skip to Main Content
Pjimage (9)

Επτανησιακή Πρωτοβουλία ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Τα Επτάνησα υπήρξαν διαχρονικά σταυροδρόμι πολιτισμών στο Μεσογειακό και Νοτιοευρωπαϊκό χώρο, κατέχοντας μέχρι σήμερα μία δεσπόζουσα γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση. Αποτελούν ένα  σημαντικό νησιωτικό σύμπλεγμα και μια ξεχωριστή πολιτισμική ενότητα της Ελληνικής Επικράτειας. Διαχρονικά συνιστούν την «πύλη» της Ευρώπης για όλη την Ελλάδα.

Στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στην Ιθάκη, στους Παξούς, στο Μεγανήσι, στα διαπόντια νησιά η ιστορική επτανησιακή κληρονομιά μας είναι μεγάλη και πολύτιμη.

Εδώ αναπτύχθηκαν όλες οι πολιτιστικές – πολιτικές τάσεις, που εμφύσησαν και εμπλούτισαν την Ελλάδα με έναν ξεχωριστό πολιτιστικό και πολιτισμικό άνεμο και παρέσυραν τον ελληνικό πολιτισμό σε πιο εξωστρεφή μονοπάτια. Εδώ αναπτύχθηκε το κίνημα των Ριζοσπαστών Βουλευτών, εμποτισμένο από τις πρώτες ιδέες του σοσιαλισμού. Εδώ είναι ο τόπος καταγωγής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα Επτάνησα έδωσαν και δίνουν πολλά στη χώρα μας σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας: στις τέχνες, στα γράμματα, στην οικονομία, στην πολιτική, στον αθλητισμό.

Οφείλουμε όλοι μας να έχουμε συναίσθηση αυτής της ανεκτίμητης ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και της ευθύνης που αυτή μας δημιουργεί. Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε αυτή την ιστορική πορεία στη σύγχρονη εποχή με όρους του παρόντος και του μέλλοντος. Να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνείδηση, η οποία σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια αιώνων και η οποία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την περιφερειακή συνοχή.

Η διοίκηση της απογόνου της Επτανήσου Πολιτείας περιφέρειας δεν πρέπει να διακατέχεται από διαχειριστική αντίληψη. Επιβάλλεται να είναι μια οραματική διαδικασία που θα ωθήσει στο τέλος της ημέρας ένα βήμα μπροστά την Περιφέρεια ως σύνολο και καθένα από τα νησιά μας ξεχωριστά.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να διεκδικήσει δυναμικά το ρόλο της, ως ισότιμο μέλος της μεγάλης οικογένειας των Ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών.

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία φιλοδοξεί να εκφράσει με την κάθοδό της στις περιφερειακές εκλογές το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Γεννήθηκε από άτομα που όχι μόνο αγαπούν τον τόπο μας, αλλά πιστεύουν στην Περιφέρεια και στην περιφερειακή ανάπτυξη, πολίτες που γνωρίζουν το Ευρωπαϊκό περιβάλλον, είναι απαλλαγμένοι από δογματισμούς και προκαταλήψεις, που μπορούν να εκφράσουν κάτι καινούριο στο πλαίσιο των αρχών της περιφερειακής αυτονομίας στην Ευρώπη. Στόχος μας η διαμόρφωση μιας στρατηγικής που να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος για μια σύγχρονη ανάπτυξη των νησιών με ταυτόχρονη οικονομική, κοινωνική και οικολογική στόχευση, βασισμένη στον άνθρωπο.

Εμείς πιστεύουμε:

Στην ισχυροποίηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην πράξη.

Στην οικουμενικότητα του πολιτισμού και της παράδοσης των Ιόνιων Νησιών.

Στην ανάδειξη, το συντονισμό και την αξιοποίηση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων στην Περιφέρεια, ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Δεσμευόμαστε να εργαστούμε

Δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε το όραμα σε πράξη και να εργαστούμε ανυποχώρητα και δυναμικά:

  • Για την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας σε σχέση με την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
  • Για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας για την αύξηση της απασχόλησης και την παράλληλη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους τους κατοίκους, ώστε να παραμείνουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις των Ιονίων στα νησιά μας.
  • Για τη θωράκιση του τουριστικού μας προϊόντος με όρους αειφορίας και ποιότητας, σε συνέργεια με άλλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας (π.χ αγροτικός τομέας). Να ξαναγίνει ο πρωτογενής τομέας δυναμική, παραγωγική πηγή ζωής στα νησιά μας.
  • Για την  αξιοποίηση της νησιωτικής φύσης και της ιδιαιτερότητας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την πλήρη εκμετάλλευση των ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές και θα συνεργαστούμε με άλλες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης για τη διεκδίκηση ειδικών πολιτικών.
  • Για τη διασφάλιση της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος ως ενός μεγάλου πλεονεκτήματος της περιφέρειάς μας και τη ρύθμιση των χρήσεων γης στις πόλεις και την ύπαιθρο, μέσα από ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Την προώθηση και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καλύτερη διαχείριση των πόρων.
  • Για την ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τα νέα δεδομένα της οικονομίας της γνώσης και της κοινωνίας της πληροφορίας, που βρίσκουν ένα προνομιακό πεδίο εφαρμογής στο νησιωτικό χώρο και για την ανάπτυξη ευνοϊκότερων συνθηκών σε θέματα ενίσχυσης της καινοτομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Για τη στήριξη, την προώθηση και την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος των νησιών μας και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.
  • Για την ανάπτυξη του αθλητισμού, με την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων και των ελλείψεων των υποδομών σε όλα τα νησιά, τη στήριξη της οργανωμένης σωματειακής αθλητικής δραστηριότητας και την ώθηση του αθλητισμού ως μαζικού κοινωνικού αγαθού.
  • Για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υποδομών, μέσα από τις θεσμοθετημένες δομές, αλλά και την αξιοποίηση όσων ευκαιριών προσφέρουν ευρωπαϊκά προγράμματα. Καλύτερη ποιότητα παροχών υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, τομείς που αποτελούν το φτωχό συγγενή στα νησιά μας και θα πρέπει άμεσα και δραστικά να διαμορφωθούν πολιτικές αναβάθμισης τους.
  • Για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες όλων των νησιών μας, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες τους (καλύτερη διοίκηση, μέσα από οργανωτικές δομές που θα την καθιστούν σύγχρονη και φιλική στον πολίτη, ασφαλέστερο οδικό δίκτυο, καλύτερη προσβασιμότητα εντός και εκτός των νησιών, καθαριότητα κ.ά).

 

Σήμερα η αρνητική Ελληνική και διεθνής οικονομική συγκυρία επιβάλλει την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών μας δυνατοτήτων. Δεν πρέπει να πάει χαμένη καμία αναπτυξιακή ευκαιρία.

 

Την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», παρουσίασε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Αλεξάκης, πλαισιωμένος από νέα (ηλικιακά) στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς και υποστηρικτές παλαιότερα ιστορικά στελέχη και πρώην αυτοδιοικητικούς της Κέρκυρας.

Με σύνθημά του «η σκυτάλη στους νέους», ο υποψήφιος περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις και τις αρχές του συνδυασμού του ενώ ενημέρωσε πως την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο νέας συνέντευξης, θα παρουσιάσει τους πρώτους υποψήφιους του συνδυασμού του.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top