skip to Main Content
ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ (Copy)

H νέα σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Η Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, η οποία συνεδρίασε για την επιλογή των μελών της τετραμελούς Επιστημονικής Επιτροπής, δέχθηκε τη σχετική εισήγηση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Η εισήγηση του κ. Κουτεντάκη για ανανέωση της θητείας του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία καθώς έλαβε 20 θετικές ψήφους, μία κατά και ένα «παρών».

Ο κ. Αθ. Ταγκαλάκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έλαβε 12 ψήφους. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Τσακαλάκης έχει να επιδείξει πολυάριθμες δημοσιεύσεις κυρίως στο χώρο της δημόσιας οικονομικής και είναι βασικός συγγραφέας δημοσιονομικών θεμάτων στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. ‘Αγγ. Κανάς έλαβε 11 ψήφους. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με δημοσιεύσεις, που αφορούν στο πεδίο της διεθνούς χρηματοοικονομικής και τραπεζικής. Ο κ. Π. Κωνσταντίνου, ο οποίος εξελέγη με 10 ψήφους, είναι επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν κυρίως στο χώρο της διεθνούς δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Γ. Αμυράς, εξέφρασε την διαφωνία του για την συμπερίληψη στον κατάλογο των υποψηφίων του καθηγητή Διονύση Χιόνη, λέγοντας πως «πρόκειται για καραμπινάτο δραχμιστή». Στον βουλευτή απάντησε ο κ. Κουτεντάκης, εξηγώντας ότι από την στιγμή που καθηγητής Χιόνης κατέθεσε επίσημη υποψηφιότητα στο Γραφείο Προϋπολογισμού, ο ίδιος δεν θα μπορούσε να τον αποκλείσει, εξαιτίας της διαφωνίας με τις απόψεις του.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο κ. Κουτεντάκης απάντησε στις ενστάσεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ για το ότι διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών και ως τούτου ελέγχεται η αμεροληψία του στο πόστο του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου. Ο συντονιστής του Γραφείου είπε ότι σέβεται τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, ωστόσο, τόνισε, ότι αποτελεί πρόκληση για εκείνον να πετύχει στον ρόλο του και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει «να είναι καθαρός στις θέσεις του και να λέει αυτό που θεωρεί αληθές».

Τα νέα μέλη της Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Τα νέα μέλη που θα πλαισιώσουν τον Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, εξέλεξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με τις ψήφους όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ανανεώθηκε η θητεία του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, με ψήφους 20 υπέρ, ένα παρών και ένα κατά. Από τις 8 υποψηφιότητες για τις 3 θέσεις της επιστημονικής επιτροπής προκρίθηκαν οι: Αθανάσιος Ταγκαλάκης, Παναγιώτης Κωνσταντίνου και Άγγελος Κανάς.

Στην εισήγηση του πάντως, ο νέος επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είπε ότι αντιλαμβάνεται την καχυποψία και την δυσπιστία της αντιπολίτευσης απέναντι στο πρόσωπο του, υποστηρίζοντας ότι για αυτόν η νέα θέση είναι μια πρόκληση που θα αποδείξει ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει. «Το γραφείο δεν λαμβάνει αποφάσεις εκφράζει γνώμη και η όλη επιτυχία θα κριθεί από το κατά πόσον η άποψη του λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι προϋπόθεση αν είναι υπέρ η κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι ο κ Κουτεντάκης ήταν μέχρι πρόσφατα ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, επιλογή που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση.

«Θα πρέπει το γραφείο να έχει αντικειμενικές εκθέσεις, είναι καλό σημάδι όταν αυτές προκαλούν δυσανεξία στην εκάστοτε κυβέρνηση» επεσήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι τον κλόνισε η αξιοπιστία ενός εκ των υποψηφίων, του Διονύση Χιόνη, που πρόσφατα ανέβασε tweet υπέρ της δραχμής, χαρακτηρίζοντας τον καραμπινάτο δραχμιστή. Απαντώντας πάντως, ο κ Κουτεντάκης είπε ότι δεν θα μπορούσε να απορρίψει εκ των προτέρων τις αιτήσεις που εστάλησαν, ωστόσο όπως φάνηκε απο τον κατάλογο των προτεινόμενων που ψήφισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ο κ Χιόνης δεν συμπεριελήφθη στις επιλογές του νέου επικεφαλής.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top