skip to Main Content
1 DSC 0019 (Copy)

Μεραρχία Acqui: Η… «ντουλάπα της ντροπής»

Θαμμένα 50 χρόνια τα στοιχεία για τη σφαγή

50 χρόνια έμεναν «θαμμένα» τα στοιχεία για τους υπαίτιους της σφαγής της Μεραρχίας του Άκουι – Τι αποκάλυψε ο Ιταλός Στρατιωτικός Εισαγγελέας

Το βιβλίο του «Κεφαλονιά: Η δίκη, η ιστορία, τα έγγραφα» παρουσίασε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Μάρκο Ντε Πάολι, μιλώντας για τις εγκληματικές ενέργειες των Γερμανών στρατιωτικών, πριν από 75 χρόνια στην Κεφαλονιά, που είχαν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη σφαγή αιχμαλώτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: Τη σφαγή της Μεραρχίας Άκουι.

Ο Ντε Πάολι συνέγραψε ένα τρίτομο έργο σε συνεργασία με την Ιζαμπέλλα Ινσολβίμπιλε. Στους τρεις τόμους του περιγράφονται: το ιστορικό της σφαγής, οι καταθέσεις των μαρτύρων (πολλοί από τους οποίους ήταν Κεφαλονίτες), τα στοιχεία που μπόρεσαν να συλλέξουν οι συγγραφείς αλλά και ο τρόπος που οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη άφησαν ατιμώρητους πολλούς από τους υπαίτιους για περίπου 50 χρόνια.

Ο Ιταλός εισαγγελέας μιλάει για τον τρόπο που κατάφερε να εντοπίσει, δικάσει και καταδικάσει ορισμένους από τους ενόχους

Η… «ντουλάπα της ντροπής»

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο εισαγγελέας για την περίφημη «ντουλάπα της ντροπής», έναν χώρο στον οποίο είχαν αποθηκευτεί και στη συνέχεια «θαφτεί» αμέτρητα στοιχεία και φάκελοι για τους ενόχους ενός αποτροπιαστικού εγκλήματος. Και για να ακριβολογούμε, ενός από τα πολλά που διέπραξε η ναζιστική πολεμική μηχανή καταπατώντας κάθε έννοια στρατιωτικού δικαίου αλλά και κάθε ηθικό φραγμό.
http://www.associazioneacqui.it/
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα όλης αυτής της θηριωδίας. Κατά έναν… περίεργο τρόπο όμως, οι πολιτικοί της (όπως και της Ιταλίας), υποτασσόμενοι σε περίεργες μυστικές συμφωνίες, απέκρυψαν για δεκαετίες στοιχεία που σχετίζονται με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί, «έθαψαν» το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, υπέθαλψαν υπόπτους αντί να τους οδηγήσουν, τουλάχιστον στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ένας από τους λόγους, ασφαλώς, είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους έμμεσους ή άμεσους συνεργάτες των κατακτητών, βρήκαν αργότερα θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ή έδρεψαν  τους οικονομικούς καρπούς της προδοτικής τους συμμαχίας με τους κατακτητές φιγουράροντας σε περίοπτες θέσεις της ελληνικής επιχειρηματικής πυραμίδας.
Τουλάχιστον, έστω και πολλές δεκαετίες μετά, ο θαρραλέος εισαγγελέας κατάφερε να εντοπίσει τα απαιτούμενα στοιχεία, ύστερα από τη δημοσιογραφική έρευνα μιας Ιταλίδας δημοσιογράφου, να τα φέρει στην επιφάνεια, να εντοπίσει, να δικάσει και να καταδικάσει ορισμένους από τους υπέργηρους πια ενόχους. Κι όπως ο ίδιος αποκάλυψε όλα αυτά να τα κάνει, ενώ υπήρχαν αντιδράσεις ακόμα και στην ίδια του τη χώρα.

Οι Γερμανοί τους αθώωσαν

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα Γερμανικά δικαστήρια αθώωσαν ορισμένους από αυτούς, παρά τα αμέτρητα στοιχεία και καταθέσεις, επικαλούμενοι τον αστήριχτο ισχυρισμό ότι οι Ιταλοί παρέμεναν σύμμαχοι των Γερμανών το φθινόπωρο του ’43, άρα και δικαιολογούταν η εκτέλεσή τους αφού ήταν απλοί στρατιώτες-προδότες.
Τι κι αν αναδείχτηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι πολλοί από τους Γερμανούς στρατιωτικούς που βρίσκονταν εκείνες τις μαύρες μέρες στην Κεφαλονιά, αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγές γιατί ισχυρίστηκαν ότι οι Ιταλοί, από τη στιγμή που έσπασαν την συμμαχία με τους Γερμανούς ήταν πλέον αιχμάλωτοι και η δολοφονία τους θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου. Ο Ντε Πάολι τόνισε κατ’ επανάληψη ότι ακόμη και οι απλοί στρατιώτες έπρεπε να παρακούσουν την εντολή αφού, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τους στρατιωτικούς νόμους, η υπακοή τους στις εντολές ανωτέρων δεν περιλαμβάνει πράξεις εγκληματικές. Παρ’ όλα αυτά, σε παρόμοιες δίκες οι Γερμανοί τους αθώωσαν.
 Όμως, ό,τι έγινε για την τιμωρία των ενόχων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και όπως αποκάλυψε ο Ιταλός εισαγγελέας, και στην Ιταλία, περιορίστηκε στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια και έπαψε, για έναν περίεργο, λόγο μετά το 50. Για δεκαετίες, τόσο εμείς, όσο και οι Ιταλοί ακούγαμε μόνο λόγια.

«Οι Κεφαλονίτες περιέθαλψαν τους κατακτητές τους»

Με αφορμή ερώτηση του δημοσιογράφου Σάκη Βούτου, που ρώτησε αν σκοπεύουν οι Ιταλοί να τιμήσουν τους Κεφαλονίτες που βοήθησαν τους επιζώντες Ιταλούς να διαφύγουν, ο Ντε Πάολι μίλησε για την εκπληκτική και απρόσμενη στάση των ντόπιων κατοίκων.
«Δώσατε άσυλο στους πρώην κατακτητές σας», είπε, τονίζοντας το γεγονός ότι από τη μία οι Κεφαλονίτες έκρυψαν με κίνδυνο της ζωής τους, τους Ιταλούς όταν αυτοί κινδύνεψαν, αλλά και τη συμμετοχή Ιταλών στρατιωτών στις ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις, αργότερα.
Η αλήθεια είναι ότι οι Κεφαλονίτες είχαν κάθε δικαίωμα να εκδικηθούν τους πρώην κατακτητές τους. Παρ’ όλα αυτά, τόσο το πατριωτικό καθήκον, όσο και η αίσθηση ανθρωπιάς που απέδειξαν ότι διαθέτουν τους οδήγησαν να περιθάλψουν και να κρύψουν, με κίνδυνο της ζωής τους, αυτούς που μέχρι πριν λίγες μέρες την απειλούσαν.

Το «θαμμένο» τίμημα

Οι θηριωδίες των Γερμανών στην Ελλάδα ουσιαστικά έχουν μείνει ατιμώρητες. Οι ανίσχυρες ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια ικανές να διαπραγματευτούν ούτε καν την αποπληρωμή του αδιαμφισβήτητου κατοχικού δανείου.
Παρά τις πύρινες διακηρύξεις που ακούμε εδώ και δεκαετίες, από πολιτικούς-τσαρλατάνους όλων των πολιτικών χώρων, η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα, στον βωμό πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων, κατάπιε αμάσητη την ατιμωρησία πολλών από αυτούς που διέλυσαν τη χώρα και αποδεκάτισαν με απάνθρωπο τρόπο τον πληθυσμό της. Οι εξαιρέσεις αυτών που πάλεψαν ή παλεύουν ακόμη είναι λίγες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είδε κι αυτή, όπως πρόσφατα βλέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη, τους νοσταλγούς όλων αυτών των καθαρμάτων να σουλατσάρουν ανενόχλητοι στους ποτισμένους με το αίμα αθώων θυμάτων δρόμους της ή να αγορεύουν με «πατριωτική» έξαψη στο κοινοβούλιο, την ώρα που κάτω από τα μανίκια τους φιγουράρει ακόμα ανεξίτηλος ο αγκυλωτός σταυρός.
Δείτε εικόνες και ολόκληρο το βίντεο από την παρουσίαση και τη συζήτηση.
Τη συζήτηση συντόνισε και μετέφρασε η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στην Κεφαλονιά, Γκρατσιέλα Μικελέτη.

ΠΗΓΗ 

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top