skip to Main Content
Imagehandler 1 Copy

«Μήνυμα» και εν όψει των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρότεινε τον Σκουρλέτη ο Τσίπρας για το Πολιτικό Συμβούλιο

Ελένη Στεργίου

Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας – Η Πολιτική Γραμματεία θα απαρτίζεται από 29 μέλη: τον πρόεδρο, τον γραμματέα, το Πολιτικό (11 μέλη) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο (16) – Με αυτόν τον τρόπο, τα κομματικά στελέχη θα αποκτήσουν ενισχυμένη «φωνή» στις κυβερνητικές αποφάσεις – Τι είπε ο Τσίπρας σε «πηγαδάκι» για τον ανασχηματισμό – Πάνε πίσω οι ανακοινώσεις;

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημιουργείται ενιαίο κέντρο λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, αφού ο ρόλος των κομματικών στελεχών ισχυροποιείται στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία θα απαρτίζεται από 29 μέλη και θα «σπάσει» σε δύο όργανα: το Πολιτικό Συμβούλιο (11 μέλη) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο (16). Τα άλλα δύο -σταθερά- μέλη είναι ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος (σύνολο 29).

Σύμφωνα με πηγές, καταργείται το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο της Δευτέρας, καθώς πλέον τον στρατηγικό αυτο ρόλο αυτό θα αναλάβει το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα εκπροσωπείται τόσο από  υπουργούς όσο και από κομματικά στελέχη. Θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα για τα έκτακτα και τρέχοντα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ενώ θα καθορίζεται και η επικοινωνιακή γραμμή.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει για πιο κομματικά και οργανωτικά ζητήματα ζητήματα, σχεδόν μία φορά το μήνα.

Μάλιστα, επειδή οι γυναίκες υπουργοί δεν θα έχουν έντονη παρουσία στη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, αναμένεται να έχουν έντονη παρουσία στο Εκτελεστικό, ώστε συνολικά να επιτευχθεί ο στόχος της ποσόστωσης του 30%, που ισχύει για όλα τα όργανα του κόμματος.

Οι προτάσεις Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο – Έξω ο Σκουρλέτης

Αντικείμενο σχολιασμού αποτέλεσε και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Πολιτικό Συμβούλιο της Πολιτικής Γραμματείας.

Όπως φαίνεται, αναβαθμίζεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, ενώ η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων. Αντίθετα, δεν ήταν στην εισήγηση Τσίπρα ο Πάνος Σκουρλέτης, δείγμα ίσως των προθέσεων του πρωθυπουργού και για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ειδικότερα, για το Πολιτικό Συμβούλιο έχουν προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα εξης 11 πρόσωπα: Νίκος Φίλης, Νικος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ράνια Σβίγγου, Γιάννης Μπαλάφας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς. Προστέθηκαν ύστερα από εισήγηση άλλων και εγκρίθηκαν η Τασία Χριστοδουλόπουλου και η Φωτεινή Βάκη.

Ακολουθεί η διαδικασία για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία.

Και στο φόντο… ο ανασχηματισμός

Παρότι η εκλογή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο, τελικά πρωταγωνίστησε ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός.

Στα «πηγαδάκια» της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν τα «στοιχήματα» για πιθανές ημερομηνίες, αλλά και για τα πρόσωπα που έρχονται και φεύγουν.   Αν και την περασμένη εβδομάδα καλλιεργήθηκε από κυβερνητικά στελέχη η αίσθηση ότι επισπεύδεται ο ανασχηματισμός, σήμερα η αίσθηση που δίνουν τα κομματικά στελέχη και οι υπουργοί είναι πως δεν θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων, οι οποίοι του ζητούσαν να μην κάνει ανασχηματισμό το τριήμερο (σ.σ. της 28ης Οκτωβρίου), ο Αλέξης Τσίπρας είπε με χιούμορ: «Θα κάνουμε ένα γκάλοπ να δω πότε σας βολεύει».

Δυσαρέσκεια Σκουρλέτη και «μήνυμα» σε Τσίπρα: Ή το Ενέργειας ή τίποτα

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλετης για την επιλογή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να μην τον προτείνει για μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως, εφόσον δεν ήταν στην αρχική πρόταση του πρωθυπουργού, δεν είχε νόημα να δεχθεί να είναι υποψήφιος.

Υπογράμμισε, δε, ότι, στον ανασχηματισμό, αν «σπάσει» το υπουργείο και δεν έχει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, δεν θα δεχθεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει άλλο υπουργείο.

ΠΗΓΗ
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top