skip to Main Content
Bank Clock 980620 002 640×428 (Copy)

Η Ευρώπη αποφάσισε να είναι πάντα καλοκαίρι!

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε και επίσημα τέλος στο “έθιμο” αλλαγής από χειμερινή σε θερινή ώρα και το αντίστροφο, ανακοινώνοντας πως η ΕΕ θα τερματίσει την αλλαγή αυτή.

Το τέλος της αλλαγής της ώρας έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που έγινε ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να διατηρηθεί η θερινή ώρα και να σταματήσουν οι αλλαγές.

Μιλώντας στη Γερμανική τηλεόραση ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε πως η οριστική απόφαση θα παρθεί σήμερα και τόνισε “Εκατομμύρια πολίτες θέλουν να είναι πάντα καλοκαίρι”. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή χρειάζεται έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και την νομοθέτηση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τους πολίτες και στις 28 χώρες της ΕΕ να μετακινούν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα προς τα εμπρός την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στο χειμώνα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Ωστόσο η Φινλανδίαφέτος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει αυτή την πρακτική, η οποία όπως λένε οι επικριτές της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ειδικά μεταξύ των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή του χρόνου διαταράσσει τα προγράμματα ύπνου και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα στην εργασία.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές λένε ότι η αλλαγή γίνεται για να δώσει επιπλέον φως το πρωί το χειμώνα και φως το βράδυ του καλοκαιριού, ενώ  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και να εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους.

Εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικές χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να αλλάζουν ώρα από χειμερινή σε θερινή

8 στους 10 Ευρωπαίους θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας

watch-hand-wood-clock-time-old-

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας, όπως δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες της Ευρώπης. 

Περίπου το 80% των ερωτηθέντων μιας δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την διατήρηση της θερινής ώρας. Η Επιτροπή ξεκίνησε την δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο αναθεώρησης της οδηγίας για την θερινή ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αν και ανακοίνωσε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της έκθεσης και τον αριθμό αυτών που συμμετείχαν, δεν δημοσιοποίησε επιπλέον πληροφορίες για τα ευρήματα της. 

Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βάλει την θερινή ώρα σε διαβούλευση, είναι επειδή μετά από μια σειρά αιτημάτων από πολίτες, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή αποφάσισε να διερευνήσει τη λειτουργία των σημερινών διευθετήσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα και να αξιολογήσει εάν πρέπει ή όχι να αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενδιαφέρθηκε να συγκεντρώσει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών, των ενδιαφερομένων και των κρατών μελών σχετικά με τις τρέχουσες ρυθμίσεις της ΕΕ για τη θερινή ώρα και σχετικά με κάθε ενδεχόμενη αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές Violeta Bulc θα ενημερώσει τους για τα αποτελέσματα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα συντάξει μια επίσημη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους.

Η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ έχει μακρά παράδοση των θερινών ρυθμίσεων, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή από την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του ’70. Εκείνη την εποχή, οι ρυθμίσεις για το καλοκαίρι σχεδιάστηκαν κυρίως για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρξαν και άλλα κίνητρα, όπως η οδική ασφάλεια, η αύξηση των ευκαιριών αναψυχής που προκύπτουν από το μεγαλύτερο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των βράχων ή απλώς η ευθυγράμμιση των εθνικών πρακτικών με εκείνες των γειτόνων ή των κύριων εμπορικών εταίρων.

Οι ρυθμίσεις για το καλοκαίρι σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980 και επί του παρόντος διέπονται από την οδηγία 2000/84 / ΕΚ . Η οδηγία ορίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να μεταβαίνουν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στο χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Ο στόχος της νομοθεσίας της ΕΕ για το καλοκαίρι ήταν να ενοποιηθούν τα υπάρχοντα εθνικά χρονοδιαγράμματα τα οποία είναι διαφορετικά, εξασφαλίζοντας έτσι μια εναρμονισμένη προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα εντός της ενιαίας αγοράς.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η διαθεσιμότητα του φωτός της ημέρας ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των κρατών μελών της ΕΕ. Τα βόρεια κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μια σχετικά μεγάλη εποχιακή αλλαγή στο διαθέσιμο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια του έτους, που χαρακτηρίζεται από σκοτεινούς χειμώνες με ελάχιστο φως της ημέρας και έντονα καλοκαίρια με σύντομες νύχτες. Για τα νοτιότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η ημερήσια και νυχτερινή κατανομή του φως της ημέρας μεταβάλλεται ελάχιστα κατά τη διάρκεια του έτους

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top