skip to Main Content
F35bc9d2f0691e8183571826e98263e5 Copy

Μπαράζ κατασχέσεων για οφειλές στην εφορία……

 – 500 κάθε ημέρα……

Μπαράζ κατασχέσεων για οφειλές στην εφορία - 500 κάθε ημέρα - Κεντρική Εικόνα

Αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας βρίσκονται όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσον δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις «φουσκωμένες» φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ήταν στο τέλος του 2015 περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, με το αριθμό αυτό να κορυφώνεται στα 4,37 τον περασμένο Σεπτέμβριο για να υποχωρήσει και πάλι τον Οκτώβριο στα 4,3 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, αυξητική πορεία ακολουθεί ο αριθμός αυτών που η εφορία που επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός αυτός στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 ήταν στις 695.074 ευρώ ενώ τον φετινό Οκτώβριο είχε αυξηθεί στα 803.803, συνεπώς μέσα σε αυτό το διάστημα των δέκα μηνών ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν υποστεί κατασχέσεις από την εφορία έχει αυξηθεί κατά περίπου 108.729.

Έτσι, σε κάθε εργάσιμη ημέρα του 2016 η εφορία επέβαλε κατασχέσεις σε περίπου 500 φορολογούμενους.

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλει η εφορία είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη. Σε αυτήν την περίπτωση δεσμεύονται τα τραπεζικά υπόλοιπα που διατηρεί ο οφειλέτης και η τράπεζα τα αποδίδει στο δημόσιο ταμείο, εκτός κι εάν οι οφειλέτες διαθέτουν έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό με ποσό έως 1.250 ευρώ. Για να οριστεί ακατάσχετος λογαριασμός ο φορολογούμενος θα πρέπει να τον δηλώσει στο taxisnet.

Η εφορία δεν μένει μόνο εκεί, καθώς επιβάλει και δέσμευση ακινήτων ή την πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν φέρνει ιδιαίτερα εισπρακτικά αποτελέσματα λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς και του μειωμένου ενδιαφέροντος από τους αγοραστές.

Τέλος, ένα ακόμη μέτρο είναι και αυτό των κατασχέσεων μισθών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως για παράδειγμα ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες. Για τις κατασχέσεις από μισθό ή σύνταξη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και για το ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top