skip to Main Content
D9f39b8ecece67704c2814571964f145 L (Copy)

Επανέρχομαι και πάλι για τη δημιουργία ενός μουσικού εκπαιδευτικού θεσμού

Το 1985  ο Δήμος Καλαμάτας ιδρύει ωδείο. Το Δημοτικό Ωδείο.Καλαμάτας . Το 1993  οι Καλαματιανοί ζήτησαν και πήραν έγκριση για τη λειτουργία Μουσικού Σχολείου στην πόλη τους .
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων πολλά , μεγάλα και μικρά , πάντα  αξιόλογα πολιτιστικά γεγονότα προερχόμενα απο ανθρώπους που ζουν.και.δουλεύουν στην πόλη  , πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της ύπαρξης αυτών των δυο εκπαιδευτικών μουσικών θεσμών .
 Αποτέλεσμα; Σήμερα η Καλαμάτα ζει την ιστορική στιγμή να απολαμβάνει τη γέννηση της δικής της ,  Συμφωνικής ορχήστρας .
33 χρόνια  λειτουργίας Δημοτικού Ωδείου και 25 χρόνια λειτουργίας Μουσικού Σχολείου έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. 
Επένδυση στη Μουσική δραστηριότητα και απολαμβάνουν τα αποτελέσματα τώρα..
Πάλι τα ίδια και τα ίδια θα ξαναπώ , ας.γίνω βαρετός, ας.γίνω γραφικός δεν με πειράζει .
Ας αποδείξουμε επιτέλους ότι όλες οι θεωρίες μας περί της μεγάλης Μουσικής ευημερίας του τόπου, , μας.ενδιαφέρουν ως κοινωνία. να γίνουν.και.πράξη.  Ας παραδειγματιστούμε έστω κι αργά . Ας κάνουμε κάτι .Το ελάχιστο .Αλλά.ας το.κάνουμε.
Μπαίνουμε σε.προεκλογική περίοδο και θεωρώ ότι οι υποψήφιοι πρέπει να βάλουν στους σχεδιασμούς τους και αυτο το.θέμα.
Όχι άλλες ανακοινώσεις του στυλ : ” έγιναν προτάσεις , κάναμε αιτήσεις , προσπαθήσαμε  αλλά.μας.είπαν απο το Υπουργείο και άλλα τέτοια Το ερώτημα είναι το εξής:
ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΑ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ? ΜΟΥΣΙΚΟ. ΣΧΟΛΕΙΟ ?
Δεν.πρόκειται για κάτι τόσο αδύνατο , δεν πρόκειται για δημιουργία διαστημικής βάσης της ΝΑΣΑ  στο γύρο του Κουτάβου. Μιλάμε για.κάτι.πιο.απλό που το. μόνο που χρειάζεται είναι.θέληση και να.μπει σε.κάποια.προτεραιότητα .Δεν λέω να.μπει πάνω απο θέματα ζωτικής σημασίας όπως Υγείας κλπ.Αλλά στα πολιτιστικά πρέπει να.μπει ψηλά .
Πιο ψηλά απο την οργάνωση εκδηλώσεων με.καλλιτέχνες.Εκτός.νησιού .
Αγαπητοί φίλοι , συμπολίτες ,υποψήφιοι  για διεκδίκηση θέσεων σε δημοτικούς θεσμούς περιμένουμε τις ανακοινώσεις σας για τον.τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων .
ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΟΠΗ σε όλους 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 

Η ιστορική πρώτη εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας έγινε το βράδυ της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού. 

Η Συμφωνική Ορχήστρα παρουσίασε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ένα πρόγραμμα ευχάριστο, διασκεδαστικό, γιορτινό και περιπετειώδες, καθώς εναλλάσσονταν άριες, ντουέτι, τρίο και κουαρτέτα από διάσημες ελληνικές οπερέτες με γιορτινά τραγούδια.

Το πρόγραμμα είχε τίτλο “Σαν… τον παλιό εκείνον τον καιρό” και είχε στο επίκεντρό του τη χρυσή εποχή της αθηναϊκής οπερέτας, ενώ άνοιξε με το έργο “Celebration I, op. 105” του Στάθη Γυφτάκη, διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, που έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και συντέθηκε ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία.

Πριν ξεκινήσει η συναυλία, ο Στ. Γυφτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι ξεκινά την καλλιτεχνική της πορεία η Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας και με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται ένα όνειρο δεκαετιών. Ο κ. Γυφτάκης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, για την αποφασιστικότητα και την έμπρακτη υποστήριξή του αναφορικά με τη συγκρότηση της Συμφωνικής, καθώς και προς τον πρώην δήμαρχο Σταύρο Μπένο -ο οποίος παρίστατο-, για το γεγονός ότι έθεσε τον θεμέλιο λίθο των Δημοτικών Σχολών Καλλιτεχνικής Παιδείας. Τέλος, ο κ. Γυφτάκης αφιέρωσε τη βραδιά στη μνήμη του προσφάτως αποβιώσαντος Θόδωρου Αντωνίου, σπουδαίου μαέστρου, δασκάλου της μουσικής και μεγάλου φίλου της Καλαμάτας, στην οποία έγραψε περί τα 30 έργα του.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας, σε σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Καλαμάτα είναι η τρίτη πόλη στην Ελλάδα που αποκτά Συμφωνική Ορχήστρα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξαίροντας τη σημασία του. Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του για τη δημιουργία αυτού του καλλιτεχνικού σχήματος και ευχαρίστησε το διευθυντή του Ωδείου Στάθη Γυφτάκη και τους παλιούς διευθυντές (παρίσταντο οι Μηνάς Αλεξιάδης, Νίκος Ξανθούλης και Διονύσης Μαλλούχος), καθώς και τους καθηγητές που καλλιέργησαν τη μουσική παιδεία στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το οποίο αποτέλεσε φυτώριο για την ανάδειξη πολλών δεκάδων επαγγελματιών μουσικών.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας διηύθυνε στην πρώτη συναυλία της ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας, μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Συνέπραξαν η Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο), η Λήδα Δημητριάδη (σοπράνο), ο Γιάννης Καλύβας (τενόρος) και ο Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος).

Τη Συμφωνική Ορχήστρα στην πρώτη συναυλία της συγκρότησαν οι εξής μουσικοί:

Φλάουτο: Βίκη Βασιλειάδη, Ευτυχία Δημητρακοπούλου
Ομποε: Μαρία Σιφναίου, Κρινιώ Τρούλου
Κλαρινέτα: Σταύρος Βόλλαρης, Δημήτρης Μπακέας
Φαγκότα: Γιώργος Μουνδρουλέας, Σταύρος Τσότρας
Κόρνα: Νίκος Μήτρου, Νίκος Ανυφαντής
Τρομπέτες: Τάσος Δράμπαλης, Αγγελος Δράμπαλης
Τρομπόνι: Πηνελόπη Κοκκορόγιαννη
Κρουστά: Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή, Κατερίνα Μηλιαρέση, Δημήτρης Σουρέας, Ιάσονας Καστόρας
Πιάνο: Λουκάς Γεώργας
Βιολιά Α’: Γεωργία Τσολάκη, Κώστας Τσάνος, Θανάσης Μουρλάς, Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Μπρουνίλντα Μάλο, Γιώργος Μανωλάς, Κυριάκος Σιατερλής, Ανδρέας Μπιρμπίλης, Μαρτασώ Τσότρα
Βιολιά Β’: Αυγουστίνος Μουστάκας, Μιχάλης Κουντούρης, Μπούργκι Μπλάουελ, Ελένη Περτσελάκη, Γιώργος Κούνας, Αναστασία Κωστούρου, Αντώνης Φωτόπουλος
Βιόλες: Αντώνης Μανιάς, Ελένη Λίγγρη, Θεόδωρος Σαμαράς, Φώτης Πέζος
Τσέλα: Διονύσης Κοτταρίδης, Βαρβάρα Τσότρα, Μελίντα Κωνσταντινίδη, Δημήτρης Λάμπος, Λυδία Παναγιωταρέα
Κοντραμπάσα: Αρίονας Γυφτάκης, Αλέξανδρος Σοφιανός.

 

Ιστορική πρώτη της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας στο κατάμεστο Μέγαρο Χορού

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top