skip to Main Content
Στιγμιότυπο οθόνης 2017 11 11 20 16 42 (Copy)

Μαθητές Ληξουρίου: Οι πολιτικοί μας αποφεύγουν…

 ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΛ  ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ  κ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ,ΣΟΦΙΑ ΦΑΡΑΚΛΟΥ ,ΜΑΡΙΕΤΑΤΤΑ ΠΑΡΙΩΤΗ , ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΥ

 

«Μας αποφεύγουν» – «Έχουν αναβάλλει δύο φορές συναντήσεις μας». Με τα λόγια αυτά, οι μαθητές του ΓΕΛ Ληξουρίου κατήγγειλαν τη στάση μέρους του πολιτικού προσωπικού, τονίζοντας παράλληλα την  αδιαφορία που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια,  με αποτέλεσμα να παραμένουν στα κοντέινερ 4 χρόνια μετά τους σεισμούς. Βασικότεροι υπεύθυνοι είναι ο Δήμος και το υπουργείο Υποδομών για την επισκευή και ανέγερση νέων σχολείων.

Οι μαθητές, μιλώντας στην εκπομπή του Δημοσιογραφου Σάκη Βούτου στον Ionian Galaxy, είπαν χαρακτηριστικά:

«Μετά τους σεισμούς, μας πέταξαν σε μερικά κουτιά δίπλα στη θάλασσα όπου έχουμε καθημερινά πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες. Η βροχή πλημμυρίζει τις τάξεις, ενώ δημιουργούνται λακκούβες στο προαύλιο, σ’ αυτό το προαύλιο που έχουμε…».

Επικίνδυνα για την υγεία

Οι μαθητές φοβούνται ότι οι προκάτ αίθουσες είναι καρκινογόνες. Αυτό άλλωστε έχει ειπωθεί κατά καιρούς και από την διοίκηση της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Όπως, από την άλλη είναι και κάτι που οι υπεύθυνοι έχουν διαψεύσει. Όπως και νά ‘χει πάντως, το γεγονός οι μαθητές πολύ συχνά, λόγω καιρικών συνθηκών, αναγκάζονται να περνούν τα διαλείμματα μέσα στις αίθουσες έχει ως αποτέλεσμα αυτές να μην αερίζονται. Αυτό έχει με τη σειρά του άμεση συνέπεια στην υγεία τους και παρατηρείται, όπως έχουν καταγγείλει και οι καθηγητές, κατακόρυφη αύξηση στις ιώσεις.

Λείπουν αίθουσες

Συνεχίζοντας οι μαθητές είπαν ότι δεν έχουν αίθουσα εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εκδηλώσεις αφού πολλές φορές ο καιρός είναι απρόβλεπτος και είναι αναγκασμένοι να τις κάνουν στο… κάτι σαν προαύλιο. Επίσης παρατηρούνται προβλήματα στις ξένες γλώσσες και στα μαθήματα κατεύθυνσης όπου πολλές φορές περιμένουν ακόμη και 10 λεπτά για να είναι διαθέσιμη η αίθουσα.

«Ο Παρίσης δεν ήξερε»

Οι μαθητές καυτηρίασαν και το γεγονός ότι ο δήμαρχος ήταν ανενημέρωτος, την ώρα που οι προθεσμίες για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ λήγουν στις 30 Νοεμβρίου. «Είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στον Παρίση και να μας λέει δεν γνωρίζω το θέμα; “Σας δώσαμε κουτιά”, μας είπε».

«Δεν ήρθαν να δουν τα προβλήματα, εμείς πηγαίνουμε»

Οι μαθητές διαμαρτύρονται επίσης και για το γεγονός ότι, όπως λένε, οι πολιτικοί δεν έχουν έρθει να δουν το πρόβλημα επί τόπου.
«Δεν έχουν έρθει να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ειδικά αυτό τον καιρό, λόγω των καιρικών συνθηκών. Εμείς πηγαίνουμε και προσπαθούμε να τους πιέσουμε αφού υπάρχουν και οι προθεσμίες. Το αυτονόητο αίτημα είναι να φτιαχτεί νέο σχολείο. Εμείς είχαμε σχολείο, είχαμε την αξιοπρέπειά μας και βρεθήκαμε παραπεταμένοι σε μία ακτή».

«Το υπουργείο Παιδείας δεν ήξερε»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι όπως κατήγγειλαν, όταν επισκέφτηκαν το υπουργείο Παιδείας ανακάλυψαν πως εκεί δεν γνώριζαν το πρόβλημά τους. Η βουλευτής μάλιστα λίγο αργότερα, δικαιολόγησε το υπουργείο, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει γιατί είναι υπεύθυνο το υπουργείο Υποδομών. Ανεύθυνο λοιπόν το υπουργείο Παιδείας για το τι συμβαίνει στα σχολεία…

Το βίντεο που έγινε viral

Με δική τους πρωτοβουλία, ανάμεσα σε άλλες δράσεις και κινητοποιήσεις, οι μαθητές δημιούργησαν ένα βίντεο που έγινε viral, παίχτηκε παντού, ακόμη και σε κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα και ΜΜΕ, και σχολιάστηκε από πλήθος πολιτικών προσώπων, και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά σημειώνουν ότι ακόμη και μετά απ’ αυτό δεν άλλαξαν πολλά.
«Ακόμη και μετά το βίντεο  υπάρχει απραξία, μας αποφεύγουν και δεν δεχόμαστε απαντήσεις από πουθενά», είπαν.

«Παλεύουμε για το μέλλον»

Τέλος, οι μαθητές τόνισαν ότι δεν παλεύουν για τους εαυτούς τους αφού οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Β’ και Γ’ Λυκείου και δεν θα προλάβουν να δουν τα νέα σχολεία, αν και εφόσον αυτά υπάρξουν. «Παλεύουμε όμως για το μέλλον, για τα παιδιά που θα έρθουν μετά από εμάς», κατέληξαν.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ΓΕΛ Ληξουρίου, παρά τα τόσα προβλήματα, συνεχίζει να έχει πολλές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top