skip to Main Content
Aggourias Galiatsatos 520×400 Copy

Κοντά στους απόδημους του Καναδά ο Γαλιατσάτος

aggourias_galiatsatos

Συγκινητική υποδοχή επεφύλαξαν οι ομογενείς στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος βρίσκεται στο Μόντρεαλ μετά από πρόσκληση της Κεφαλλονίτικης Αδελφότητας Καναδά «Αίνος».

Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκε ο δραστήριος πρόεδρος της Αδελφότητας Απόστολος Αγγούριας, ο οποίος και τον ενημέρωσε τόσο για τη δραστηριότητα των Κεφαλληνίων και Ιθακησίων του Καναδά όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς.

Συνέντευξη στα ΜΜΕ του Καναδά

galiatsatos_mixopoulos

Ο Περιφερειάρχης αρχικά έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ για τις δραστηριότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους. Σε ωριαία συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Μόντρεαλ Mike Fm 105,1, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα Ιόνια Νησιά, τη φυσική ομορφιά και την ευκαιρία για τουριστικές επενδύσεις καθώς και για τα τοπικά προϊόντα της Ιόνιας γης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στους δημοσιογράφους Μαρία Δαπέρη και Κώστα Μιχόπουλο, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ευχαρίστησε την Κεφαλλονίτικη Αδελφότητα «Αίνος» για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή και τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να συναντηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους Κεφαλλονίτες αλλά και τους συλλόγους της Λευκάδας και της Ζακύνθου στον Καναδά για να τεθούν υπόψη του οι σκέψεις των αποδήμων, οι επιθυμίες τους και τα ζητήματα που τους απασχολούν όταν έρχονται στην πατρίδα τους. «Η επαφή μου με τους φορείς των αποδήμων στοχεύει ώστε στο μέλλον η συνεργασία μας να γίνει στενότερη και να λάβουμε υπόψη μας τις επιθυμίες και τις ιδέες που έχουν για την ανάπτυξη των νησιών μας» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Το προσφυγικό ήταν επίσης ένα από τα ζητήματα που αναφέρθηκε, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ο κ. Γαλιατσάτος. «Στα δικά μας νησιά δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει, είχαμε οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης ζητημάτων φιλοξενίας, παροχής στέγης και σίτισης στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι».

Το πρόβλημα της μετανάστευσης νέων επιστημόνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό επίσης τέθηκε στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους και ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι πρόκειται για μια διαρροή νέων ανθρώπων, χρήσιμων για το κράτος, στους οποίους η πατρίδα έχει επενδύσει με σπουδές χρόνων και δαπάνη χρημάτων προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που αναγκάζει τα νέα παιδιά, τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό. Εμείς είμαστε εκείνοι που ευθυνόμαστε και πρέπει να βρούμε τρόπους και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την επιστροφή τους στην πατρίδα», είπε χαρακτηστικά.

 

Τουριστική οικονομία και πρωτογενής τομέας

galiatsatos_kanadas

Όσον αφορά τη διαφήμιση των Ιόνιων Νησιών ο κ. Γαλιατσάτος δεν στάθηκε μόνο στις ομορφιές και τις παροχές που μπορούν να έχουν οι επισκέπτες αλλά αναφέρθηκε επίσης στα τοπικά προϊόντα, τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος σε πωλήσεις και αναγνωρισιμότητα, ενημερώνοντας ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  τα έχουν εντάξει στο πρωινό που προσφέρουν, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προβολής τους σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επί μακρόν στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τουριστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις στα Ιόνια Νησιά, τονίζοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά προβλήματα του παρελθόντος, κυρίως γραφειοκρατικής φύσης: «τα νησιά μας είναι διαμάντια στο Ιόνιο Πέλαγος, είναι τα στολίδια της πατρίδας μας και πρέπει όλοι να τα προσέχουμε και εμείς που είμαστε εκεί και οι ομογενείς μας που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα αλλά αποδεικνύουν με πράξεις την αμείωτη αγάπη τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στις συνεντεύξεις αναφέρθηκαν και τα προβλήματα των νησιών: οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά σύμφωνα και με τους δημοσιογράφους στα ΜΜΕ της ομογένειας «ο Περιφερειάρχης αποδεικνύεται μαραθωνοδρόμος, που δεν τον φοβίζουν οι αγώνες δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων».

Συνάντηση με επιχειρηματίες της ομογένειας & πιθανότητες εξαγωγής προϊόντων

galiatsatos_mike

Όπως αποδεικνύεται οι Κεφαλλονίτες στο εξωτερικό έχουν προκόψει κι έχουν μεγαλουργήσει, με πείσμα και πολύ δουλειά, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση της χώρας που έχουν εγκατασταθεί. Εν προκειμένω στον Καναδά ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επιχειρήσεις Κεφαλλήνων που βρίσκονται στην κορυφή του είδους τους: η μεγάλη επιχείρηση εφοδιασμού καταστημάτων και ξενοδοχείων των αδελφών Τζανετάτου (κορυφαία σε όλο τον Καναδά) και η εισαγωγική εταιρεία τροφίμων των αδελφών Αντύπα (πρώτη επίσης στο είδος της) άνοιξαν τις πόρτες τους και οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες ξενάγησαν τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στις εγκαταστάσεις τους.

Μάλιστα με τον κ. Σωτήρη Αντύπα ο Περιφερειάρχης έβαλε τις βάσεις μιας συζήτησης που αφορά σε διερεύνηση συνεργασίας για εξαγωγή προϊόντων από το σύνολο των Ιόνιων Νησιών στον Καναδά (με κορυφαίο στις προτιμήσεις το μέλι, τα βότανα της Ιόνιας γης και το λάδι). «Γυρνώντας πίσω θα εργαστούμε για να θέσουμε τις βάσεις που θα επιτρέψουν στα Ιόνια Νησιά να συνεργαστούν μεταξύ τους, τους παραγωγούς να ενώσουν δυνάμεις για να μπορέσουν τα προϊόντα μας να κερδίσουν το στοίχημα της εξαγωγικής αγοράς», δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Συγκίνηση και νοσταλγία

galiatsatos_kanadas

Στις συγκινητικές στιγμές υποδοχής των ομογενών που δεν ξέχασαν ποτέ το νησί τους (μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυρνούν κάθε καλοκαίρι για πολυήμερες διακοπές), ηλικιωμένοι, άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας αλλά και νέοι και μικρά παιδιά έσπευσαν όλοι να συναντηθούν με τον Θ. Γαλιατσάτο για να του μιλήσουν για την πατρίδα και τις επιθυμίες τους.

Ο κ. Γαλιατσάτος φανερά συγκινημένος, μίλησε μαζί τους αναφέρθηκε σε κοινούς γνωστούς και φίλους, τους μετέφερε τα νέα από την Κεφαλονιά και επισκέφθηκε το Κεφαλλονίτικο Σπίτι, που βρίσκεται στην καρδιά του Μόντρεαλ σε ιδιόκτητο κτίριο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Αδελφότητας «Αίνος».

Οι μικροί Κεφαλλονίτες του Καναδά ετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη χοροεσπερίδα τους κάνοντας συνεχώς πρόβες ελληνικών χορών, οι μεγαλύτεροι ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες της ετοιμασίας κι όλοι μαζί δημιουργούν μια πολυπληθή και δημιουργική κοινότητα, με αξιέπαινες δράσεις, πολύ αγάπη για την Κεφαλονιά και τα Ιόνια Νησιά και μεγάλη νοσταλγία για τον τόπο τους.

Ο προέδρος του «Αίνου» Απόστολος Αγγούριας δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό του Περιφερειάρχη, δημιούργησε πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών και κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να χωρέσουν όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις στο εξαιρετικά μικρό χρονικό πλαίσιο των 4 ημερών της επίσκεψης του Θ. Γαλιατσάτου στον Καναδά.

Οι επαφές του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στον Καναδά συνεχίζονται. Στο πρόγραμμά του υπάρχουν ακόμη επαφές με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά (θα πραγματοποιήσει  ταξίδι από την Οττάβα για τη συνάντηση), η ομιλία του στην μεγάλη χοροεσπερίδα του «Αίνου», ενώ ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα μεταβεί στη συνέχεια.
galiatsatos_antupas

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top