skip to Main Content
A94d98bc6ab84d56b047e48d141be16b (Copy)

Ευ. Τσακαλώτος: Το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων

θα δουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Άσχημα…μαντάτα φαίνεται πως κόμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους βουλευτές της Κουμουνδούρου, κατά τη διάρκεια της κλειστής ενημέρωσης που πραγματοποιείται στη Βουλή, με αιχμή την επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Τσακαλώτος, εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, λόγω και της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 15% ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν αυξήσεις στο χαράτσι, προσθέτοντας πως στις λαϊκές συνοικίες το ποσό δε θα ξεπερνάει τα 20 ευρώ. Για να…χρυσώσει, δε, το χάπι, ο υπουργός Οικονομικών, στο… πολιτικό μασάζ που πραγματοποιείται στους βουλευτές της Κουμουνδούρου, αν και παραδέχθηκε τις επιβαρύνσεις σε αναμονή, πρόσθεσε πως στο 67% το ποσό θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, ενώ το 18% θα δει μειώσεις.

Σημειώνεται πως το πιο σημαντικό φορολογικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Στην παρούσα φάση έχουν υποβληθεί οι προτάσεις πιστοποιημένων εκτιμητών για τις νέες τιμές ζώνης που προβλέπουν κατά κύριο λόγο σημαντικές αυξήσεις σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές τουριστικές περιοχές αλλά και στις λεγόμενες “λαϊκές περιοχές”. Επίσης προτείνονται μειώσεις τιμών ζώνης σε περιοχές των αστικών κέντρων που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω μεταναστών κλπ. Η μνημονιακή πρόβλεψη είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες χωρίς όμως να αλλάξει το εισπρακτικό του αποτέλεσμα. Αυτό που μένει ανοιχτό ως σενάριο είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει εφάπαξ φέτος τον Ιούνιο ή σε δυο ή τρεις ετήσιες δόσεις προκειμένου να μην επηρεαστεί δραματικά ο ΕΝΦΙΑ και να χρειαστεί έτσι η αλλαγή των συντελεστών του φόρου. Πάντως, όσα είπε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών στην ενημέρωση των βουλευτών παραπέμπουν σε εφάπαξ αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Χρέος και μειώσεις στις συντάξεις 

Εστιάζοντας στο ζήτημα του χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να σημείωσε ότι η προσδοκία σχετίζεται με τη δεκαετή επιμήκυνση και για αυτόματο μηχανισμό για τα μέτρα ελάφρυνσης. Όσον αφορά, δε, τις μειώσεις στις συντάξεις, θέμα που έθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι “δεν είναι της παρούσης να γίνει μία τέτοια συζήτηση”.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top