skip to Main Content
Pjimage

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Nέα Λυκειακή Χρονιά 2018 – 2019
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Δήμου «Κεφαλλονιάς» το Λ.Ε.Α. συμμετείχε στον εορτασμό της Παναγίας της Δραπανιώτισσας στις 24 Σεπτεμβρίου και ευάριθμη ομάδα χορευτών με παραδοσιακή φορεσιά πήραν μέρος στη λιτανεία και μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από την εκκλησία του Δραπάνου στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Αργοστόλι.
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Κεφαλληνίας «Ο Απόστολος Παύλος» πραγματοποιήθηκε αγιασμός χοροστατούντων του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη πατρός Σπ. Πετεινάτου και του Αιδεσιμότατου πατρός Ανθίμου Καλαρίτη.
Εκ μέρους του Δ.Σ. καλωσόρισε και παρουσίασε το σχεδιασμό των δράσεων για τη νέα Λυκειακή χρονιά η κ. Πρόεδρος. Μεταξύ αυτών εξαγγέλθηκε η συμμετοχή του Λ.Ε.Α. στο πρόγραμμα «Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδος» με υπεύθυνο τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Σαρρή Δημήτριο (Απρίλιος 2019) και η συμμετοχή στο Internationale Meeting of Folklore Cusembles Marek “Marrakesh folklore days” (Μάρτιος 2019).
Από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα χορευτικά τμήματα (νηπίων, παιδιών, ενηλίκων) με δασκάλους τον κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, την κ. Μεταξά Ανδριάνα και επικουρικά την κ. Βενετία Παπαλεξανδράτου. Επίσης τον κ. Παναγή Μοσχόπουλο, ο οποίος διδάσκει τις «Καντρίλιες». Παράλληλα, ξεκίνησε το τμήμα Ραπτικής με δασκαλα την κ. Αλεξάνδρα Καλογηρά.
Στις 7 Οκτωβρίου 2018 μετά από πρόσκληση του Προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Τετράπολις» και περιφερειακού συμβούλου κ. Σωτήρη Κουρή, το Λ.Ε.Α. συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571), (στην δοξολογία, στην κατάθεση στεφάνου κ.λ.π.), με ομάδα χορευτών.
Συμμετοχή στον εορτασμό του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά στις 20 Οκτωβρίου 2018 μετά από πρόσκληση της Ι.Μ. Κεφαλληνίας. Ευάριθμος ομάδα χορευτών με παραδοσιακή φορεσιά πήρε μέρος στη λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου από τον Ιερό Ναό στον Πλάτανο και τούμπαλιν.
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Α. στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ι.Μ. Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριο για την ονομαστική του εορτή.
Στις 28 Οκτωβρίου 2018 το Λ.Ε.Α. συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνου, παρέλαση).
Πραγματοποίηση φιλολογικού απογευματινού (11 Νοεμβρίου 2018) στο Capitol. Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Σπυρίδων Πετεινάτος μίλησε με θέμα «Οδεύοντας προς τη Βηθλεέμ» και επικέντρωσε στα έθιμα των εορτών του Σαρανταήμερου. Η νέα γραμματέας του Λ.Ε.Α. κ. Μαγουλά Αναστασία – Ελένη αναφέρθηκε στα «Μπουρμπουρέλια», 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου).
Τις 15 Δεκεμβρίου 2018, Σάββατο πρωί, το Λ.Ε.Α. σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε εκδήλωση λαογραφική, βιωματική για παιδιά. Στα πλαίσια της εκδήλωσης τα παιδιά έμαθαν για:
α) Τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
β) Γνώρισαν και στόλισαν την «ασκινοκάρα» – αγιοβασιλίτσα.
γ) Στόλισαν με «άχρηστα αντικείμενα» – στολίδια του χρόνου – το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
δ) Έφτιαξαν τα «σπάργανα» του μικρού Χριστού.
ε) Χόρεψαν και τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Κεφαλονιάς και άλλων περιοχών.
Τις 16 Δεκεμβρίου 2018, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο Capitol η «Γιορτή των Χριστουγέννων», η οποία περιέλαβε:
1. α) Ομιλία από την δικηγόρο και μέλος του Λ.Ε.Α. κ. Ρενάτα Χαλιώτη με θέμα «Τα έθιμα του Δωδεκαήμερου».
β) Αναφορά στο «Χριστόψωμο» (κουλούρα των Χριστουγέννων), στην «Ασκινοκάρα» (Αγιοβασιλίτσα) και στα «Σπάργανα του Χριστού», από την κ. Μαγουλά Αναστασία – Ελένη.
2. Χορό από τα τμήματα των νηπίων και παιδιών.
3. Έκθεση έργων μαθητριών του τμήματος Ραπτικής.
4. Πλούσια λαχειοφόρο αγορά με δώρα που εθιμοτυπικά προσφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. στην εκδήλωση αυτή.

Τέλος, φιλοτεχνήθηκαν από την κ. Ε. Μοσχονά- Καρκαβέλα, η ευχητήρια κάρτα για τις εορτές, το ημερολόγιο τσάντας και το επιτραπέζιο ημερολόγιο για το 2019 και απεστάλησαν.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ ΜΟΣΧΟΝΑ – ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΕΛΕΝΗ ΜΑΓΟΥΛΑ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top