skip to Main Content
Naymaxia Naypaktou 5 (Copy)

Επέτειος Ναυμαχίας Ναυπάκτου || Τιμήθηκε η ιστορική συμβολή του Ιονίου

Με κάθε επιτυχία εορτάστηκε και φέτος η Επέτειος του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου από το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο με ένα πλήθος από εκδηλώσεις.

Ως γνωστό, η Ζάκυνθος ευρισκόμενη υπό των Βενετών, δύο μήνες πριν τη Ναυμαχία, είχε κατορθώσει, μετά από σθεναρή αντίσταση, να αποκρούσει ηρωικά την πολιορκία των Τούρκων που είχαν επιχειρήσει στο Κάστρο, με αποτέλεσμα να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν από το νησί. Μέσα, λοιπόν, από ένα αποδεκατισμένο πληθυσμό οι Ζακυνθινοί κατόρθωσαν να επανδρώσουν επτά γαλέρες, εκ των οποίων οι έξι ήταν εθελοντικές και να δώσουν το παρών στη μεγάλη αυτή σύγκρουση, που καθόρισε την τύχη της Ευρώπης.
Αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής εκείνης, όπως η Γένοβα και η Σαβοΐα έδωσαν μικρότερο αριθμό Γαλερών από τη Ζάκυνθο και άλλες καθόλου, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μεγαλείο του εθελοντισμού των Ζακυνθινών, που αποδεικνύει τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία των προγόνων μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παράκληση και προσκύνημα στον Πολιούχο Αγ. Διονύσιο, ενώ ακολούθησε πανηγυρική παρέλαση από τη Φιλαρμονική Αργοστολίου και τους πολιτιστικούς συλλόγους Βουγιάτου “Σύρτης”, Κρητών “Μεγαλόνησος”, Φραγκάτων Κεφαλονιάς “ Μέρμηγκας” και Μαχαιράδου “Αγία Μαύρα”. Λίγο αργότερα στη Στήλη των Ναυμάχων έγινε το προσκλητήριο των ζακυνθινών Ναυμάχων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τις αντιπροσωπείες. Την ίδια στιγμή έγινε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, έξω από το μώλο του Αγίου Νικολάου, εκεί δηλαδή όπου αποβιβάστηκαν οι νικητές που συμμετείχαν στην ιστορικής σημασίας ναυμαχία. Αμέσως μετά σε μια πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλωσορίστηκαν οι αντιπροσωπείες, υπέγραψαν στο ειδικό βιβλίο και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία από τη Φιλαρμονική Αργοστολίου με μαέστρο τον κ. Βασίλη Περλικίδη ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση πού τους έγινε να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν όλοι μαζί την μεγάλη αυτή εορτή. Η βραδιά έκλεισε με την ευχαριστία στον κ. Αντώνη Μιλάνο για τον σεβασμό και την αγάπη του για την Ζάκυνθο και την επιθυμία να συνεχίσει να αναβαθμίζετε η περιοχή μας μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις που συμβάλουν ακόμη και στην διεθνή προβολή της.
Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την επομένη με επιμνημόσυνη δέηση, στο γραφικό εκκλησάκι “Τρεις Μάρτυρες”, στο Ακρωτήρι, σημείο από το οποίο μπορεί κανείς να αντικρίσει τη θαλάσσια περιοχή όπου διαδραματίστηκε το ιστορικό γεγονός. Η εικόνα αυτή είχε μεταφερθεί από το Κάστρο στην ακτή του Ακρωτηριού, στη διάρκεια της ναυμαχίας, για τη θετική της έκβαση. Σήμερα πλέον η δέηση γίνεται σε εξαίρετο πιστό αντίγραφο έχει φιλοτεχνήσει ο Αντώνης Μιλάνος, το 2007.

Ζάκυνθος | Με μπάντες και χορευτικά οι εορτασμοί για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου (φώτο)

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top