skip to Main Content
3888f099fb7f7b12db746b13d405070d (Copy)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ 5 ΕΚΑΤ….

….. Για τους Σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Τρία χρόνια μετά από την ομόφωνη απόφαση (αρ. 42/2014) του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (4/02/2014), να προσφέρει 5 εκ. € από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής – όχι από το κρατικό προϋπολογισμό – προς την Κεφαλονιά, ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, εγκρίθηκαν από την Κεντρική Διοίκηση (άρθρο 57/ Ν. 4456/2017), ώστε να επιτραπεί νομοθετικά η διάθεση και εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης σχολικών υποδομών, του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου και κοινόχρηστων χώρων στο Ληξούρι.

Πως ξεκίνησε η δωρεά των 5 Εκατ. για την Κεφαλονια

Η βοήθεια προς τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά άργησε τρία χρόνια

Η βοήθεια προς τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά άργησε τρία χρόνια

– Η βοήθεια προς τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά άργησε τρία χρόνια

– Γ. Σγουρός : Το αρτηριοσκληρωτικό κράτος πρέπει να υπερνικηθεί αλλιώς δεν έχουμε καμία τύχη

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, είχε αποφασίσει ομόφωνα (με τη με αρ. 42/2014 απόφασή του) να συνδράμει την πληγείσα από ισχυρό σεισμό περιοχή της Κεφαλονιάς με το ποσό των 5 εκ. € από το αποθεματικό της Περιφέρειας.

Για την εκταμίευση του ποσού προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε ζητηθεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τις ισχύουσες τότε διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια Αττικής αποδείκνυε την έμπρακτη αλληλεγγύη της, ενώ έλυνε και τα χέρια του κράτους αφού τα χρήματα προέρχονταν από το αποθεματικό της και δεν θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο πολλές από τις πληγές που άφησε ο εγκέλαδος παραμένουν ανοικτές, για να αποφασίσει επιτέλους η Κεντρική Διοίκηση με το άρθρο 57 του Ν. 4456/2017 να επιτρέψει νομοθετικά τη διάθεση και εκταμίευση του ποσού.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (είναι το 3ο θέμα στην ημερήσια διάταξη) και με τα χρήματα που θα διατεθούν θα πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης σχολικών υποδομών, του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου και κοινόχρηστων χώρων στο Ληξούρι.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση : «Αυτά που συμβαίνουν με το κεντρικό κράτος δεν έχουν προηγούμενο και πραγματικά δεν ξέρει κανείς, εάν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει.  Διότι ναι, η νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, έστω και τρία χρόνια μετά το σεισμό, συνιστά μια θετική εξέλιξη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, πόσω μάλλον όταν οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Ο χρόνος όμως που απαιτήθηκε για να ληφθεί αυτή η απόφαση, δείχνει ότι η απόσταση που χωρίζει την κεντρική διοίκηση από την πραγματικότητα είναι χαοτική. Εάν δεν υπερνικηθεί το αρτηριοσκληρωτικό κράτος δεν έχουμε καμία τύχη. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και οι ζημιές που άφησε ο εγκέλαδος στην Κεφαλονιά να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα»

Και πρόσθεσε «Η σωστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αποθεματικού τέτοιου που μας επέτρεπε σε μια επείγουσα στιγμή να σταθούμε αρωγοί στους συμπολίτες μας, που μας είχαν πραγματικά ανάγκη. Αυτό θα πει σωστή διαχείριση. Η ύπαρξη επαρκούς αποθεματικού δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να υποκαταστήσει το κράτος στις λειτουργίες και υποχρεώσεις του».

Επείγουσα Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού στον Πρωθυπουργό για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς με 5 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Πληροφοριακά Στοιχεία

Επείγουσα επιστολή απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία τους ενημερώνει και επίσημα για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να διαθέσει το ποσό των 5 εκατομμυρίων Ευρώ από το αποθεματικό της για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς.

Με την επιστολή του ο κ. Σγουρός ζητά από την Κυβέρνηση την εξεύρεση πρόσφορης νομικά λύσης, που θα επιτρέψει την εκταμίευση των χρημάτων από την Περιφέρεια Αττικής και θα εξασφαλίσει παράλληλα ότι τα χρήματα αυτά θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έγκαιρα. Για να γίνει αυτό απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη μεταφορά τους είτε στην αντίστοιχη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είτε την κατάθεσή τους σε Ειδικό Λογαριασμό που θα δημιουργηθεί για τους σεισμοπαθείς. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού, προμήθεια υγειονομικού υλικού και επισκευές. Η επείγουσα επιστολή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ομόφωνης σχετικής απόφασης (42/ 2014) του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο αρχείο που επισυνάπτεται μπορείτε να βρείτε την επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής.

Download this file (Επιστολή σε Πρωθυπουργό.pdf)Επιστολή σε Πρωθυπουργό.pdf 52 kB 2014-02-06 14:52

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με 5 εκατομμύρια ευρώ τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Πληροφοριακά Στοιχεία

Μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αποφάσισε ομόφωνα την ενίσχυση και στήριξη των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής θέτει στη διάθεση της Κυβέρνησης το παραπάνω ποσό προκειμένου να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των συγκεκριμένων άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός τόνισε:

«Η πολύπαθη Αθήνα που έχει πληγεί κατά το παρελθόν από τον εγκέλαδο και γνωρίζει τί σημαίνει να δοκιμάζεται κανείς τέτοιες ώρες, στέκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν στο νησί της Κεφαλονιάς. Με πνεύμα αλληλεγγύης, θέτουμε στη διάθεση της Κυβέρνησης το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής και ζητάμε να επιλέξει τον πρόσφορο νομικό τρόπο και τη διαδικασία, ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και να βοηθήσουν πραγματικά τους συνανθρώπους μας που πλήττονται στην Κεφαλονιά».

 Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ  Θεοπεφτατου Αφροδίτης

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζητήθηκε σήμερα η δωρεά των 5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς του 2014 στην περιοχή της Παλικής. Στη συζήτηση τοποθετήθηκε η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, όπου ευχαρίστησε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και υλοποιείται σήμερα, αφού εξασφαλίσθηκε η νομοθετική ρύθμιση, που ανοίγει το δρόμο στη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των Περιφερειών. Και αυτό έγινε μετά από συνεργασία των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και την επιμονή της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Π.Α. Χ. Καραμάνου κλήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει για τη διάθεση του ποσού και τους όρους υλοποίησης της δωρεάς μετά από πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα παρακάτω έργα:
1. Αποκατάσταση βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ
2. Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ
3. Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.000.000
4.Επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ
Η Βουλευτής ευχαρίστησε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, συζήτησε μαζί τους, απάντησε σε ερωτήσεις τους, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής της Παλικής και ότι το συγκεκριμένο ποσό θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών των δημοσίων κτιρίων και χώρων από τους σεισμούς.

Αθήνα, 30-3-2017
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top