skip to Main Content
φ 1 (Copy)

Μεζέδες της Κεφαλονιάς Αφιέρωμα στην Μαντολα

φ 1

Κατάστημα και εργαστήριο Βοσκοπούλα Αργοστόλι

Lekkernijen van Kefalonia

Voskopoula winkel in argostoli met lekkernijen van Kefalonia

Lekkerijen van Kefalonia – Voskopoula winkel Argostoli

Voskopoula maakt al sinds 1910 traditiegetrouw snoepgoed op het eiland Kefalonia. Een familiebedrijf met dus al meer dan een eeuw ervaring in het maken van lekkernijen van Kefalonia. Het assortiment is breed en varieert van gesuikerde amandelen tot mandolato en van pasteli tot galaktoburiko.

De familie is afkomstig uit het dorp Dilinata, het grootste dorp van het eiland, en voor het maken van de zoetigheden werd gestart met verse melk. De naamVoskopoula betekent “herders” refererend aan de herders die het vee verzorgden voor de melk van het eerste snoepgoed in 1910. We spraken met Dionisis Kappatos over tradities en de lokale lekkernijen van Kefalonia.

Traditionele smaken van Kefalonia

In ruim een eeuw tijd heeft het familiebedrijf zich gespecialiseerd in de traditionele smaken van Kefalonia.Snoepgoed gemaakt van honing, suiker, amandelen, eieren en melk. Liefst afkomstig van het Griekse eiland zelf. De producten die ze hier tegenwoordig in de fabriek maken zijn er tientallen. Wat voorbeelden zijn mandolato (met honing), nougat, comfeto, pasteli, torrone, macaroons, florentines, babourie, galaktoburiko, caramel, tahini xalva en loukoumi. Proeven!

Winkel en workshop Voskopoula in Argostoli

Maken van snoepgoed van Voskopoula in Kefalonia

Lekkernijen van Kefalonia – maken van snoepgoed

In juli 2016 opent een workshop van Voskopoula in de hoofdstad  Argostoli  aan de Lithostroto 41 bij het Cabanas plein. Hier kunnen voorbijgangers door de ramen heen zien hoe het snoepgoed wordt gemaakt. Een kijkje binnen mag natuurlijk ook met een kop koffie.

Vanuit andere delen in Griekenland worden veel goedkopere namaakproducten op de markt gebracht. Met de workshop wil Dionisis toeristen laten zien dat zijn producten de originele zijn en lokaal worden geproduceerd. Verderop in de winkelstraat, op nummer drie, kom je de traditionele winkel tegen van het bedrijf en hier kun je lekkere souvenirs scoren voor thuis.

Μεζέδες της Κεφαλονιάς

Βοσκοπούλα κατάστημα Αργοστολίου με λιχουδιές από την Κεφαλλονιά

Leaky Σειρές από Κεφαλονιά – Αργοστόλι κατάστημα Βοσκοπούλα

Βοσκοπούλα έχει κάνει από το 1910 παραδοσιακά γλυκά στο  νησί  της Κεφαλονιάς . Μια οικογενειακή επιχείρηση με τόσο περισσότερο από έναν αιώνα εμπειρίας στην κατασκευή απολαύσεις της Κεφαλονιάς . Η γκάμα είναι μεγάλη και κυμαίνεται από κουφέτα με μαντολάτο και παστέλι με galaktoburiko.

Η οικογένεια κατάγεται από το χωριό Διλινάτα, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, και άρχισε να κάνει τα γλυκά με φρέσκο γάλα. Το όνομα Βοσκοπούλα σημαίνει“ποιμένες”  αναφερόμενος στους βοσκούς που φρόντισε των βοοειδών για το γάλα του πρώτου ζαχαροπλαστικής το 1910. Μιλήσαμε με τον Διονύσης Καππάτος για τις παραδόσεις και τις τοπικές λιχουδιές της Κεφαλονιάς.

Παραδοσιακές γεύσεις της Κεφαλονιάς

Σε περισσότερο από έναν αιώνα, η οικογενειακή εταιρεία που ειδικεύεται στις παραδοσιακές γεύσεις της Κεφαλονιάς. Γλυκά φτιαγμένα από μέλι , τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τα αυγά και το γάλα. Κατά προτίμηση προέρχεται από το ελληνικό νησί. Τα προϊόντα που κάνουν αυτές τις μέρες εδώ στο εργοστάσιο, υπάρχουν δεκάδες. Ποια παραδείγματα είναι μαντολάτο (με μέλι), μαντολάτο, comfeto, παστέλι, torrone, αμυγδαλωτά, Φλωρεντινοί, babourie, galaktoburiko, καραμέλα xalva ταχίνι και λουκούμι. Γευσιγνωσία!

Κατάστημα και εργαστήριο Βοσκοπούλα Αργοστόλι

Κάνοντας καραμέλα Βοσκοπούλα της Κεφαλονιάς

Μεζέδες της Κεφαλονιάς – κάνοντας γλυκά

Σε Ιούλιο του 2016 άνοιξε ένα εργαστήριο Βοσκοπούλα στην πρωτεύουσα το Αργοστόλι προς Λιθόστρωτο 41 στην πλατεία Καμπάνας. Εδώ, περαστικοί δείτε μέσα από το παράθυρο πώς γίνεται η καραμέλα. Μια ματιά στο εσωτερικό μπορεί φυσικά με ένα φλιτζάνι καφέ.

Είναι πολύ φθηνότερα από τα παραποιημένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά από άλλα μέρη της Ελλάδα.Το εργαστήριο θα Διονύσης τουρίστες δείχνουν ότι τα προϊόντα της είναι πρωτότυπο και παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Λίγο πιο κάτω από το εμπορικό δρόμο, στο νούμερο τρία, μπορείτε να πάρετε το παραδοσιακό κατάστημα στην εταιρεία και εδώ μπορείτε να σκοράρει ωραία αναμνηστικά για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top