skip to Main Content
Tailandi Foto Spilia 708 (Copy)

ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΦΟΔΡΗΣ ΒΡΟΧΗΣ Παγκόσμια αγωνία:

Σε εξέλιξη ο απεγκλωβισμός από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη -Έβγαλαν ένα παιδί ακόμη

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμο από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη των υπολοίπων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, μαζί με τον προπονητή τους, για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την έναρξη των σημερινών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως σήμερα θα διασωθούν πρώτα τα πιο δυνατά και υγιή παιδιά. Ερωτηθέντες για το ποια αγόρια θα βγουν πρώτα, απάντησαν: «Τα πιο υγιή, αυτά που είναι έτοιμα».

Το πρώτο αγόρι θα βγει από το σύμπλεγμα σπηλαίων περίπου 4-5 ώρες από την συνέντευξη Τύπου (11:00 τοπική ώρα) δηλαδή στις 13:30 με 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου διοίκησης που συντονίζει την επιχείρηση «οι παράγοντες είναι τόσο καλοί όσο χθες. Η ομάδα διάσωσης είναι η ίδια με λίγες αντικαταστάσεις» προσθέτοντας πως «η στάθμη του νερού δεν είναι ανησυχητική. Η χθεσινή βροχή δεν επηρέασε τα επίπεδα του νερού μέσα στο σπήλαιο».

Το ταϊλανδέζικο μέσο ενημέρωσης, The Bangkok Post, πάντως, ανέφερε πως τέσσερα ακόμη αγόρια πρόκειται να εξέλθουν σήμερα από το σπήλαιο. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πέντε άτομα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ακόμη μία ημέρα κάτω από το έδαφος.

Χθες απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο τέσσερα παιδιά. Και τα τέσσερα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο (βρίσκονταν για πάνω από δύο εβδομάδες στη σπηλιά), με την κατάσταση του ενός, σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, να κρίνεται ως πιο σοβαρή, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. Νεότερα δημοσιεύματα ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση της υγείας του εν λόγω παιδιού έχει βελτιωθεί και ότι πλέον νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Επίσημα, πάντως, τα τέσσερα αγόρια που απεγκλωβίστηκαν χθες από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους, αν και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ποια παιδιά έχουν διασωθεί, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά ούτε οι γονείς, ούτε και τους έχει επιτραπεί να τα δουν από κοντά. Ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε νωρίτερα ότι ίσως επιτραπεί στους γονείς σήμερα να δουν τα παιδιά τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα αγκαλιάσουν και δεν θα υπάρξει συγκίνηση. Εικάζεται ότι όλο αυτό γίνεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και υπό το φόβο ότι τα παιδιά έχουν αναπτύξει κάποια ασθένεια κατά την πολυήμερη παραμονή τους στο σπήλαιο, χωρίς φαγητό.

Όπως ανακοίνωσε ο Ναρονγκσάκ Οσατανάκορν, επικεφαλής του κέντρου διοίκησης που συντονίζει την επιχείρηση, οι αρχές σκέφτονται να επιτρέψουν σήμερα στους γονείς να δουν τα αγόρια.

Επίσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Guardian, τα τέσσερα παιδιά που έχουν ήδη απεγκλωβιστεί και βρίσκονται στο νοσοκομείο, είναι καλά και σήμερα το πρωί ζήτησαν να φάνε ρύζι με βασιλικό.

Τα παιδιά μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα τρία με ασθενοφόρο, το ένα με ελικόπτεροΤα παιδιά μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα τρία με ασθενοφόρο, το ένα με ελικόπτερο

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η επιχείρηση

Η επιχείρηση, ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση, λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Στις 9:20, ο ανταποκριτής του Guardian τουίταρε ότι υπάρχει κινητικότητα στο σημείο, καθώς έφθασε ένα ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο. Πάντως, την ίδια ώρα είχε αρχίσει καταρρακτώδης βροχή.

Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση. Γεμάτο νερό και λάσπη το σπήλαιο μετά τις πλημμύρες που είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί οι 12 μαθητές και ο προπονητής τουςΓεμάτο νερό και λάσπη το σπήλαιο μετά τις πλημμύρες που είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί οι 12 μαθητές και ο προπονητής τους

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων 9 θα επιχειρήσουν οι ίδιοι δύτες που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση της επιχείρησης, και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες του σπηλαίου και τι πρέπει να κάνουν.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ της Ταϊλάνδης, υπήρξε σύσκεψη νωρίτερα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αξιωματούχων, για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και για το πώς θα βγάλουν τους υπολοίπους 9 εγκλωβισμένους από το σπήλαιο.

Εξηγώντας εν μέρει την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας επιχείρησης, ο Ταϊλανδός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Δύτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην επιχείρηση που έχει προκαλέσει παγκόσμια αγωνίαΔύτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην επιχείρηση που έχει προκαλέσει παγκόσμια αγωνία

Όσον αφορά την υγεία των τεσσάρων παιδιών που διασώθηκαν χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης είπε ότι είναι γερά και ασφαλή, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις.

Τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αρχικό σημείο, στην παραλία Πατάγια του σπηλαίου.

Χθες εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν οι δύτες βγήκαν στην επιφάνεια με τα παιδιά.

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες και εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ. με τα υποβρύχια περάσματα.

Στο τέλος της διαδρομής, όπως μετέφερε ο Guardian, οι δύτες αγκάλιαζαν τα παιδιά.

Η όλη διαδικασία, χθες, ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

Οι συσκέψεις έξω από τη σπηλιά για το πώς θα συνεχιστεί το επόμενο σκέλος της επιχείρησης είναι συνεχείςΟι συσκέψεις έξω από τη σπηλιά για το πώς θα συνεχιστεί το επόμενο σκέλος της επιχείρησης είναι συνεχείς

Φωτογραφίες: ΑΡ

Πηγή: iefimerida.gr

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top