skip to Main Content
IMG 73d1f08a03351cddefcec6bd3531d8c5 V Censored (Copy)

Ο παράδεισος και… η κόλαση της Μελισσάνης [αποκλειστικό]

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΜΑΝ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ !!!

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μαγευτικά αξιοθέατα που έχει να επιδείξει η Κεφαλονιά: το λημνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

Μπορεί η φωτογραφία του πανέμορφου αυτού σπηλαίου να είναι ένα από τα 10 πιο δημοφιλή trend του twitter, απ’ όλα τα ελληνικά αξιοθέατα, μπορεί ο Δήμος Κεφαλονιάς να εισπράττει κάθε χρόνο τεράστια ποσά, όμως οι υποδομές γύρω από το χώρο θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα εκνευρίζοντας τους επισκέπτες, εξοργίζοντας τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τους οδηγούς που έχουν την ατυχία να περνούν από το σημείο σε ώρες αιχμής.

Η κατάσταση μέσα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν μοιάζει εξωφρενική αφού οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι και 2 ώρες, κάτω απ’ τον ήλιο, σε υπερβολική ζέστη, χωρίς καμία προστασία, ανάμεσα σε δεκάδες λεωφορεία με αναμμένες μηχανές που δημιουργούν μία απάνθρωπη ατμόσφαιρα.

Η εικόνα με τις ουρές που δημιουργούνται, ειδικά όταν έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Αργοστολίου κρουαζιερόπλοια, είναι κάτι παραπάνω από τραγική, με τους τουρίστες να… λιάζονται θέλοντας και μη για ώρες, απορώντας για την κατάσταση, κάποιοι βρίζοντας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου αλλά και σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα του κόσμου…

 

Οι οδηγοί από την άλλη, από τη στιγμή που υπάρχει τεράστια ανοργανωσιά στο πάρκινγκ, σχηματίζουν έναν αποπνικτικό κλοιό γύρω από τον χώρο υποδοχής της Μελισσάνης με τα οχήματά τους, αφήνοντας συχνά αναμμένη τη μηχανή, με τους διαπληκτισμούς να είναι συχνό φαινόμενο.

Οι επισκέπτες τα βάζουν με τους ξεναγούς και τους οδηγούς, οι οδηγοί με τους υπαλλήλους, οι υπάλληλοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε όλον αυτό τον χαμό, ενώ ο εκνευρισμός που δημιουργείται ηλεκτρίζει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μία από τις ημέρες που κάναμε ρεπορτάζ στην Μελισσάνη, κάποιος οδηγός Ι.Χ. κάλεσε την τροχαία, η τροχαία απείλησε με κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα τους οδηγούς λεωφορείων, κάποιος επαγγελματίας οδηγός φώναζε ότι η Αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία γιατί πρόκειται για δημοτικό χώρο (;),  όμως ακόμα και η χαρακτηριστική κίτρινη γραμμή που έπρεπε να υπάρχει στο πλάι είχε πλέον ξεθωριάσει, με αποτέλεσμα κανείς οδηγός να μην τη βλέπει. Λίγο μπογιά δεν έχετε βρε παιδιά;

Η υποψία της χαρακτηριστικής κίτρινης-πορτοκαλί γραμμής βρίσκεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Εάν δεν την βλέπετε, δεν φταίμε εμείς…

Όλοι εν χορώ ρίχνουν την ευθύνη στον Δήμο Κεφαλονιάς, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση στο πρόβλημα που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρεί τους επισκέπτες και ταυτόχρονα δυσφημεί την Κεφαλονιά.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, αλλά και επί τόπου μαρτυρίες οι βαρκάρηδες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν, επιταχύνουν ή μειώνουν τη βόλτα που κάνουν. Αυτό όμως συχνά έχει αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διαμαρτύρονται ότι πληρώνουν πολύ ακριβό αντίτιμο για μια μικρή περιήγηση.

Φαντάζει πραγματικά εξωφρενικό ότι τόσα χρόνια, με τόσους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που περνούν από τη Μελισσάνη, ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ούτε ένα σκέπαστρο στο υποτυπώδες πάρκινγκ ώστε να μην κινδυνεύουν από ηλίαση οι τουρίστες ενώ τεράστιες είναι οι ευθύνες και για το χάος που δημιουργείται με το θέμα του ελέγχου της στάθμευσης αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία καθοδήγηση. Και γι’ αυτό, φυσικά, δεν φταίνε οι επαγγελματίες.

Όπως βλέπετε και στις εικόνες και το βίντεο, οι εικόνες προκαλούν ντροπή, οι τουρίστες στέκουν σε άναρχες ουρές και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, την ώρα που το πάρκινγκ ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο από τις αναμμένες μηχανές των οχημάτων κι ενώ το καυσαέριο από τις εξατμίσεις μετατρέπει τον περιβάλλοντα χώρο της παραδείσιας Μελισσάνης σε πραγματική κόλαση. Πολλοί από τους επισκέπτες προσπαθούν να προφυλαχθούν από τον ήλιο στη σκιά που δημιουργούν τα ίδια τα λεωφορεία!

Κανείς τόσα χρόνια δεν φρόντισε να διανοιχτεί διαφορετικός δρόμος για την άνοδο και την κάθοδο των οχημάτων στο Λιμνοσπήλαιο. Κανείς δεν σκέφτηκε να συντονίσει τα τουριστικά γραφεία ώστε να καταφθάνουν σε συγκεκριμένες ώρες με εισιτήρια που θα έχουν κοπεί εκ των προτέρων. Ή ακόμα χειρότερα, κανείς δεν έχει σκεφτεί τα λεωφορεία να παρκάρουν με τάξη στο, «ο Θεός να το κάνει» πάρκινγκ, με τη σειρά που καταφθάνουν, οι επισκέπτες να περιμένουν μέσα στα λεωφορεία χωρίς να περνάνε όλα αυτά τα βασανιστήρια.

Πάνω απ’ όλα όμως, είναι τεράστιες οι ευθύνες, γιατί με τόσα εκατομμύρια ευρώ που συρρέουν στα ταμεία της Μελισσάνης και του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει δημιουργηθεί, επιτέλους, ένας αξιοπρεπής χώρος υποδοχής, με στέγαστρο, πράσινο και χώρους αναμονής ώστε οι επισκέπτες να μην βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκαν σε ένα από τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα της Ελλάδας.

Οι δικαιολογίες που έχουν ακουστεί είναι πολλές και γνωστές, έλλειψη χώρου, γραφειοκρατία κλπ. Πολλές όμως από τις λύσεις είναι σχετικά ανέξοδες ενώ, όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για έναν τοπ τουριστικό προορισμό στον οποίο μάλιστα συρρέουν κατά χιλιάδες επιβάτες κρουαζιεροπλοίων που σαφώς έχουν υψηλές απαιτήσεις. Η καθυστέρηση στην οριστική λύση του προβλήματος είναι, παρά τις δικαιολογίες, απαράδεκτη.

Πέρα απ’ όλα αυτά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση αυτή θέτει επιπλέον άμεσο θέμα ασφάλειας για επισκέπτες και εργαζόμενους αφού το γεγονός ότι δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα μέσα σ’ αυτό το χάος μοιάζει με αληθινό θαύμα. Τι θα συμβεί αν κάποιος λιποθυμήσει από την πολύωρη αναμονή κάτω από τον ήλιο; Τι θα συμβεί αν κάποιο λεωφορείο τραυματίσει έναν από τους στριμωγμένους στην ουρά τουρίστες; Οι επαγγελματίες οδηγοί καλούνται να κάνουν τους επαγγελματίες… ζογκλέρ για να παρκάρουν και να ξεπαρκάρουν, την ώρα που από δίπλα ή από πίσω από τα οχήματα περνούν απροειδοποίητα άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Η κατάσταση αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Δημοτική Αρχή, όμως δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο, εκτίθεται και θίγεται ολόκληρη η Κεφαλονιά.

Επιλέξτε ώρες

Τελικά αξίζει μία επίσκεψη στην Μελισσάνη;
Αξίζει. Το θέαμα είναι μοναδικό και κάθε επισκέπτης θα πρέπει να το θαυμάσει έστω και μία φορά. Όμως είναι προτιμότερο, αν το επισκεφτείτε στην υψηλή σεζόν που υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα, να αποφύγει τις ώρες που έρχονται τα γκρουπ, ειδικά όταν υπάρχουν κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Αργοστολίου. Προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ίσως αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για να αποφύγετε την πολυκοσμία.
Για το ακριβές ωράριο της Μελισσάνης κάθε εποχή, απευθυνθείτε στα τουριστικά γραφεία ή στο Δήμο Κεφαλονιάς, ο οποίος, φυσικά, δεν έχει φροντίσει να αναρτήσει το ωράριο στο ακριβοπληρωμένο site του.

 

 

 

 

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top