skip to Main Content
Thodoros09 007 Copy

«Nα απαλειφθεί ρητά η πρόταση απαλλοτριώσεων»

DSC00092_

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανταποκρίθηκε, όπως προαναφέραμε, στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής για τη συμμετοχή του στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των απαλλοτριώσεων στην περιοχή του αεροδρομίου.
Ο κ. Γαλιατσάτος ανέλυσε το χρονικό για το πως φτάσαμε σ’ αυτή την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε πρόσφατα να γνωμοδοτήσει για ένα τεύχος μελέτης για το αεροδρόμιο, που περιλάμβανε με υπ’ αριθμόν 12 ως «προγραμματισμένο αδειοδοτημένο έργο» από το 2005 «την απαλλοτρίωση 315, 8 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου ανάπτυξης των αεροδρομίου και τη μελλοντική ανάπτυξη του». Μετά τις εύλογες αντιδράσεις που προκάλεσε το θέμα στην τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς, το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη «θέλησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», διαψεύδοντας με ανακοίνωση του ότι υπάρχει σχέδιο απαλλοτριώσεων και επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στον ίδιο για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης του. Και σαν συνέχεια «ήρθε σήμερα ο μελετητής του έργου με έγγραφο που έστειλε στον Δήμο να μας πει ούτε λίγο, ούτε πολύ “μην διαβάζετε όλες τις σελίδες της μελέτης! Αυτό που γράφουν οι μονές δεν ισχύει παρά μόνο οι διπλές!”».

«Τακτική υποχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ»
Γεγονός που «καυτηρίασε» ο Περιφερειάρχης. «Αυτές είναι αντιδράσεις που δεν είναι σοβαρές. Οι υπαινιγμοί και το απαράδεκτο ύφος του ΤΑΙΠΕΔ δεν μας ξενίζουν και δεν μας πτοούν. Από άλλη σκοπιά βλέπουμε τα πράγματα εμείς και από άλλη εκείνοι. Εκείνοι ενδιαφέρονται πως θα πουλήσουν τη δημόσια περιουσία και εμείς πως θα υπερασπιστούμε τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία. Αυτές οι αιχμές δεν μας πτοούν και θα αποδειχθεί ποιος έλεγε την αλήθεια. Ποιος κοροϊδεύει ποιον και ποιος έχει διπλή γλώσσα. Αυτή η στάση του ΤΑΙΠΕΔ να διαψεύσει το θέμα των απαλλοτριώσεων θεωρούμε ότι είναι μια υποχώρηση, μια νίκη των φορέων από την αντίδραση του κόσμου. Είναι μια τακτική υποχώρηση. Ωστόσο, η συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Fraport προβλέπει ότι σε μελλοντικό χρόνο η τελευταία μπορεί να υποβάλλει αίτημα για επέκταση του αεροδρομίου, ισχυριζόμενη ότι χρειάζονται νέοι χώροι για την ανάπτυξη του. Εδώ είναι το… ψητό. Γι αυτό θα πρέπει η απόφαση μας ως τοπική κοινωνία να είναι πολύ δυνατή. Πρέπει τα τεύχη να επιστραφούν να διορθωθούν και να σταλούν πάλι για δημοσίευση χωρίς να γίνονται οι συγκεκριμένες αναφορές για απαλλοτρίωση. Οπου αναφέρεται η απαλλοτρίωση ως αδειοδοτημένο έργο πρέπει να απαλειφθεί ρητά. Θα ζητηθεί από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας μια νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να αξιολογήσουν τις πραγματικές ανάγκες και να έχουμε ένα αεροδρόμιο που χρειάζεται η Κεφαλονιά».

«Απαντήσεις σε πρώτο πρόσωπο από την κυβέρνηση»
Και κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε πετύχει μια νίκη αλλά πρέπει να μην επαναπαυτούμε. Θέλουμε απαντήσεις σε πρώτο πρόσωπο από την κυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να παίζουν το κρυφτό τα αρμόδια υπουργεία και να δώσουν την ευκαιρία στο λαό να καταλάβει και να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι γίνεται γύρω από την παραχώρηση των αεροδρομίων. Και μόνο από τη δημοσιοποίηση του θέματος έχει πληγεί η οικονομία της περιοχής. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση γιατί εμπλέκεται η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Fraport. Η εναντίωση μας πρέπει να είναι πλήρης για να έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε στόχευση. Είναι το αίμα των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να παίξουμε με αυτό». Στις επιμέρους τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους, ο κ. Γαλιατσάτος δέχθηκε «πυρά» από ορισμένους για τη στήριξη του προς το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πολιτική και ζήτησε το λόγο για να απαντήσει: «Δεν θα δεχθώ καμία ευθύνη, ούτε θα πρέπει να απολογηθώ για τις συμφωνίες μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Fraport. Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή είμαστε αντίθετοι από την αρχή για την εκχώρηση των αεροδρομίων. Ο στόχος μας είναι απαλειφθεί τελείως η πρόταση των απαλλοτριώσεων και να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των αναγκών του αεροδρομίου χωρίς να δημιουργηθεί σοκ στην τοπική κοινωνία. Η μάχη δίνεται για να υπερασπιστούμε τις περιουσίες του καθενός. Θα απευθυνθούμε άμεσα προς την κυβέρνηση, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και μέσα από την απάντηση που θα λάβουμε θα αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειες μας».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top