skip to Main Content
Frg 7909  Copy

Η κρουαζιέρα και τα αίτια της πτώσης της στην Κεφαλονιά

H krouaziera kai ta aitia ths ptwshs ths sthn Kefalonia

Η κρουαζιέρα και τα αίτια της πτώσης της στην Κεφαλονιά

Προτάσεις, εκτιμήσεις, προβληματισμοί και χρήσιμα συμπεράσματα αναδείχθηκαν μέσα από το ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο με θέμα τον Θαλάσσιο Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (26/9) στο ξενοδοχείο Apollonion στην περιοχή Ξι στο Ληξούρι.
Την έναρξη του συνεδρίου, που διοργανώνει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας μαζί με την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος μάλιστα παρακολούθησε ολόκληρη τη διεξαγωγή του. Στο μήνυμα του ανέφερε ότι «η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές αλλά τις ενώνει. Η Κεφαλονιά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί αφού ο Θεός την προίκισε με φυσικό κάλλος. Ωστόσο, κι αυτόν τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού θα πρέπει οι Κεφαλλήνες να τον χειριστούν με τον καλύτερο τρόπο». Εκ μέρους των αρχών απεύθυναν ακόμη χαιρετισμό η Βουλευτής του Νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (μέσω επιστολής), ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκωνας (μέσω επιστολής), ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Αντιδήμαρχος Παλλικής, Αλέξης Μοσχονάς, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Γιώργος Κατσιβέλης και η Υπολιμενάρχης, Μαρία Κολοβού. Στην πρόσκληση του Αντιδημάρχου Τουρισμού, Ευάγγελου Κεκάτου ανταποκρίθηκαν και οι δύο Παραολυμπιονίκες μας, ο Γεράσιμος Λιγνός και ο Γεράσιμος Πυλαρινός, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Οι έξι λόγοι που έφεραν τη μείωση στις αφίξεις
Το κύριο πρόγραμμα των σημαντικών ομιλιών του Συνεδρίου, επικεντρώθηκε στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της κρουαζιέρας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και ειδικότερα στη μείωση που παρατηρήθηκε τη φετινή χρονιά τόσο στη χώρα μας όσο και ειδικότερα στην Κεφαλονιά. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες απέδωσε, μεταξύ άλλων, τη μείωση στον αριθμό αυξήσεων προς το νησί μας «στον τοπικό ανταγωνισμό των Ιονίων νησιών» και την ανάπτυξη των άλλων τουριστικών προορισμών. Όπως είπε, τα αίτια που οδήγησαν στη γενικότερη μείωση στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη χώρα μας ήταν κατά σειρά η τρομοκρατία, τα γεγονότα της Τουρκίας, το μεταναστευτικό, το BREXIT, τα capital controls και η οικονομική κρίση. Όλα αυτά, έχουν οδηγήσει εν όψει 2017 σε 158 ακυρώσεις κάτι που μεταφράζεται σε 330.000 λιγότερους επιβάτες και 50.000 επιπλέον από την Τουρκία. Πάντως, ο Αντώνης Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, έκανε την εκτίμηση ότι η πρώτη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τη νέα χρονιά σε σχέση με αυτούς τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν.

«Χάνονται» κρουαζιέρες λόγω… Χάρακα
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων της εταιρείας Ιnchcape, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στους νέους προορισμούς κρουαζιέρας που αναδεικνύονται στη «γειτονιά» μας, όπως είναι το Νυδρί και παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη αδυναμία στο κομμάτι των υποδομών που παρουσιάζει η Κεφαλονιά. Στο σημείο αυτό επισήμανε προς τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για το δρόμο του Χάρακα, καθώς η μη ολοκλήρωση του έχει στερήσει την πρόσβαση προς το Φισκάρδο για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Ενδιαφέρουσα ήταν ακόμη και η τοποθέτηση του Προέδρου ΕΠΕΣΤ, Ανδρέα Στελλιάτου για το yachting ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθόλου μαρίνες στην Κεφαλονιά. «Πήγε να δημιουργηθεί μια μαρίνα στο Αργοστόλι αλλά δεν έγινε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. Μια, πάντως, από τις θετικές… ειδήσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο ήρθε δια στόματος του Σύμβουλου Κρουαζιέρας, Δημήτρη Κάππαρη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η εταιρεία Holland American Line σκέφτεται να κάνει την Κεφαλονιά homeport, δηλαδή σημείο αφετηρίας για να ξεκινούν οι κρουαζιέρες της. Το συνέδριο παρακολούθησαν ακόμη ο τ. Νομάρχης, Διονύσης Λευκαδίτης, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Λειβαθούς, Ηλίας Κουρκουμέλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Βασίλης Ρουχωτάς, Θεόδωρος Φλωράτος, Ανδρέας Ζαπάντης, η τ. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ελπίδα Κατσαϊτη, η τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κατερίνα Ατσάρου και πολλοί ακόμη παράγοντες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top