skip to Main Content
B81999f5d3afb68359b57d35e3da8635

…………. οι καλύτερες μάντολες του κόσμου

Ελλην πρεσβευτής
Editorial

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, στον ιστότοπο του «Saveur», του εμβληματικού αμερικανικού περιοδικού γαστρονομίας, διάβαζα για τις καλύτερες μάντολες του κόσμου. Ποιες ήταν; Μα, αυτές της Κεφαλλονιάς! Το άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Μη φύγετε από αυτό το ελληνικό νησί χωρίς να δοκιμάσετε τα καλύτερα καραμελωμένα αμύγδαλα του κόσμου» υπέγραφε η ιστορικός και συγγραφέας Αν Μπράμλεϊ.

Και στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, ο αμερικανός σεφ Ντέιβιντ Λίμποβιτζ, ο οποίος ζει στο Παρίσι, ανέβασε στο διάσημο ομώνυμο μπλογκ του ένα άρθρο για την Τήνο, την οποία επισκέφτηκε για αναψυχή. Ο Λίμποβιτζ εκθειάζει (δικαίως) τη φυσική ομορφιά του νησιού και την καθαριότητα των χωριών. Όσο για το φαγητό, σημειώνει: «Δεν είχαμε ούτε ένα κακό γεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας. Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν πολύ φρέσκα υλικά και οι μάγειρες και οι σερβιτόροι είναι πολύ περήφανοι για αυτό που φέρνουν στο τραπέζι μας».

14670879_1184567518276764_3614419099065253462_nΘα συμφωνήσετε νομίζω ότι το ελληνικό φαγητό μπορεί και πρέπει να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας. Με ή χωρίς την αρωγή της πολιτείας! Γιατί, σίγουρα, ούτε οι μάγειρες και οι σερβιτόροι της Τήνου που εντυπωσίασαν τον Λίμποβιτζ ούτε η Εβελίνα  Καππάτου που έδειξε τα μυστικά της παρασκευής της κεφαλλονίτικης μάντολας στην Αν Μπράμλεϊ είχαν την αρωγή κανενός. Είχαν, όμως, ένα μυστικό: αγαπούν τη δουλειά που κάνουν και είναι περήφανοι για το προϊόν που παράγουν.

Βεβαίως, καλό είναι συνυπάρχει και η αρωγή της πολιτείας. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα στη Σύρο, όπου μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων της γεύσης βρέθηκε προσκεκλημένη στο νησί από το επιμελητήριο Κυκλάδων και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους άξιους παραγωγούς και εστιάτορες του νησιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προσκαλέσω να μαγειρέψετε μαζί μας εμπνεόμενοι από τις φθινοπωρινές συνταγές μας και, αν είστε μπλόγκερ, να υποβάλετε υποψηφιότητα στα φετινά Food Blog Awards.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top