skip to Main Content
62f2ec68 A0f9 4cdb 8c23 33c677eae370 (Copy)

ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΥΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΥΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ώρα 9.00μμ.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ
Η γιορτή τρύγου και μουσταλετριας είναι μια γιορτή ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Τρωιαννάτων η οποία βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής της ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ , του περίφημου οινου της Κεφαλονιάς που είναι ανωτέρας ποιότητας και προστατευμένος . Ο τρύγος των αμπελώνων της Ρομπόλας στην περιοχή των Τρωιαννάτων είναι ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της περιοχής . Όλη η περιοχή γεμίζει με τα τραγούδια των τρυγητάδων που συνεχιζόταν κάθε βράδυ με το πάτημα των σταφυλιών στο λινό κάθε σπιτιού. Η όλη αυτή διαδικασία τελειώνει με την μεταφορά του μούστου στα βαρέλια κάθε οικογένειας που ο νοικοκύρης τα σφραγίζει για να βρασει ο μούστος και να δώσει το υπέροχο κρασί της Ρομπόλας . Πριν το σφράγισμα των βαρελιών οι νοικοκυρές αναλαμβάνουν με την σειρά τους να πάρουν μούστο για να κατασκευάσουν της υπέροχες μουσταλευριές πρός μεγάλη χαρά όλης της οικογενειας. Τις απολάμβάνουν φρέσκες ή λιαστές πασπαλισμένες με σουσάμι και καβουρδισμένο αμύγδαλα.
Η γιορτή τρύγου και μουσταλευριας καθιερώθηκε αμέσως μετά την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρωιαννάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ «.και αναπαριστά σε ένα πανυγήρι το κορυφαίο γεγονός που συμβαίνει κατά τον τρύγο στους αμπελώνες της Ρομπόλας στα Τρωιαννάτα .
Κατά την διάρκεια της εορτής γίνεται αναπαράσταση του τρύγου , του πατήματος των σταφυλιών και της παρασκευής της μουσταλευριάς . Ακολούθως μοιράζονται σε όλους μουσταλευριές που έχουν παρασκευάσει τα μέλη του συλλόγου μας .
Ακολουθούν παραδοσιακοί χώροι του τόπου μας που αναφέρονται στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών.
Τα τελευταία χρόνια στη γιορτή του τρύγου και της μουσταλευριας συμμετέχουν πολιτιστικοί συλλογοι με χορευτικά συγκροτήματα που η παρουσία τους δίνει μια πολιτιστική νότα υψηλού επιπέδου.
Φέτος συμμετέχει ο πολιτιστικός Σύλλογος ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ .