skip to Main Content
Gavroglu Xrisikopulos 5001507972561 680×400 (Copy)

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»

Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και με σημαντική διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».

«Τώρα αρχίζει για τα δύο ιδρύματα μία δύσκολη σύνθετη και περίπλοκη περίοδος σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο, με βάση τον προγραμματισμό μας, θέλαμε να συμπέσει με τη νέα περίοδο που αρχίζει για τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στο τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς την επόμενη μέρα των δύο νέων Ιδρυμάτων ανέφερε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Πολλή δουλειά στο στήσιμο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, στα νέα προγράμματα σπουδών, πολλή δουλειά -με ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια- στις κρίσεις για τους καθηγητές των ΤΕΙ και πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην προκήρυξη και πλήρωση των νέων θέσεων. Είναι αυτό στο οποίο θα είμαστε αμείλικτοι. Υπάρχουν άπειροι νέοι επιστήμονες εκεί έξω, ας επιλέξουμε τους πιο άξιους, αυτούς που θέλουν να προσφέρουν και είναι πολύ περισσότεροι από τις θέσεις που δώσαμε. Γιατί από αυτούς θα εξαρτηθεί και η δυναμική στα Ιδρύματα και στο εγχείρημα μας. Είναι ένα εγχείρημα που το παρακολουθεί όλη η κοινωνία, είναι ένα εγχείρημα που θα ενδυναμώσει το κύρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε» είπε και ευχαρίστησε τους καθηγητές που συμμετείχαν στις επιτροπές με έναν τόσο δημιουργικό και δημοκρατικό τρόπο.

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για τον αριθμό θέσεων των καθηγητών και για την έκτακτη χρηματοδότηση -όχι σε βάθος τριετίας αλλά για του χρόνου- θα τηρηθούν στο ακέραιο. Και συμπλήρωσε: «Έγινε απολύτως σαφές πως το εγχείρημά μας δεν έχει καμία σχέση με συνενώσεις, δεν έχει καμία σχέση με συγχωνεύσεις, δεν έχει καμία σχέση με ρουσφετάκια –δεν είναι δική μου λέξη- δεν έχει καμία σχέση με εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων».

Ο Υπουργός, τέλος, σημείωσε ότι «τα επόμενα βήματα ως προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι να φέρουμε τον Σεπτέμβριο ένα νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε αυτό το νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τους ‘αμετάθετους’ εκπαιδευτικούς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τροπολογία που ορίζει ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

«Το Κοινοβούλιο ομόφωνα, πλην της Χρυσής Αυγής, είχε ψηφίσει την προαιρετικότητα της Σαρία. Ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφειών. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει αυτήν την λειτουργία  είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλλά απαραίτητης διαδικασίας, που είχε ως πρώτο βήμα την λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής στην οποία τα κόμματα έχουν υποδείξει ειδικούς επιστήμονες. Τώρα είμαστε στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας της τελικής μορφής του μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι κάναμε λοιπόν με αυτήν την διάταξη; Προσπαθήσαμε να κανονικοποιήσουμε την λειτουργία των Μουφτειών. Άρα και οι ίδιοι οι Μουφτήδες πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή. Και βεβαίως, προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991. Σήμερα, οι δύο Μουφτήδες, οι οποίοι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, ο ένας είναι 80 ετών, αν δεν κάνω λάθος, και ο άλλος 81 ετών. Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ακριβώς αυτός και θέλουμε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα».

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή της για την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η ενσωμάτωσή του Ιδρύματος με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Με την ενοποίηση αυτή διαμορφώνεται ένα ισχυρό πανεπιστημιακό και ερευνητικό κέντρο στα Επτάνησα, το οποίο θα ασκήσει ισχυρή επιρροή στην ελληνική επικράτεια καθώς και στον χώρο της Αδριατικής και ευρύτερα της Ευρώπης.

Από τον Ιούνιο του 2015, όταν η σημερινή Διοίκηση του ΤΕΙ ανέλαβε τα καθήκοντά της, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ιδρύματος με την ενίσχυση των υλικοτεχνικών δομών, του διδακτικού και γραμματειακού προσωπικού, καθώς και την προσέγγιση της αυτοδυναμίας του. Επίσης κατέβαλε προσπάθειες για την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα. Προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την αναβάθμιση του Ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συνέργειες και κοινές δράσεις ερευνών και ευρύτερα επιστημονικών, δημιούργησαν τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων.

Η δια-ιδρυματική επιτροπή που όρισαν οι δυο φορείς εργάστηκε σκληρά για τη σύνταξη ενός κοινού πορίσματος, το οποίο αποτέλεσε τη βάση συζήτησης και στις δυο πανεπιστημιακές κοινότητες, ώστε τροποποιημένο να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας. Όλο το έργο όμως δεν ήταν εύκολο. Υπήρξαν ακαδημαϊκές διαφωνίες, υπαναχωρήσεις και αντιδράσεις. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον διαχείρισης, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με ευθύνη και συνέπεια για την επίτευξητης καλύτερης δυνατής λύσης.

Η Διοικούσα Επιτροπή καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα και των δύο Ιδρυμάτων να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το νέο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο για την πανεπιστημιακή κοινότητα του νέου Ιδρύματος να επιδοθεί σε ένα έργο υψηλών στόχων, επιστημονικών και κοινωνικών, αλλά και για το σύνολο της Επτανησιακής κοινωνίας να ενεργοποιηθεί και να στηρίξει ολόψυχα το νέο Πανεπιστήμιο. Πραγματικά ήρθε η ώρα της κοινωνίας. Χωρίς τη δική της συμβολή δεν θα μπορέσει το όλο εγχείρημα να βρει την ανάπτυξή του, την τόσο αναγκαία για την προαγωγή του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.

ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top