Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ίδρυσαν τα ελληνικά νησιωτικά Επιμελητήρια, στην κοινή τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξ΄ αιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών.

Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1994, μέλη του είναι τα 19 νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδος, τα οποία είναι αμιγώς νησιωτικά ή στη δικαιοδοσία τους ανήκουν νησιά. Έδρα του είναι η πόλη της Χίου, του νομού Χίου.

Ο Ανδρέας Παντελιός,  αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ανδρέας Παντελιός δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον Όμιλο ως μέλος του ΔΣ    εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο. Εχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιτροπές επεξεργασίας και διεκδίκσησης θεμάτων των νησιών και έχει εκπροσωπήσει τον Ομιλο σε κορυφαίους κρατικούς οργανισμούς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. πραγματοποιεί τη τακτική απολογιστική του συνέλευση στον Πειραιά που θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου το οποίο αποτελείται από εννέα άτομα.

Ο Ανδρέας Παντελιός διεκδικεί την επανεκλογή του στο νέο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα διεκδικήσει τη προεδρία.

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό οργανισμό που σε αυτή τη φάση της δράσης του χρειάζεται στο τιμόνι του έμπειρους επαγγελματίες συνδικαλιστές όπως ο Ανδρέας Παντελιός. Οι εξελίξεις στον τομέα της νησιώτικης πολιτικής στην Ελλάδα θα είναι ραγδαίες και εξαιρετικά σοβαρές, καθώς ενεργοποιείται το  Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο μεταξύ άλλων έχει να διεκδικήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανακαθορίσει τον ΦΠΑ στα νησιά της Ευρώπης και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη μείωση του σε ΟΛΑ τα νησιά.

Και επιτέλους θα πρέπει να ακουστεί και η φωνή των νησιών του Ιονίου καθώς για τις μεχρι τώρα κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων νησιά είναι μόνο του Αιγαίου και το Ιόνιο εξαιρείται από κάθε νησιωτικό προνόμιο.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου μας Ανδρέα Παντελιού, ευχόμαστε στην εκλογή του ως πρόεδρου του   Ε.Ο.Α.Ε.Ν γιατί τα Ιόνια νησιά πρέπει επιτέλους να μπουν στο «κάδρο» της νησιωτικής πολιτικής και αυτό μπορεί να το καταφέρει ο Ανδρέας συσπειρώνοντας τα νησιά μας σε κοινούς στόχους.