skip to Main Content
Lathraia1 768×545 (Copy)

«Λαβράκι» από τους ράμπο του ΣΔΟΕ!

 Χιλιάδες λίτρα λαθραίων ποτών και καπνού

Σημαντικές επιτυχίες, στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., καθώς και στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. και στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, σημειώθηκαν από υπαλλήλους της Ε.Γ. ΣΔΟΕ.

Δε μιλάμε για… απλές επιτυχίες. Μιλάμε για «λαβράκια», αφού τα όσα αντίκρυσαν οι έμπειροι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ τους έκαναν να σαστίσουν! Τρεις είναι οι περιπτώσεις που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας και δείχνουν το μέγεθος του παραεμπορίου που ζει, βασιλεύει και κυριολεκτικά πλουτίζει στην υγειά των κορόιδων. Σχήμα οξύμωρο το παραπάνω, βέβαια, αφού ειδικά για τις περιπτώσεις παρασκευής παράνομων αλκοολούχων ποτών, το ζήτημα της «υγείας» είναι πραγματικά σοβαρό.

Χιλιάδες λίτρα… χύμα αλκοολούχων ποτών συσκευάζονται σε αποθήκες και καταλήγουν προφανώς σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με το ζήτημα των απαιτούμενων ελέγχων να μετατρέπεται σε… ανέκδοτο.

Περίπτωση πρώτη: Να ‘χαμε ένα… ναργιλέ!

Ειδικότερα, υπάλληλοι της Ε.Γ. ΣΔΟΕ – Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ, σε ελέγχους που διενεργήσαν, από 11 έως 15.01.2018, σε περιοχές του ν. Αττικής , προέβησαν:

Σε κατάσχεση, μετά από έλεγχο σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή της Καλλιθέας, καπνού για ναργιλέ συν. ποσότητας 107,5 κιλών (σε συσκευασίες του ενός και του μισού κιλού), καθόσον δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί κ.λ.π. φόροι και συνελήφθη το άτομο που βρίσκονταν στο χώρο. Εκδόθηκε από το Τελωνείο Αθηνών σχετική καταλογιστική πράξη – σε εφαρμογή της ευνοϊκής διάταξης του άρθρου 158§2 ν. 2960/01 – με την οποία επιβλήθηκε πολλαπλό τέλος ύψους 51.325,62€. ΣΔΟΕ

Μετά την καταβολή του ανωτέρω ποσού, ο συλληφθείς αφέθη ελεύθερος.

Τεράστια επιτυχία του ΣΔΟΕ στον Ασπρόπυργο

Εντοπισμός αποθηκευτικού χώρου στον Ασπρόπυργο, όπου υπήρχε μεγάλη ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης, αλκοολούχων ποτών προερχόμενων από Βουλγαρία, εξοπλισμός επικόλλησης και αποκόλλησης ετικετών, πλαστές ετικέτες που ομοιάζουν με ετικέτες επώνυμων παραγωγών αλκοολούχων ποτών και υπολείμματα αγνώστου ταυτότητας υγρού που προσομοιάζει με μεθανόλη.

Στο χώρο εργάζονταν ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός, οι οποίοι συνελήφθησαν. Επίσης συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της αποθήκης και οι οδηγοί δύο φορτηγών οχημάτων, που επέστρεφαν στην αποθήκη, μετά την παράδοση εμπορευμάτων που προέρχονταν από τον αποθηκευτικό χώρο. ΣΔΟΕ

Συνολικά κατασχέθηκαν:

– 6.900 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,

– 4.051 φιάλες αλκοολούχων ποτών, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται

– 38.400 πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών,

– 100 λίτρα υγρού που προσομοιάζει με μεθανόλη,

– εξοπλισμός αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών,

– δύο φορτηγά οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας,

– ένα ημιφορτηγό και

– δύο επιβατικά οχήματα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που ανευρέθηκαν στον αποθηκευτικό χώρο και στα οχήματα, προκύπτει η επιπλέον διάθεση 6.500 λίτρων αιθυλικής αλκοόλης, ποσότητα η οποία διέφυγε της κατάσχεσης.

Ελήφθησαν δείγματα αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, προς εξέταση από την Χημική Υπηρεσία.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι  ανέρχονται στο ποσό των 448.705,64 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ασκήθηκε, σε βάρος τους, δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για λαθρεμπορία και πλαστογραφία. ΣΔΟΕ

Η καταμέτρηση και μεταφορά των κατασχεθέντων ειδών πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των υπαλλήλων του Τελωνείου Ελευσίνας.

Και δεύτερο μικρό εργοστάσιο λαθραίων ποτών

Εντοπισμός, σε αποθηκευτικό χώρο στις Αχαρνές Αττικής, παράνομου εμφιαλωτηρίου αλκοολούχων ποτών.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

– 1.280 λίτρα χύμα βότκα (σε 2 παλετοδεξαμενές),

– 504 φιάλες αλκοολούχων ποτών (βότκας), η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται,

– 37.900 πλαστές ετικέτες και καπάκια φιαλών γνωστών εταιρειών,

– 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης (σε πλαστικά δοχεία των 10 λίτρων),

– 4 μηχανήματα (γεμίσματος, εμφιάλωσης κ.λ.π.) και

– Κενές φιάλες γνωστών εταιρειών, κενά δοχεία 10 λίτρων με υπολείμματα αιθυλικής αλκοόλης και υλικά συσκευασίας.

Κλήθηκε η Γ΄ Χημική Υπηρεσία, η οποία έλαβε δείγματα, από τα αλκοολούχα ποτά και την αιθυλική αλκοόλη, για εξέταση.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι  ανέρχονται στο ποσό των 69.951,68 ευρώ.

Συνελήφθη ένα άτομο και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί. ΣΔΟΕ

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστεί η συνολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης που διακινήθηκε από τους ανωτέρω εμπλεκόμενους. Στο πλαίσιο της έρευνας αναζητούνται και τα πρόσωπα – επιχειρήσεις που παραλάμβαναν και διέθεταν τα επικίνδυνα – για τη δημόσια υγεία – αλκοολούχα ποτά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top