skip to Main Content
Κ Α (Copy)

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Αυτό το χρονικό διάστημα στο τόπο μας, έχει ανοίξει ένας πλατύς κι δημόσιος διάλογος σχετικά με το νέο χωροταξικού σχέδιο που θα πρέπει να διαδεχθεί τον ενιαίο δήμο Κεφαλονιάς . Επί του θέματος αυτού θα θέλαμε να πούμε τα εξής :

Η τολμηρή προσπάθεια του «Καλλικράτη» , βελτίωσε αισθητά την τοπική αυτοδιοίκηση και δημιούργησε παρόλα αυτά αποτελεσματικούς δήμους με οικονομική αυτάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων . Η. Πολιτεία όμως, ύστερα από την εφαρμογή του σχεδίου δεν στήριξε ουσιαστικά τους νέους Ο.Τ.Α με πολιτικές προγραμματικής και οργανωτικής αναβάθμισης καθώς και με επαρκή χρηματοδότηση ,μη αξιοποιώντας έτσι τις νέες  δυνατότητες που μας προσφέρουν  οι νέες  τεχνολογίες ,για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες .

Όμως η εφαρμογή του σχεδίου παρουσίασε και καταφανείς αδικίες όσο αφορά την χωροταξικότητα των νέων δήμων . Δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους νησιωτικούς νομούς όπως το νησί μας ,να υφίσταται ένας και μόνο Δήμος .Η Τ.Ε.Δ.Κ. Κεφαλονιάς Ιθάκης τότε , όταν άνοιξε ο δημόσιος διάλογος για τον «Καλλικράτη» και την χωροταξικότητα των νέων δήμων, υπερασπίστηκε την ύπαρξη περισσότερων του ενός δήμου στην Κεφαλονιά. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη

Το δυστύχημα βέβαια πέραν αυτού του γεγονότος ήταν για τον τόπο μας ότι με την εφαρμογή του σχεδίου εκλέχθηκε μια δημοτική αρχή ανίκανη να μπορέσει να διαχειριστεί τις νέες αδυναμίες που προέκυψαν και να δώσει λύσεις .

Εντύπωση παράλληλα μας δημιουργεί το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί μας, υπερασπίστηκε την ύπαρξη του ενός και ενιαίου δήμου . Θα θέλαμε να πιστεύαμε ότι τα στελέχη και οι οπαδοί του στο τόπο μας δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και θα ταχθούν υπέρ της διάσπασης του δήμου , κάτι που κατά γενική ομολογία επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Κεφαλονιάς . Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων .

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top