματος στη συνέντευξη τύπου ήταν οι: Μάκης Δημητράτος (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ριζοσπάστες Ξανά), Γεράσιμος Μποζάς (ραδιοφωνικός παραγωγός, dj),  Βιργινία Γασπαράτου (εργαζόμενη στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς), Γεράσιμος Ιακωβάτος (ελεύθερος επαγγελματίας), Μιχάλης Μαρκάτος (πρόεδρος εμποροβιοτεχνών), Γεράσιμος Βαλλιάνος (δικηγόρος), Σταύρος Αντύπας (δικηγόρος), Βάσω Βουτσινά (πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς).

Οι θέσεις του Κινήματος Ριζοσπαστών Κεφαλονιάς

 

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ο λαός μας βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την διάψευση των προσδοκιών του για μια πραγματική αριστερή διακυβέρνηση με προσανατολισμό τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πρόοδο και την προκοπή του σε συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας, ελευθερίας, δικαιοσύνης  και αλληλεγγύης. Με τις προσδοκίες μας αυτές, κατέρρευσε με τρόπο εκκωφαντικό και το ιδεολόγημα της πολιτικής ανάθεσης σε σωτήρες και εξουσίες, οι οποίοι, τελικώς, με αποκορύφωμα το ιστορικό πλέον δημοψήφισμα απέδειξαν την προσήλωσή τους σε καθεστωτικές διαδικασίες και αντιλήψεις που κινούνται σε προκαθορισμένα πλαίσια και επιβάλλονται διαχρονικά από εσωτερικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς κύκλους συμφερόντων.

Η προηγούμενη περίοδος, αυτή που ξεκίνησε με την σκόπιμη αλλοίωση του συντριπτικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αποτέλεσε για πολλούς περίοδος απογοήτευσης, θλίψης, ματαίωσης, οργής,  εσωστρέφειας, απορίας και προβληματισμού, παράλληλα όμως προσέφερε στον καθένα και την καθεμιά από εμάς μια χρήσιμη ευκαιρία για κοινωνικό και πολιτικό επαναπροσδιορισμό, για επανακαθορισμό της προσωπικής μας στάσης, για αναζήτηση νέων φίλων, συντρόφων και συμμάχων, με τους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί συνεχίζοντας από εκεί που μας σταμάτησαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με ειλικρίνεια, αλληλεγγύη,  συντροφικότητα, μα πάνω από όλα πιστοί στις αξίες εκείνες που διαπότισαν με  αίμα και ατσάλι τον λαό μας.

Οι συνθήκες στις μέρες μας, δυστυχώς, δεν θυμίζουν σε τίποτα την ορμή και το όραμα του λαού μας τη στιγμή του δημοψηφίσματος. Το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον σε βαθειά κρίση, συνέπεια της έντονης διάψευσης αλλά και των κυρίαρχων επιλογών, ο λαός μας  λεηλατημένος  από πολιτικές σκληρής λιτότητας και οικονομικής αφαίμαξης, η κοινωνία σε πλήρη κατασταλτικό αποπροσανατολισμό και η απειλή της εθνικιστικής και  νεοναζιστικής παλινόρθωσης  να συμβαδίζει καθόλου τυχαία με την επιστροφή ακραίων και μισαλλόδοξων μορφωμάτων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με τα δεδομένα αυτά, δεν μας απομένει η πολυτέλεια της επιλογής. Η ανάγκη της Ιστορίας για κοινωνική και πολιτική ανασύνταξη, για πραγματικά δημοκρατική και συμμετοχική αυτοθέσμιση, για επαναδιατύπωση της  ουτοπίας,  για διεκδίκηση  όσων μας στέρησαν και αντίσταση σε όσα μας παίρνουν, μας χτυπά την πόρτα. Μια άλλου είδους πολιτική και ηθική  πρακτική και μια διαφορετική από τα συνηθισμένα κοινωνική συμπεριφορά, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.

Στην κατεύθυνση αυτή, εδώ στην Κεφαλονιά, η Ιστορία είναι με το μέρος μας. Στις πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές μας ρίζες, χρήσιμα θεωρητικά, μεθοδολογικά και κινηματικά εργαλεία περιμένουν την αξιοποίησή τους και γιατί όχι την συνέχειά τους. Ακόμη και στις εχθρικές αυτές συνθήκες, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ο   παραδοσιακός ριζοσπαστισμός μας, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, αφετηρία αλλά και στόχευση, για την μαχητική και αγωνιστική επανένταξή μας στο κοινωνικό και πολιτικό «γίγνεσθαι». Από εδώ, από τα μέρη αυτά που σημαδεύτηκαν από κοινωνικά αιτήματα, ριζοσπαστικές αρχές και αξίες και προσωπικότητες με έντονη προσωπική και συλλογική δράση, ένα νέο κίνημα μπολιασμένο με τα γονίδια αυτά μπορεί να εμπνεύσει όλο και περισσότερους ακόμη και σε εποχές σαν τη σημερινή. Φτάνει να το αποφασίσουμε και να το τολμήσουμε. Με λογισμό και μ΄ όνειρο.

Στις μέρες μας, η ανασύνταξή μας αυτή, η ανασύνθεση, δηλαδή, ενός τέτοιου κινήματος, είναι πέρα ως πέρα επιτακτική. Το νησί μας για πρώτη φορά, όπως και ολόκληρη η χώρα, απειλείται από έναν πρωτόγνωρο οικονομικό και κοινωνικό «βιασμό», παράλληλα με όλες εκείνες τις ήδη δοκιμασμένες  πολιτικές αφαίμαξης του οικογενειακού εισοδήματος και της λαϊκής περιουσίας. Σε αυτόν οφείλουμε να απαντήσουμε, να αμυνθούμε και να αντιμετωπίσουμε. Η προστασία της περιουσίας μας από την επιβαλλόμενη ύπουλα και σταδιακά μετατροπή του δημοσίου χρέους σε ιδιωτικό αλλά και από τα κοράκια των τραπεζών που καταφθάνουν για να υφαρπάξουν «τουριστικές στέγες», η προάσπιση της γης μας από τις απαλλοτριώσεις των εργολάβων των υπερταμείων  και των αναδόχων τους, η υποχρεωτική παραχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε εταιρείες των δανειστών μας, η μετατροπή  τεράστιων περιοχών ιδιαίτερου κάλους και οικοσυστημάτων σε πεδία κερδοσκοπικών παιγνίων και η αντικατάσταση  της παραδοσιακής ντόπιας οικονομίας με ενεργειακές, θαλάσσιες και αιολικές, εκμεταλλεύσεις , είναι ήδη μνημονιακές υποχρεώσεις μας, αλλά και από τις πρώτες απειλές που θα βιώσουμε τους ερχόμενους μήνες.  Στις απειλές αυτές, η στάση μας πρέπει να είναι μαζική, αγωνιστική και δημιουργική. Κι αυτό όλοι μας πρέπει και να το αποφασίσουμε και να το πράξουμε.

Για να ανοίξει η συζήτηση αυτή, για να διατυπωθούν τα απαραίτητα και αναγκαία ζητήματα μιας κοινωνίας που στο πετσί της βιώνει την σκληρή εφαρμογή αδιέξοδων πολιτικών που επιβάλλονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις, οφείλουμε από αυτό το σημείο και με το κείμενο αυτό να θέσουμε τα άμεσα αιτήματα μπροστά από τα οποία νιώθουμε πως πρέπει να συνταχθούμε. Με δεδομένη την απόλυτη αποτυχία του παλαιού αυταρχικού κομματικού συστήματος, την διάλυση των κομματικών προτύπων και την απόλυτη αναξιοπιστία κομμάτων που κυριάρχησαν στην επιβολή αντικοινωνικών και αντιλαϊκών πολιτικών, με τα κόμματα εκφραστές των συμφερόντων μιας αδίσταχτης ολιγαρχίας, οικογενειακών ελίτ και του μεγάλου κεφαλαίου, τα αιτήματα  για κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση, για ενότητα στη βάση, αλληλεγγύη, συνεργασία, συμμετοχή και αυτοθέσμιση, είναι για εμάς πρωτεύοντα.

Μέσα από αυτά και κυρίως μέσα από την αγωνία για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού αυτό-οργανωμένου μετώπου αντίστασης, διεκδίκησης και δημιουργίας, ενός μετώπου χωρίς αγκιστρώσεις, ομφάλιους λώρους και κατευθυνόμενες σκοπιμότητες, μπορούμε αγωνιστικά να θέσουμε την αναγκαιότητα για οργάνωση  και συνεργασία των κοινωνικών ομάδων, για συμμετοχική λήψη αποφάσεων, για αλλαγή του παραγωγικού, καταναλωτικού και ανταλλακτικού μοντέλου  σε μικρή ή μεσαία κλίμακα και εμβάθυνση των συνεργατικών, αυτό-διαχειριζόμενων και συνεταιριστικών αντιλήψεων και πρακτικών, για την προώθηση της «τοπικότητας» του ντόπιου πρωτογενούς τομέα, για αξιοποίηση του συνδυασμού παραδοσιακή οικονομία-νέες τεχνολογίες, παράλληλα όμως και για κεντρικά ζητήματα, όπως η αναλογική και ισότιμη σεισάχθεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τα αιτήματα αυτά, δεν αποτελούν ασφαλώς τον τελικό μας προορισμό. Είναι όμως αναμφισβήτητα σε αυτό το αρχικό στάδιο μια κοινή βάση στην οποία μπορούμε να συνυπάρξουμε, να συνεννοηθούμε και να δράσουμε από κοινού. Στην πορεία θα έρθουν και τα υπόλοιπα. Η συζήτηση μέσα στην κοινωνία, από εμάς τους ίδιους, οφείλουμε να μην  μείνει σε αυτά, ειδικά σε μια εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν, δυστυχώς προς το χειρότερο. Ερωτήματα όπως τι κοινωνία θέλουμε, ποια δημοκρατία,  ποιο το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, με ποιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ποιος ο πολιτικός μας στόχος, αυτά κι ακόμη περισσότερα, αποτελούν αντικείμενο μιας ευρείας συζήτησης που πρέπει σύντομα να ανοίξουμε. Μιας συζήτησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αντιπροσώπους και αναθέσεις, αντίθετα,  από εμάς τους ίδιους για εμάς τους ίδιους. Συμμετοχικά και δημοκρατικά.

Με το κείμενο αυτό, ένα κείμενο που δεν επιδιώκει να  αποτελέσει μια ξύλινη  ιδεολογική προκήρυξη ούτε μια φαντασμένη διαφημιστική πολιτική καμπάνια  αλλά αποτελεί την αποτύπωση μιας γνήσιας αγωνίας για το παρόν και το μέλλον μας σε μια εχθρική περίοδο, συνάμα δε έντονης απογοήτευσης και μοναχικότητας, ουσιαστικά βάζουμε τις πρώτες λέξεις μιας κοινής συζήτησης και συνεννόησης, παράλληλα όμως και μαχητικής αντιμετώπισης και διεκδίκησης για ένα κίνημα που έρχεται από πολύ μακριά και που πρέπει να συνεχίσει την απαραίτητη για όλους μας πορεία. Γι αυτό άλλωστε, υπογράφεται ήδη αλλά και θα υπογραφεί  από ανθρώπους, εδώ στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλους τόπους, που τους ενώνει μια αυτονόητη αγωνία και ένας κοινός δρόμος. Ας τολμήσ

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top