skip to Main Content
Alkool Neoi (Copy)

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΟΥΣΙΕΣ

ΙΟΝΙΟ: 1 στους 8 καπνίζει, 1 στους 9 πίνει αλκοόλ και 1 στους 12 κάνει χρήση παράνομων ουσιών!

Πολύτιμα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον τομέα της πρόληψης αλλά και της προστασίας των νέων από τις εξαρτήσεις είτε πρόκειται για ουσίες είτε για επιβλαβείς συμπεριφορές όπως ο τζόγος, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της επιστημονικής ερευνάς στο μαθητικό πληθυσμό των Ιονίων Νήσων για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, τα αποτελέσματα της οποίας πρόσφατα παρουσιάστηκαν δημόσια σε εκδήλωση στην Κέρκυρα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και εκπονήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών, & Ιατρικής Ακρίβειας ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ (ΕΠΙΨΥ) με την συνδρομή των Κέντρων Πρόληψης των νησιών, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον επιστημονικό υπεύθυνο της Στοργής Τ. Στραβοπόδη, τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν ειδικά το νησί μας, θα παρουσιαστούν στη Ζάκυνθο σε εκδήλωση που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα αφορούσε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλα τα σχολεία των νησιών και αυτό που αξίζει να καταγραφεί, μεταξύ άλλων, είναι πως πρόκειται για την πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοιου είδους καταγραφή σε επίπεδο Περιφέρειας. Από τη Ζάκυνθο το δείγμα των μαθητών ήταν 1000 άτομα.

Σε γενικές γραμμές οι δείκτες των εξαρτήσεων για τα νέα παιδιά στα Ιόνια είναι μικρότεροι σε σχέση με το παρελθόν και την αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο το 2011, αλλά υψηλότεροι σε σχέση με άλλες Περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Ενδιαφέρον μεταξύ άλλων όμως παρουσιάζει ο αυξημένος δείκτης εθισμού στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι ειδικά για αυτό το πεδίο δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία με το 2011.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, σχολίασε μιλώντας  στο ραδιόφωνο του –ο  Αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, κύριος Αλέξανδρος Μιχαλάς, που από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφαινόμενη επιθετική  είσοδο του τζόγου στις συνήθειες των εφήβων, όπως καταγράφεται από την έρευνα:

«Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε μέτρα πρόληψης της εισόδου των εφήβων στον τζόγο και ιδιαίτερα στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων που αποσκοπούν στον περιορισμό της πρόσβασης του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού στα σημεία στοιχηματισμού» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ειδικά σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο, μαζί με την Κέρκυρα, είναι τα νησιά των οποίων οι δείκτες είναι πιο υψηλοί σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.

Σχετικά βελτιωμένη είναι συνολικά η εικόνα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές 14-17 ετών της περιφέρειας το 2017, συγκριτικά με το 2011.

Εντούτοις, στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων το 2017:

Ένας στους 8 (12%, κυρίως αγόρια) καπνίζει καθημερινά.

Ένας στους 9 (11%, κυρίως αγόρια) κατανάλωσε αλκοόλ ≥10 φορές τον τελευταίο μήνα.

Ένας στους 12 (9%, κυρίως αγόρια) έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας ≥3 φορές σε όλη τη ζωή.

Μεταξύ 2011 και 2017 αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των μαθητών στο Ιόνιο που θεωρούν τη δοκιμή κάνναβης ‘ακίνδυνη’, καταδεικνύοντας τάση προς ενδεχόμενη απενοχοποίηση της χρήσης της.

Η προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ηλεκτρονικά (διαδικτυακά) παιχνίδια φαίνεται ότι καθορίζει το ποιόν του ελεύθερου χρόνου μεγάλης μερίδας εφήβων, αποτελώντας πρόκληση εξίσου για γονείς και επαγγελματίες πρόληψης στην περιφέρεια: 

Ένας στους 3 (37%, κυρίως κορίτσια) έχει ‘προσκόλληση’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχεδόν ένας στους 5 (18%, κυρίως αγόρια)  έχει ‘προσκόλληση’ στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ένας στους 5 (19%) μαθητές 14-17 ετών στα Ιόνια έχει ‘παίξει’ ον τελευταίο χρόνο χρήματα σε πρακτορείο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top