skip to Main Content
Diana Mitropoliths 2 (Copy)

Η τραγική ιστορία που έφερε κοντά τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο και την «πριγκίπισσα των φτωχών»

«ΑΓΓΕΛΟΙ»Τρίτη, Ιανουάριος 15, 2019

❱❱ Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται σήμερα στην Αγία Παρασκευή Χαλκίδας το σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου…

ενώ θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία ως τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε θα μεταφερθεί με πομπή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη Σιάτιστα, όπου θα ψαλεί την Τετάρτη στις 12 η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο μακαριστός μητροπολίτης, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 71 ετών, χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1974, υπηρετώντας στη Μητρόπολη Χαλκίδος.

Ακόμα και πριν από την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη Σιατίστης, τον Μάρτιο του 2006, η ποιμαντορία του χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό, αγάπη, κατανόηση και βαθιά αφοσίωση στις πανανθρώπινες αξίες, ενώ έχαιρε του σεβασμού όχι μόνο των πιστών.

Η διακονία του ήταν υποδειγματική, με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, κοντά στους νέους, ενώ δεν δίσταζε να διαφωνήσει ακόμα και με ιεράρχες, όπως με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για δηλώσεις του περί ομοφυλοφίλων. Πολέμησε, επίσης, κάθε ιδεολογία αντίθετη στις δημοκρατικές αξίες. Ηταν σθεναρά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, που τη χαρακτήριζε προδοτική, και στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στη γείτονα.

Λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του ήταν η γνωριμία του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, όταν διακονούσε στη Λίμνη Ευβοίας. Ο μακαριστός συνόδευε τον 27χρονο πάσχοντα από κυστική ίνωση Γιάννη Καλυβιώτη σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Εκεί επισκέφθηκε τον νεαρό η πριγκίπισσα, με την οποία ανέπτυξε στενή σχέση όσο νοσηλευόταν. Εκεί γνωρίστηκε ο μακαριστός με την Νταϊάνα, την ημέρα που εκείνη έσπευσε στο νοσοκομείο μαθαίνοντας το τραγικό νέο ότι ο νεαρός κατέληξε.

Η υπόσχεση

Οπως είχε αποκαλύψει το 2012 ο ποιμενάρχης στην εκπομπή «Η άλλη όψη» και στον Μανώλη Κοττάκη, τότε κάποιος του είχε πει πως η πριγκιπισσα Νταϊάνα «το έκανε για να επιδειχθεί». Ωστόσο ο κ.κ. Παύλος του είχε απαντήσει: «Τόσον καιρό που πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα και του έκανε παρέα, ποιος από εσάς το ήξερε;»

«Ηταν συγκινημένη για το παιδί, λυπήθηκε πάρα πολύ και αποφάσισε αυτό που δεν έκανε εν ζωή -του είχε υποσχεθεί «θα γίνεις καλά και θα πάμε μαζί στην πατρίδα σου»- να το κάνει στον θάνατό του» είχε αναφέρει ο αγαπητός δεσπότης στην ίδια συνέντευξη.

Η Νταϊάνα ήρθε στην Ελλάδα με αεροσκάφος της οικογένειας Λαιμού και είχε επισκεφθεί το σπίτι του νεαρού, συνοδευόμενη από τον μακαριστό Παύλο. Κατόπιν, την οδήγησε στην εκκλησία, όπου παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία. Αλλά η σχέση τους δεν σταμάτησε εκεί: «Η Νταϊάνα μάς βοήθησε και σε άλλες πλευρές μετά, γράφοντας ένα γράμμα για περιπτώσεις ασθενών. Η εξυπηρέτηση των νοσοκομείων της Αγγλίας ήταν ταχύτατη» είχε αποκαλύψει στην ίδια εκπομπή.

Ένας σπάνιος ιεράρχης
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος -Λίγο καιρό πριν ήταν στην Κεφαλονιά.

Εκοιμήθη πριν από λίγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος, υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Κεφαλονιάς για να προσκυνήσει τον πολιούχο μας Άγιο Γεράσιμο και να παραβρεθεί σε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις μιας και είχε στενή σχέση με τον Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο. Μάλιστα στην τελευταία του επίσκεψη στο νησί, το περασμένο Νοέμβριο, είχε δώσει μια συνέντευξη στη Γιάννα Κουλουμπή η οποία λόγω φόρτου εργασίας δεν δημοσιεύθηκε ποτέ και τις επόμενες ημέρες η Γιάννα Κουλουμπή θα τη δημοσιεύσει.

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1947. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοίτησε το 1971.

Το 1973 χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νικόλαο και τοποθετείται στο Μαντούδι.

Τον Νοέμβριο του 1974, χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο και ανέλαβε την ενορία του Μαντουδίου για μια εικοσιπενταετία.

Στην περιοχή αυτή και με την ιδιότητα του Αρχιερατικού Εκπροσώπου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας ανέπτυξε αξιόλογη κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα.

Από το έτος 1998, κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τη χρηματοδότηση των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.

Επίσης του ανετέθηκε η Διεύθυνση Κατηχήσεως, της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας.

Πολλά έτη είναι παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».

Για τριάντα και πλέον έτη ασχολήθηκε με τους νέους και τα προβλήματά τους, ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός, ενώ παράλληλα κλήθηκε να μιλήσει σε σχολές γονέων, ιερατικά και νεανικά συνέδρια σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Την 28η Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ιδιαίτερη μέριμνα του Μητροπολίτου ήταν η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων.

Στα 14 χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης ανεγέρθηκαν και ανακαινίσθηκαν πολλοί ιεροί ναοί, ιδρύθηκαν νέες ενορίες, χειροτονήθηκαν νέοι κληρικοί.

Ήταν συγγραφέας βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

 

Η ομιλία του κατά την Κουρά του Γεράσιμου (Χαραλαμπάτου) σε μοναχό στη Μονή Θεμάτων

Το Ιούνιο του 2016, στη χειροτονία του Γεράσιμου στη Μονή Θεμάτων ο Κυρός Παύλος στο κήρυγμα του είχε ομιλήσει για το πόσο σημαντική είναι η περίοδος της Πεντηκοστής, ενώ στη συνέχεια μίλησε για την διακονία, την ακτημοσύνη, το μοναχισμό, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό.  «Ο θεός μας έδωσε άλλο νόημα ζωής, να γίνουμε θεοί εν μέσω θεών. Η αγάπη Του ανέδειξε τη μεγάλη αξία μας, από κει και πέρα η ευθύνη είναι δική μας», είπε και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο «πολλές φορές τα δικά μας τα παιδιά είναι καρπός εγωισμού και τα μεγαλώνουμε εγωιστικά και τα κάνουμε ανάπηρα και να αγαπήσουν και να ζήσουν και να ερωτευτούν… Γιατί χωρίς ταπείνωση δεν μπορείς να αγαπάς, τελεία και παύλα!»

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το κήρυγμά του.

Οι φωτογραφίες είναι αυστηρά του ekefalonia.gr και εμπεριέχουν πνευματικά δικαιώματα .
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top