skip to Main Content
Melitzanes Papoutsakia 500 (Copy)

H συνταγή της ημέρας: Παπουτσάκια με μπεσαμέλ από τον Πέτρο Συρίγο

Μυρωδάτος κιμάς, λαχταριστή μπεσαμέλ, φρεσκοτηγανισμένες μελιτζάνες δημιουργούν τα πιο νόστιμα παπουτσάκια…

Μία από τις πιο κλασικές συνταγές του οικογενειακού τραπεζιού. Τα παπουτσάκια με μπεσαμέλ είναι γλύκισμα και η τέλεια πρόταση για εκείνους που αγαπούν τις μελιτζάνες.

Υλικά

4-5 μέτριες μελιτζάνες
½ κιλό κιμά
10 λεπτές φέτες ντομάτας
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2 κούπες ντοματάκια κονσέρβας ή φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1½ φλιτζ. μπεσαμέλ σφιχτή
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. λάδι
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
1 αυγό
Αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και τις χωρίζετε κατά μήκος στη μέση. Πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι και τις αφήνετε να σταθούν 1-2 ώρες. Τις ξεπλένετε και τις πιέζετε με τις παλάμες μας, ώστε να φύγει όλο το νερό. Κατόπιν, τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι έως ότου ροδίσουν ελαφρά.

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ ή ταψάκι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε καλά. Ρίχνετε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε και βράζετε ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε ελαφρώς το αυγό με την κρέμα γάλακτος. Τα προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε. Πατάτε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματιστεί βαθούλωμα και βάζετε από 2-3 κουταλιές γέμιση στην καθεμία.

Στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και απλώνετε λίγη μπεσαμέλ. Προσθέτετε 1 φέτα ντομάτας και πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και πιπέρι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει ελαφρώς η μπεσαμέλ.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top