skip to Main Content
Pjimage (4)

Κοπή πίτας της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου, ένα αφιέρωμα «στη συνδρομή του γαλλικού λαού στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά & Ιθάκη» με τη συμμετοχή της επίτιμης προξένου της Γαλλίας στα νησιά μας κ. Εμμανουέλλα Σιναγκρά.

Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν η Αντιπρόεδρος Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά (επιμέλεια κειμένων- συντονισμός) και ο Ταμίας Ορέστης Καππάτος (επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού- κείμενα) με τη συνδρομή των λοιπών μελών του Δ.Σ. και ιδίως του Εφόρου Γεράσιμου Ζαφειράτου, της Υπεύθυνης Μουσικοχορευτικών Τμημάτων Διονυσίας Βασιλάτου και της Γεν. Γραμματέως Χρύσας Κοκκόση.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρεσβύτερος, σεβαστός συμπατριώτης μας π. Γεράσιμος ευλόγησε την πίτα του Συλλόγου και μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιου. Επίσης, ευχές και ευλογίες μας έστειλε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος καθώς και ημερολόγια της Ι. Μητρόπολης που μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Μαριολένη Νεοφύτου ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, μια καλή & δημιουργική χρόνια και αναφέρθηκε στην καίρια συνδρομή του γαλλικού λαού στους μεγάλους σεισμούς της Κεφαλονιάς, στοιχείο που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τη θεματική της εκδήλωσής μας. Η Πρόεδρος στο λόγο της ανέφερε «Η Αδελφότητά μας στην καθιερωμένη της μεγάλη γιορτή στην αρχή του νέου έτους, έχει ως αρχή να παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε σημαντικά γεγονότα και να τιμά ανθρώπους και προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στα νησιά μας, στους ανθρώπους μας, στον πολιτισμό. Φέτος το αφιέρωμά μας έχει ως αποδέκτη μια φίλη χώρα με την οποία μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας, κοινών αγώνων και οραμάτων αλλά και αλληλοεκτίμησης και ευγνωμοσύνης καθώς η προσφορά της στη χώρα μας υπήρξε πολύπλευρη. Είναι η Γαλλία και ο γαλλικός λαός. Ένας λαός με τον οποίο συμπλέουμε και ενστερνιζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αρχές που γεννήθηκαν στη χώρα μας, ταξίδεψαν και διαμόρφωσαν την Ευρώπη του Διαφωτισμού και επέστρεψαν εδώ, όταν «όλα τά σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Οι αρχές της γαλλικής Επανάστασης ήταν που γέννησαν το κίνημα των Ριζοσπαστών για ελευθερία και Ένωση, δημιούργησαν τον νεώτερο Ελληνικό Διαφωτισμό που άναψε τη σπίθα στη ψυχή των σκλαβωμένων Ελλήνων για να διεκδικήσουν ένα ελεύθερο κράτος […] Στα νεότερα χρόνια ο γαλλικός λαός στάθηκε για μια ακόμη φορά αρωγός στο πλευρό μας, σε δύσκολες ώρες και αυτή τη φορά ήταν στα νησιά μας .Όταν το 1953 δοκιμάστηκαν από τον Εγκέλαδο και γνώρισαν την απόλυτη καταστροφή, η Γαλλία έδωσε μία ακόμη απόδειξη της αγάπης της προς τον λαό μας. Εφόδια, τρόφιμα, σκηνές, φαρμακευτικό υλικό, αλλά και έμψυχο δυναμικό με γιατρούς και νοσηλευτές, έφτασε στα ταλαιπωρημένα νησιά μας προσφέροντας ανακούφιση και εθελοντική υπηρεσία. Ομάδες με επικεφαλής αξιωματικούς του γαλλικού ναυτικού συνεισέφεραν στον απεγκλωβισμό ανθρώπων, μετακίνηση ερειπίων, διάνοιξη δρόμων και διανομή εφοδίων. « Εκστρατεία για την Επτάνησο», ονομάστηκε το δίκτυο που οργανώθηκε μεταξύ των μελών της γαλλικής Κοινότητας, πρόθυμο να συμπαρασταθεί στους δοκιμαζόμενους σεισμόπληκτους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός λίγο καιρό μετά, ανακοίνωσε την υιοθεσία δύο χωριών, της Αγίας Ευφημίας και της Λακήθρας.
« Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να τα ξανακτίσει από τα ερείπια, με σκοπό οι ελληνικές γενιές των νέων να μπορούν να αφοσιωθούν στο ιδανικό της ειρήνης και της ελευθερίας, που είναι κοινή κληρονομιά μας, κάτω από τον ουρανό που έχει δει τόσες πολλές αθάνατες δόξες».
Σε αυτά τα λόγια του Γάλλου πρωθυπουργού εμπεριέχονται τα βαθιά αισθήματα εκτίμησης του γαλλικού λαού προς τη χώρα μας και οι κοινή πίστη στην ειρήνη και την ελευθερία. Σήμερα, μέσα από αυτό το αφιέρωμα που θα ακολουθήσει, θα ανασύρουμε τις εικόνες και τα γεγονότα εκείνων των ημερών για να καταγραφούν στη μνήμη των νεότερων, ως ένα μέρος της ιστορίας μας που πρέπει να γνωρίσουν. Η γνώση της ιστορίας δυναμώνει την κρίση μας να αντιληφθούμε τα σημερινά τεκταινόμενα και να χαράξουμε με στρατηγική και νηφαλιότητα το μέλλον. Το μήνυμά μας προς όλους είναι πως η φιλία μεταξύ των λαών κτίζεται βήμα, βήμα, με υπομονή, δοκιμάζεται στις δυσκολίες και στηρίζεται στις κοινές πεποιθήσεις, στην αλληλεγγύη, τον σεβασμό, την αλληλεπίδραση, τη γενναιοδωρία και τον αλτρουισμό. Οι σχέσεις της Χώρας μας με τη φίλη Γαλλία έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο, έχουν αποδείξει η μία στην άλλη όλα τα παραπάνω γι’ αυτό μας ενώνει μια αληθινή δυνατή φιλία και εκτίμηση.
Κ. Πρόξενε, στο πρόσωπό σας σήμερα σ’ αυτή την ωραία γιορτή, τιμούμε τον γαλλικό λαό και τη χώρα σας για την αμέριστη προσφορά του στα νησιά μας το 1953, τον ευχαριστούμε θερμά και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τα ευγενικά του συναισθήματα προς τη χώρα μας. Ας ευχηθούμε οι δυο λαοί μας να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί στους δρόμους της ειρήνης, της φιλίας και της δημιουργίας. »

Η Πρόξενος της Γαλλίας στην Αθήνα Céline Pendariés ευχαρίστησε με τη σειρά της την Αδελφότητα για την τιμή αυτή, μετέφερε σε όλους τις ευχές και το μήνυμα του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα και τόνισε τη δυνατή σχέση φιλίας και παράδοση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Συγκινημένη ανέφερε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με έχετε αγκαλιάσει σε αυτήν την εκδήλωση , η οποία αποδεικνύει την διμερή μας σχέση. Πραγματικά , εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς ,που συνεχίζουν να θρέφονται από μια δυνατή και φιλόδοξη σχέση και από μια μεγάλη παράδοση συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Αυτός ο σύνδεσμος των δυο χωρών , έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που έκαναν και κάνουν καθημερινά, ό,τι πρέπει , σε βάθος χρόνου, για να συνεχιστεί να υπάρχει αυτή η ζεστή φιλία.Αυτός ο δεσμός αποδείχθηκε και στους σεισμούς του 1953 […]»

Η Πρόξενος της Γαλλίας στα νησιά μας Εμμανουέλλα Σιναγκρά ευχήθηκε από καρδιάς χρόνια πολλά & ευημερία για το νέο έτος, επεσήμανε πως μεταξύ, της τότε Γαλλικής αποστολής και πολλών οικογενειών στην Κεφαλονιά & στην Ιθάκη δημιουργήθηκαν δεσμοί  φιλίας ,που σε πολλές περιπτώσεις είναι και σήμερα δυνατές , ενώ ευχαρίστησε την Αδελφότητα για την άψογη συνεργασία.

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά απένειμε τιμητική πλακέτα στην Πρόξενο της Γαλλίας στην Αθήνα και ενθύμιο δώρο στην Πρόξενο των νησιών μας, ενώ οι κ.κ. Pendariés & Σιναγκρά προσέφεραν αντίστοιχα δώρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσω της αφήγησης, προβολής σπάνιου φωτογραφικού αλλά και μουσικοχορευτικών δρώμενων αναδείχθηκε άγνωστο υλικό από την περίοδο των σεισμών του 1953 στα νησιά μας, από την προσπάθεια να αναδομηθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά και την προσφορά του φίλου γαλλικού λαού στους σεισμόπληκτους συμπατριώτες μας. Αξίζει να σημειωθεί πως παρούσα ήταν και η κα Σπυριδούλα Βρεττού, μια θαυμάσια γιαγιά , η οποία θυμήθηκε όλα όσα έζησε το 1955 στην Αγία Ευφημία, σε νεαρή τότε ηλικία, όπως επίσης και την γαλλική παρουσία – προσφορά. Στην κα Σπυρούλα Βρεττού, στην οποία βασίστηκε & μέρος της αφήγησης, προσφέρθηκε με μέριμνα της Αδελφότητας κάδρο με φωτογραφία της από την περίοδο εκείνη (φωτογραφία Manuelle Roche) από την Πρόξενο της Γαλλίας στην Αθήνα, ενώ τρία ακόμη μικρά κάδρα και DVD με όλη την συνέντευξη που μας έδωσε η ίδια προσφέρθηκαν στα εγγόνια της από την Πρόξενο της Γαλλίας στα νησιά μας.

Τα χορευτικά μας συγκροτήματα μας μετέφεραν σε εκείνη την εποχή με χορευτικά δρώμενα υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Ευαγγελίας Κοκκίνη και με τις μελωδίες των μουσικών μας Ματούλα Φιοράτου (δασκάλα μαντολίνου- πιάνο), Σταύρος Ντίνας (δάσκαλος κιθάρας), Βασίλης Μαντούδης (δάσκαλος ακορντεόν), Μάκης Ευαγγελάτος (βιολί), Γρηγοράτος Δημήτρης (μαντολίνο), Γρηγοράτος Νίκος(μαντολίνο), Γρηγοράτος Σπύρος (μαντολίνο), Μαλτέζος Γεράσιμος (μαντολίνο), Τσετσέκου Σπυριδούλα (μαντολίνο).
Στο χορευτικό συμμετείχαν οι Βασιλείου Σταματία , Βασιλάτου Μαριάννα, Γρηγοράτος Νίκος, Δεστούνη Ανέζα, Ζεππάτου Κατερίνα, Κουρουκλή Χριστίνα, Μαυροκέφαλου Έλλη, Ματιάτος Κυριάκος, Μιχελής Ευαγγελινός, Παπαθεοδωράτος Μανώλης , Τσετσέκου Σπυριδούλα, Τσαγγαράτου Σοφία, Τζάκης Μπάμπης , Φλαμιάτου Ελβίρα, Φιλιππάτος Γιάννης , Χριστοπούλου Γεωργία, Χρονοπούλου Παναγιώτα, Χρονόπουλος Κωνσταντίνος (μεγάλο χορευτικό) και Γεωργά Ανδριάνα , Γεωργά Τζαννέτα, Κανελλοπούλου Ιωάννα, Λάζαρη Βάλια , Λάζαρη Ελίνα, Τζάκης Χρήστος (μικρό χορευτικό).
Στην εκδήλωση πραγματοποίησε την επίσημη πρώτη της εμφάνιση η χορωδία μας υπό την καθοδήγηση της Μαέστρου Έλενας Κασάροβα. Οι χορωδοί μας Κρασόπουλος Γιώργος (Solo Basso), Βουτσινά Ελένη, Κοντού Ξένια, Ρωμανού Αγγελική, Βασιλάτου Στέλλα, Γαλανοπούλου Αργυρώ, Ζέμπου Μαρία, Θέμελη Μαρία, Καβασίλη Ειρήνη, Μαρινάκη Χαρά, Πολίτου Αρετή, Σμιγάδη Γεωργία (Soprani), Καμινάρι Ευανθία, Κόντου Μαρία, Κωνσταντέλου Ιωάννα, Λεμπέση Μαρία, Μήλιου Σοφία, Μουστάκα Άννα Πολίτου Μαρία, Φλυτζάνη Μαρία (Alti), Βαλλιανάτος Νίκος, Καλοδίκης Γιώργος, Κρασόπουλος Γιώργος, Οικονομίδης Μάρκος, Πολίτης Γιώργος (Bassi) με τις υπέροχες φωνές τους μας ταξίδεψαν μουσικά με μοναδικές μελωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ευχαριστούμε θερμά το συμπατριώτη μας Παύλο Παπαδάτο, ο οποίος ανέλαβε την κάλυψη του κόστους για την αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή μας εκδήλωση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο πρ. Υπουργός Παύλος Γερουλάνος, ο Έπαρχος Ιθάκης Σπύρος Τσιντήλας, ο τ. Βουλευτής Κεφαλονιάς Παναγής Μπενετάτος και ο τ. Νομάρχης Διονύσης Λευκαδίτης ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και η πρ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα.
Επίσης, παρευρέθηκαν ο τ. Αντιδήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου Γιώργος Κοκκόλης, η Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας Κορίνα Δαμουλιάνου, ο πρόεδρος Κοινότητας Αντυπάτων Ερίσσου Γεράσιμος Βανδώρος, η πολιτευτής και Πρόεδρος των Αθηναΐδων Ρένα Βασιλάκη καθώς και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Διονύσης Βώρος και Νικόλαος Φαραντούρης, ο τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, ο πρ. Πρόεδρος ΕΟΜΜΕΧ & ΤΕΜΒΕ Νικόλαος Δομένικος, η Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Ελένη Μελέτη, ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος και ο εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος.
Περαιτέρω, ήταν μαζί μας, ο Πρόεδρος Επτανησίων Ελλάδος Δημήτρης Πολλάτος, ο Αντιπρόεδρος της ΟΚΙΣ & Πρόεδρος Συλλόγου Καμιναράδων Ηλίας Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος Καλλιτεχνών Ηλιούπολης Στέλιος Μαρούλης, ο Πρόεδρος Απανταχού Δηλινάδων Φωτεινός Κουνάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αστερίς» Ιωάννης Βανδώρος, η Πρόεδρος Συλλόγου Μεσοβουνιωτών Χρυσούλα Αντύπα, ο Πρόεδρος Συλλόγου Πουλάτων Σπύρος Μαζαράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρσινών Κώστας Βουτσινάς, η Πρόεδρος Πυλαρέων Ευσταθία Μουστάκη, ο Πρόεδρος Συλλόγου Δαμουλιανάδων Γεράσιμος Ζαφειράτος, η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΔΟΛΙΧΙΟ» Ειρήνη Βενιέρη, η Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Υγείας Ελπινίκη Ταβιανάτου, ο Γεν.Γραμματέας της Αδελφότητας Κεφαλλήνων Αθηνών Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, η Γενική Γραμματέας Κεφαλληνιακής Ένωσης Χαλανδρίου Λιλή Ματσούκη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαμικών Ρούλα Φλωράτου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Κοθρέα Άννα Βελισσαράτου, ο Ταμίας της Παμμεσηνιακής Ένωσης Γιώργος Ρεμπατσουλέας, ο Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΡΙΦΟΡΤΣΟ» Ορέστης Καππάτος, ο Γεν. Γραμ. της Παν. Ομοσπονδίας Ναυτικού Ομίλου Μανώλης Τσάμης, η Αντιπρόεδρος της Κεφαλληνιακής Ένωσης Κηφισιάς Κατερίνα Λάσκαρη, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρατζακλί κ. Κούπας, ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Απανταχού Βαλεριανέων Νίκος Τσιλιμιδός, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πυργιού Σταματία Καρλή.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους δασκάλους των μουσικοχορευτικών τμημάτων και τη μαέστρο της χορωδίας μας για το υπέροχο μουσικοχορευτικό θέαμα που μας χάρισαν, τη Διοίκηση και τα μέλη του Πολεμικού Μουσείου για την εξαιρετική συνεργασία, τον ηχολήπτη κ. Παναγιώτη Γαβαλά, τον φωτογράφο κ. Γρηγόρη Μαρούλη και την ειδική γραμματέα του συλλόγου κ. Μάχη Αντύπα για την συνδρομή της.

Για το Δ.Σ.
Χρύσα Κοκκόση- Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top