Αφού λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε παραδώσει το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του Ιονίου πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων νήσων στον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθηγητή Ιωάννη Δραγώνα, ήρθε στην Λευκάδα προκειμένου να δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με το δήμαρχο, στη συνέχεια προέκυψε και ο αντιπεριφερειάρχης που δεν υπήρχε στην πρόσκληση, για το ίδιο θέμα. Από τις πρώτες του λέξεις ήταν ότι «σε όλα τα νησιά θα είναι παρόν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» και ότι από τους καθηγητές και εργαζομένους στο ΤΕΙ «δεν χάνει κανένας τα επαγγελματικά του δικαιώματα». Η παρουσία του υπουργού στην Λευκάδα που έγινε με αφορμή την επίσκεψή του στην Πρέβεζα ώστε να παραστεί στην τελετή αναγόρευσης του υπουργού Οικονομικών και καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονοµίας του ΤΕΙ Ηπείρου, έμοιαζε περισσότερο προεκλογική παρά επί της ουσίας μια και ακόμη το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δεν έχει την τελική του μορφή την οποία ούτε ο ίδιος μπορούσε να προσδιορίσει ακριβώς. Βέβαια όλα αυτά δεν θα γίνουν νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2019 και αφού προσπαθήσουν να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη μετάβαση . Για τους φοιτητές του ήδη υπάρχοντος ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι αφού ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών που παρακολουθούν και πριν ορκιστούν, να μπορούν να συνεχίσουν, με επιλογή τους, τις σπουδές τους σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας σχετικά με το ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των φοιτητών ο υπουργός απάντησε: εδώ και πολλές δεκαετίες δεν υπάρχει ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων…΄’Παίρνουμε τα προσόντα που αντιστοιχούν στην Ευρώπη σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν αυτά τα προσόντα αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, εκεί που θα βρούμε αντιστοιχήσεις θα προχωρήσουμε άμεσα στη νομική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.’ Σε ότι αφορά την Λευκάδα τέθηκε το θέμα του κτιριακού το οποίο ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα λυθεί γρήγορα με την παραχώρηση από το αρμόδιο υπουργείο του κέντρου Νεότητας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει γίνει στο υπουργείο Υγείας για την χρήση του παλιού νοσοκομείου όταν θα γίνει η μετάβαση στο νέο. Φυσικά καμία σχέση δεν έχει το τμήμα Περιφερειακής ανάπτυξης με την πρόταση που είχε ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο περί τμήματος θαλάσσιας οικονομίας.
Με το Σχέδιο Νόμου, σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου, ιδρύονται τέσσερα διεπιστημονικά τμήματα:
Α. Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα
Β. Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι
Γ. Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο
Δ. Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα
Ειδικότερα, ο κ. υπουργός τόνισε ότι, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς διαβούλευση αποτυπώνει μια συνεκτική πρόταση συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με κριτήρια συνδεδεμένα αποκλειστικά με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και τη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση των Ιονίων Νήσων, μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου.
Συγκεκριμένα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες Σχολές:
Α. Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και
Β. Τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.
Η Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:
1. το Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και
2. το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.
Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει:
1. το νέο Τμήμα Τουρισμού με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και
2. το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας.
Η ίδρυση Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, με δυνατότητες για κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου στους τομείς της Παράκτιας Ανάπτυξης & Οικονομίας και Περιφερειακής Διακυβέρνησης & Νησιωτικότητας, δημιουργεί έναν κρίσιμο ακαδημαϊκό πόλο άμεσα συνδεδεμένο με τις προοπτικές και τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας κατ’ εξοχήν νησιωτικής Περιφέρειας.
Εστιάζοντας στην συνέχεια στις ήδη υπάρχουσες Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου ενισχύεται με την ένταξη σε αυτήν του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.
Επίσης Τμήματος Εθνομουσικολογίας, με έδρα στην πόλη του Ληξουρίου.
Με τα τρία, πλέον, Τμήματά της, η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο σύνολό του, αναδεικνύονται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γαβρόγλου, σε ένα μείζονα πόλο στον χώρο της Μεσογείου στο πεδίο των Μουσικών Σπουδών, αξιοποιώντας την μακραίωνη και ιδιαίτερη παράδοση των Ιονίων Νήσων.
Αναφέρθηκε επίσης και στην ίδρυση του Κέντρου Ερευνών Ιονίων Νήσων και, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, της ίδρυσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την δημιουργία δωρεάν διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματά του, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ καλές υλικοτεχνικές υποδομές όπου υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στο Ληξούρι και τη Ζάκυνθο. ο κ. Γαβρόγλου μετά το τέλος της συνάντησης – συνέντευξης – άτυπου δημοτικού συμβουλίου, συναντήθηκε για λίγη ώρα με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ και των φοιτητών του ΤΕΙ όπου οι τελευταίοι του έθεσαν έντονα το κτιριακό θέμα.
Β.Β.