skip to Main Content
Dsc00111  Copy

«Κάνετε πολιτική στις πλάτες των ανθρώπων»

DSC00136_

Την αντίθεση τους στα σχέδια απαλλοτρίωσης περίπου 316 στρεμμάτων γύρω από το αεροδρόμιο Κεφαλληνίας με σκοπό την ανάπτυξη του εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η τοποθέτηση που μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν αυτή του Γιώργου Τζωρτζάτου, ο οποίος «ξέσπασε» κατά του Περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου. «Γιατί δεν τολμάτε να πείτε σαν στρατηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αυτή ισοπέδωσε τα πάντα και έρχεται στην Κεφαλονιά με ενέργειες fast track να πάρει τις περιουσίες του. Βγείτε και πείτε την αλήθεια στο λαό. Προασπίζετε το ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνετε και κάνετε πολιτική στις πλάτες των ανθρώπων. Πρέπει οι κάτοικοι να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους και γι αυτό ας αφήσουμε τις φιλευσπλαχνίες» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό των πολιτών της περιοχής. Η απάντηση του κ. Γαλιατσάτου ήταν άμεση λέγοντας ότι «δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα. Είμαι εδώ ως Περιφερειάρχης και δεν θα δεχθώ να είμαι απολογούμενος για πολιτικές οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ο κ. Τζωρτζάτος υπερέβη τα εσκαμμένα. Από ότι θυμάμαι ήταν υποψήφιος των ΑΝΕΛ, Οπότε ας αναλογιστεί και τις δικές του ευθύνες…». Στο σημείο αυτό, παραθέτουμε  επιγραμματικά τις υπόλοιπες τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση. Ο τ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής επισήμανε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα πρωτόγνωρο. Η παρουσία μου εδώ είναι για να συμπαρασταθώ στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην απόφαση του Δήμου που θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν είμαστε αντίθετοι με τον εκσυγχρονισμό αλλά με την πραγματικότητα των πολυεθνικών εταιρειών που διαλύουν τους κοινωνικούς ιστούς. Πρέπει να πάμε στην ίδια την κυβέρνηση τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος και με τους κατοίκους  για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας». Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος υπογράμμισε: «Δεν λέμε όχι στην ανάπτυξη αλλά όχι με τέτοιες επεκτάσεις. Αν υπάρχει από όλους, Περιφέρεια, Δήμο και κατοίκους μιας αραγής ενότητα τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα γι αυτούς». Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Σουζάνα Πεφάνη δήλωσε: «Εκφράζω τη συμπαράσταση μου στους κατοίκους. Να σας θυμίσω ότι η Περιφερειακή Αρχή είχε δηλώσει την αντίθεση της για την παραχώρηση των αεροδρομίων και μέσα από δημοψήφισμα που είχε διενεργήσει. Πρέπει να συνταχθούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να σταματήσουμε τη λαίλαπα στις περιουσίες των ανθρώπων».

«Δεχόμαστε ένα πειρατικό χτύπημα»
Ο κ. Χριστοφοράτος, εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής, είπε: «Πρέπει να πιαστούμε χέρι-χέρι και να διώξουμε τον εχθρό. Δεχόμαστε ένα πειρατικό χτύπημα. Μας έχουν κοιμίσει, μας έχουν ναρκώσει και πρέπει να οχυρωθούμε και να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Αν είμαστε μονοιασμένοι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Θα σας παρακαλέσω όλους ομόφωνα να λάβετε μια απόφαση. Λυπάμαι, πάντως, που δεν είναι η Βουλευτής, έπρεπε να είναι εδώ». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Μιχαλάτος επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή λέγοντας «Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή έρχεται πίσω από τις εξελίξεις. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στις κατοίκους γιατί αύριο οι περιουσίες τους μπορεί να μην έχουν καμία αξία. Δεν μπορούν οι συμπολίτες μας να είναι όμηροι των εξελίξεων, είναι απαράδεκτο. Τασσόμαστε πλάι τους και θα στηρίξουμε μια ομόφωνη απόφαση. Εμείς θέλουμε να γίνουν πράγματα στο αεροδρόμιο γιατί αυτή η κατάσταση του είναι απαράδεκτη. Ως Περιφέρεια και ως Δήμος πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο. Θέλουμε το αεροδρόμιο γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να έχει ανάπτυξη το νησί, είμαστε αλληλέγγυοι με τους κατοίκους και λέμε όχι στις απαλλοτριώσεις. Πρέπει να αφήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια και μαζί με τη βουλευτή να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και να μην επιρρίπτουμε ευθύνες οι μεν στους δε. Πρέπει να μην υπάρχει καμία τρύπα που να σπάσει το ενιαίο μέτωπο για μην μας πιάνουν στον ύπνο». Ο Βασίληε Ρουχωτάς, από την «Ενωμένη Τετράπολη» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους. «Ακούσατε από τον Περιφερειάρχη ότι είναι αδειοδοτημένο το έργο της απαλλοτρίωσης, που σημαίνει ότι το θέμα έχει τελεσιδικήσει. Η παράταξη μας είναι ψυχικά και σωματικά δίπλα σας σε κάθε αγώνα. Προτείνουμε η Περιφέρεια και ο Δήμος να μελετήσουν τα σχέδια και στο μέτρο του δυνατού να τα αντικρούσουν. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει λύση παρά μόνο με ισχυρές αντιδράσεις, ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα». Ο Μάκης Δημητράτος από τους «Ριζοσπάστες Ξανά» δήλωσε: «Αυτό το θέμα είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής τριών μνημονίων που έχουν ονοματεπώνυμο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. και την τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Είμαστε υπήκοοι μιας αποικίας χρεους. Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς την αντίσταση των κατοίκων. Εχουμε φτάσει στην αρχή του τέλους». Ο Νίκος Γκισγκίνης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, επισήμανε: «Αυτοί που έβγαζαν φωτογραφίες με τα στελέχη της Fraport και αντάλλαζαν τιμητικές πλακέτες ξέρουν ότι όλα υλοποιούνται είναι αποτέλεσμα της σύμβασης. Ξέρανε με κάθε λεπτομέρεια τι λέει και δεν μπορούν να ρίχνουν δάκρυα και να λένε ότι δεν γνωρίζουμε. Πρόκειται για μια διεθνής σύμβαση και δεν πρόκειται για να γίνει τίποτα γιατί υπάρχουν ρήτρες εκατομμυρίων. Εμείς δεν θέλουμε να κοιμίσουμε το λαό. Εμείς διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και ζητάμε την κατάργηση της σύμβασης. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, το βάρος πέφτει στο λαό και πρέπει να βγούμε μπροστά».

«Δεν έχει αναστροφή αυτός ο δρόμος»
Ο Ηλίας Παρίσης, από την παράταξη των ΦΙ.Κ.Ο. τόνισε: «Απογοητεύτηκα από όσα είπε ο Περιφερειάρχης και βλέπω ότι δεν έχει αναστροφή αυτός ο δρόμος. Οταν λέμε για στρατηγικές επενδύσεις, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε χαμηλό κλιμάκιο, όπως είμαστε εμείς, δεν υπολογίζονται. Δεν υπάρχει αναστροφή και συμπαρίσταμαι στους πολίτες». Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κεκάτος σημείωσε: «Είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχει να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή και η Λαϊκή Συσπείρωση έρχεται για μια ακόμη φορά να παραποιήσει την πραγματικότητα. Στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού υποδεχθήκαμε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τα στελέχη της Fraport αλλά ποτέ δεν τέθηκε το θέμα της απαλλοτρίωσης». Ο Διονύσης Αραβαντινός ανέφερε: «Στα ψηφίσματα είναι πάντα μπροστάρης η Δημοτική Αρχή αλλά στις πράξεις είναι ουραγός. Δεν θέλουμε να γίνει καμία απαλλοτρίωση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό, τις περιουσίες και σβήνει τις επιχειρήσεις». Ο Σπύρος Σαμούρης δήλωσε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι για όποιον τρόπο επιλεγεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει, όμως, να μην τρέφουμε αυταπάτες. Θα ψηφίσουμε το ψήφισμα και θα στηρίξουμε όποια κινητοποίηση αποφασιστεί». Ο Σπυρονικόλας Σολωμός στάθηκε, από τη μεριά του στην απουσία της Βουλευτή από τη συζήτηση του θέματος ενώ ο Διονύσης Μινέτος κατέθεσε την άποψη να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση για να εξεταστούν όσα ισχυρίζονται το ΤΑΙΠΕΔ και ο μελετητής. Ο Γιάννης Κουρούκλης είπε ότι «περισσεύει η υποκρισία από όλες τις παρατάξεις που μιλάνε για ομόνοια και αγώνα. Η Δημοτική Αρχή σήκωσε τις σημαίες της επανάστασης. Εμείς ενωμένοι λέμε ότι πρέπει να τα βάλουμε όλα σε ένα πλαίσιο σύγκρουσης και να δούμε τότε ποιοι θα είναι εδώ και ποιοι θα… λακίσουν. Θεωρούμε ότι και απαλλοτριώσεις θα γίνουν και αποζημιώσεις θα δοθούν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και όλα θα γίνουν σε διαδικασία fast track». Παρέμβαση έκανε ακόμη και ο Δημήτρης Μαντζουράτος λέγοντας ότι «η περιφέρεια έχει μια στρατηγική σύμπλευσης με την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από την πρόσκληση της στον Πρωθυπουργό για να διαφημίσει τα σχολεία στο Φαραώ. Ο κ.Περιφερειάρχης έχει ψηφίσει όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για ένα καραμπινάτο θέμα που αποδεικνύει πόσο σκληρή και αμείλικτη είναι η πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι αντίστοιχες με αυτές των σεισμών».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top