skip to Main Content
FRG 2252

H δημοπράτηση των παραλιών και η πρόταση για τα ΑμεΑ

seatrac-

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25/5) προκειμένου να συζητηθεί η έγκριση προτεινόμενων χώρων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας με δημοπρασία καθώς και ο καθορισμός ανταλλάγματος των δημοπρατούμενων τμημάτων.
Τα δύο θέματα που χαρακτηρίστηκαν κατεπείγοντα λόγω καταληκτικών ημερομηνιών εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ελειού-Πρόννων και η ψήφιση τους πέρασε κατά πλειοψηφία. Μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, θα περάσει προς έγκριση από τη Κτηματική Υπηρεσία και εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των δημοπρασιών. Οι τιμές που προτάθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η εισήγηση, «διαμορφώθηκαν ανά θέση αφού λήφθηκαν υπόψη οι τιμές προηγούμενων ετών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης, οι μισθωτικές αξίες της κάθε περιοχής, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες αλλά και οι διαμορφωθείσες βάσει των απευθείας παραχωρήσεων τιμές». Ετσι, λοιπόν οι φετινές «είναι ελαφρώς αυξημένες από τη στιγμή που διαμορφώθηκαν με βάση την τιμή κατακύρωσης έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η κρίση της κτηματικής υπηρεσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάτος.

Πρόταση Παρίση για τα ΑμεΑ
Για το θέμα, εκφράστηκαν αρκετές απόψεις από την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο., Ηλία Παρίση να προτείνει την επιβολή ενός κύριου τέλους σ’ αυτούς που θα αναλάβουν τη χρήση των παραλιών έτσι ώστε να κατασκευαστούν ανά δημοτική ενότητα, έργα προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία. «Είναι μια κίνηση όχι χαρισματική αλλά υποχρεωτική βάσει νόμου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρίσης, μια πρόταση που βρήκε σύμφωνες και τις υπόλοιπες παρατάξεις. «Πρέπει ο Δήμος να δημιουργήσει από μόνος του τέτοιες υποδομές. Είναι ένα επιβεβλημένο καθήκον επίδειξης ευαισθησίας απέναντι στα ΑμεΑ» υπογράμμισε, από τη μεριά του, για το θέμα ο Βασίλης Ρουχωτάς ενώ την πρόταση του κ. Παρίση υποστήριξε και ψήφισε και ο Διονύσης Αραβαντινός. «Η πρόταση είναι πολύ σωστή και θα πρέπει κάθε παραλία να έχει προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Γι αυτό το λόγο, δοκιμάζουμε φέτος στην παραλία της Σκάλας το σύστημα «SEATRAC» που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και αν η εφαρμογή του είναι επιτυχημένη, τότε αυτός θα είναι ο “μπούσουλας” για να προχωρήσουμε και να φτιάξουμε κι άλλες ανάλογες υποδομές σε άλλες παραλίες της Κεφαλονιάς» κατέληξε για το θέμα ο κ. Παπαδάτος. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Γιάννης Κουρούκλης κατέθεσε τη θέση του ΚΚΕ, που διαφωνεί με την εμπορευματοποίηση των παραλιών. «Οι παραλίες πρέπει να είναι ανοικτές και προσβάσιμες προς το λαό» ξεκαθάρισε.

Τι είναι ο μηχανισμός SEATRAC
Το SEATRAC (κεντρική φωτό) αποτελεί μια ελληνική καινοτομία που κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Το SEATRAC αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Το Seatrac χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του. Αυτή η προσέγγιση κάνει το SEATRAC ένα τελείως αυτόνομο σύστημα το οποίο δεν εξαρτάται από το ηλεκτρικό δίκτυο για την τροφοδοσία του, εξαλείφοντας συνάμα τους όποιους κινδύνους θα ελλόχευε η σύνδεσή του με το ηλεκτρικό δίκτυο. Ο απλός αλλά όχι απλοϊκός σχεδιασμός του SEATRAC εξασφαλίζει την απλή του λειτουργία από τον τελικό χρήστη. Η διάταξη ελέγχεται μέσω ενός τηλεχειριστηρίου και έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται εκπαίδευση του τελικού χρήστη. Η εγκατάσταση του SEATRAC δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Το τελευταίο σε συνδυασμό με τα φιλικά ως προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά της διάταξης σημαίνουν ότι η χρήση της δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό. To SEATRAC είναι διαρκώς εξελισσόμενο. Υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό φίλων και συναδέλφων που επιθυμούν να προσθέσουν κάτι στα διακριτικά μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θα προσφέρει σε όλα τα μέλη της τις ίδιες δυνατότητες χωρίς να διακρίνει κανένα από αυτά.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top