skip to Main Content
DSC 6079 Wm (Copy)

Μπούκας: «Ληξουριώτες ξεσηκωθείτε»!

Ενδεικτικό της οργής που υπάρχει σε φοιτητές και καθηγητές για την απορρόφηση του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από την Κέρκυρα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, ο καθηγητής και τ. προϊστάμενος του τμήματος, Νικόλαος Μπούκας, κάλεσε τον κόσμο σε «ξεσηκωμό» και μίλησε με σκληρά λόγια για τα μέλη της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ.

«Ληξουριώτες και Ληξουριώτισσες ξεσηκωθείτε!». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μπούκας, κερδίζοντας τις επευφημίες των φοιτητών που βρίσκονταν στη συγκέντρωση. «Θα πρέπει ν’ αφήσουμε τους καναπέδες και να βγούμε στο δρόμο», συνέχισε στον ίδιο τόνο και δήλωσε ότι θα είναι παρών, τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολουθούν, όσο και σε όποια κινητοποίηση αποφασιστεί να γίνει ακόμη και στην Αθήνα.

Στη συνέχεια μίλησε ακόμη και για κατάληψη στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ λέγοντας ότι «μέσα σ’ αυτό το περίφημο πόρισμα των σοφών, που είναι 7 μέλη ακαδημαϊκών ανδρών, μέσα σε δυόμιση γραμμές, φεύγει ένα τμήμα από το Ληξούρι και πάει στην Κέρκυρα. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση, δεν υπάρχει αιτιολόγηση, δεν υπάρχει ένα σκεπτικό βάσει του οποίου να κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Είναι μία σύνοψη την οποία θα μπορούσε να συντάξει και ένας φοιτητής».

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής επιτέθηκε κατά μελών της Διοικούσας Επιτροπής αφήνοντας υπαινιγμούς για το γεγονός ότι ένας από τους καθηγητές-εκπροσώπους του Ιονίου Πανεπιστημίου στην επιτροπή για την συγχώνευση, είναι παράλληλα και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ. Πρόκειται προφανώς για τον καθηγητή Παναγιώτη Βλάμμο, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει αυτή την διπλή ιδιότητα, για τον οποίο είπε τα εξής: «Ένας καθηγητής του τμήματος πληροφορικής, ο οποίος -καθόλα άξιος- τυγχάνει να είναι και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Σημαίνει κάτι αυτό; Σημειώστε το…»

«Είναι άσχετοι με το αντικείμενο»

Ο κ. Μπούκας συνέχισε λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά, από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συμμετέχουν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και δύο αντιπρόεδροι. Πρόκειται για ακαδημαϊκούς άνδρες, οι οποίοι, μπορεί να ξέρουν από διοίκηση, δεν γνωρίζουν όμως τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων που διοικούν. Δεν μπορεί να μου πει πρόεδρος της Διοικούσας ότι “ξέρετε, το Ληξούρι έχει συνάφεια με το Τεχνών Ήχου και Εικόνας, είναι τα ίδια”. Μα πώς είναι δυνατόν να είναι τα ίδια και να μου το λέει αυτό ακαδημαϊκός δάσκαλος! Δεν με ρώτησε κανένας, όχι μόνο εμένα αλλά και τον κ. Κατερέλο… ».

Αποκάλυψε επίσης ότι πριν συνταχθεί το περίφημο αυτό κείμενο με τις προτάσεις, δεν έγινε καμία συνεννόηση με τους καθηγητές του τμήματος και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.

«Μέχρι 31 Αυγούστου ήμουν για χρόνια προϊστάμενος στο τμήμα. Δεν ρωτήθηκα ποτέ. Γιατί αυτές οι διαβουλεύσεις έγιναν μήνες πριν…»

«Πιστεύει κανείς τον πρόεδρο;»

Ο καθηγητής στη συνέχεια καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του προέδρου και αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του ότι δεν ήξερε τίποτα για τη συγχώνευση μέχρι και λίγους μήνες πριν.

«Ρωτήθηκε ο κ. πρόεδρος γιατί δεν μας ενημέρωσε. “-Μα κι εμείς πιαστήκαμε εξαπίνης!”. Τον πιστεύει κανένας;…»

Αυτά είναι τα κριτήρια για τα οποία μας… κόβουν

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο κριτήρια, βάσει των οποίων προτείνετε (και μάλλον αποφασίζεται) η απορρόφηση του τμήματος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάτι που σχεδόν ισοδυναμεί με εξαφάνιση του ΤΕΙ από το Ληξούρι, αφού τα διετή προγράμματα που αναφέρονται στις προτάσεις, μάλλον δεν τα θέλει κανείς.

Τα δύο κριτήρια είναι:

α) ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών (πράγματα που, όπως σημείωσε ο καθηγητής, είναι φυσικά θέμα των επιλογών του υπουργείου Παιδείας που δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις μονίμων καθηγητών και β) ο βαθμός που είχαν οι εισακτέοι στο τμήμα, για το οποίο σχολίασε ότι υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που έχουν χαμηλότερη βαθμολογία εισαγωγής απ’ ότι οι φοιτητές στο Ληξούρι ενώ πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο, από τη μία επιτρέπει στους μαθητές να μπαίνουν με χαμηλές βαθμολογίες στο ΤΕΙ, και από την άλλη προφασίζεται την δικαιολογία της βαθμολογίας τους για να κλείσει το τμήμα στο Ληξούρι!

Τέλος, ο κ. Μπούκας αναφέρθηκε κι αυτός σε κάτι που αποτελεί πλέον βεβαιότητα στο Ληξουρι, ότι δηλαδή, όλα αυτά γίνονται επειδή στην συγχώνευση κανείς δεν αποφασίζει να… «πειράξει» την Κέρκυρα μεταφέροντας το αντίστοιχο τμήμα στο Ληξούρι, αφού το ΤΕΙ εδώ, και ιδιόκτητα κτήρια διαθέτει, αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του κ. Μπούκα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top