skip to Main Content
Ǡ៨ﵳᠴﵠŶ崥߯�签�𯵠䩥崡頧 䟪破粠"ױ� U㞲, 𱩭 �ݭᱮ破粠䩡䩪᳟Რ�Աߴ砷 ̡񴟯�17.
(EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Εμφύλιος στην Δικαιοσύνη και «πυρά» στην Θάνου…

…για τις παρεμβάσεις της

Σε «εμφύλιο πόλεμο» βρίσκεται επισήμως ο δικαστικός κόσμος με την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί να είναι πιο σκληρή από ποτέ. Αυτή τη φορά πεδίο μάχης αποτέλεσε το σκάνδαλο Novartis, αλλά το «φιτίλι» άναψε η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου.

Η πολλοστή παρέμβαση της άλλοτε «σιδηράς κυρίας» του Αρείου Πάγου ήταν casus belli για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που ξεσηκώθηκαν εναντίον της οδηγώντας όμως μια μικρή μειοψηφία «φίλων» της να την υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία «ρήγματος» στους κόλπους της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας. Μια μικρή ιστορική αναδρομή φανερώνει ότι οι «καβγάδες» μεταξύ των λειτουργών της Θέμιδος ξεκίνησαν με την αλλαγή κυβέρνησης και τη μετέπειτα εμφάνιση της Βασιλικής Θάνου, καθώς μέσα σε μια τριετία έχουν έρθει 8 φορές σε ρήξη μεταξύ τους.

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η επιστολή στον Γιούνκερ

Ηταν Φεβρουάριος του 2015 όταν με την ιδιότητα της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος η Βασιλική Θάνου βγήκε στο προσκήνιο με μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην επιστολή-παρέμβαση καλούσε εκ μέρους του συνόλου των δικαστικών λειτουργών της χώρας τον κ. Γιούνκερ να παρέμβει υπέρ των ελληνικών προτάσεων για την εξεύρεση λύσης. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ηχήσουν τα πρώτα «τύμπανα του πολέμου», καθώς δύο μέλη τότε του Δ.Σ. -οι Χριστόφορος Σεβαστίδης και Χαράλαμπος Σεβαστίδηςσημερινός πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης αντίστοιχα- διατύπωσαν σε ανακοίνωσή τους ενστάσεις τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής όσο και για τη σκοπιμότητά της.

4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η τροπολογία για τη λίστα Λαγκάρντ

Η δεύτερη «μάχη» δόθηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά αυτή τη φορά ήταν στους κόλπους της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο. Αφορμή για τον «καβγά» ήταν μια ανακοίνωση της Ενωσης, στην οποία αμφισβητούσαν, μεταξύ άλλων, τη συνταγματικότητα της διάταξης. Οι διαφωνούντες προέβησαν σε άμεση παραίτηση, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. να χάσει πέντε από τα εννέα μέλη του.

1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Μήνυση Θάνου σε Τσακυράκη

Δύο μήνες αργότερα η μάχη μεταφέρεται και πάλι στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου και πάλι ηγετικό ρόλο είχε η Βασιλική Θάνου. Αυτή τη φορά από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου καταθέτει μήνυση κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη. Ο σάλος που προκάλεσε η κίνηση αυτή έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης με την πλειοψηφία να στηρίζει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, τρία μέλη του Δ.Σ. διαφοροποιήθηκαν, με το σκεπτικό ότι η Ενωση «δεν νομιμοποιείται νομικά και ηθικά να εκδώσει ανακοίνωση επί ιδιωτικής υποθέσεως για την οποία έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές Αρχές».

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η ΕΥΠ και ο Κασαλιάς

Η κόντρα σχετικά με το διπλό ρόλο του αντιεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά (σ.σ.: μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης και με θέση στην ΕΥΠ) ξετυλίχθηκε σχετικά αθόρυβα, εντείνοντας όμως την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησε γνωμοδότηση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ως προς το ασυμβίβαστο ή μη της ιδιότητας μέλους του Δ.Σ., με την πλειοψηφία, με κορυφαίο τον πρόεδρο της Ενωσης Χριστόφορο Σεβαστίδη, να απαντά χαρακτηρίζοντας ως «νομικά αβάσιμο και ουσιαστικά αθεμελίωτο» το αίτημα για γνωμοδότηση από την εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια «εμπλοκής θεσμικών οργάνων».

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η νέα Ενωση

Η μειοψηφία που εκφραζόταν στο προηγούμενο διάστημα με κάποιες ανακοινώσεις πήρε μορφή ένωσης τον Νοέμβριο του 2016. Το εσωτερικό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μοιάζει πια με εμπόλεμη ζώνη, όταν την 1η Νοεμβρίου κατατέθηκε στο Eιρηνοδικείο της Αθήνας αίτηση για την ίδρυση μίας νέας δικαστικής Ενωσης με την επωνυμία Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αριθμεί περισσότερους από 3.000 εγγεγραμμένους, έρχονται αντιμέτωπα με μια… διχαστική διάθεση στους κόλπους της Δικαιοσύνης από τους ανώτερους και ανώτατους συναδέλφους τους, οι οποίοι εκπροσωπούνται με 7 μέλη στο Δ.Σ. της Ενωσης.

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Κόντρα με την κυβέρνηση

Ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2017 βρίσκεται σε κορύφωση με αφορμή τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων για δικαστικές αποφάσεις. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σκληρότατη ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «πλήρους υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός», κάνοντας λόγο για πρακτικές Πολωνίας και Τουρκίας. Η ανακοίνωση αυτή εξελίχθηκε σε θρυαλλίδα με τα μέλη της μειοψηφίας να καταγγέλλουν το προεδρείο της Ενωσης ότι «έχει εκπέσει του σεβασμού όλων».

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αύξηση ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης

«Εκρηκτικό» έγινε και πάλι το κλίμα λίγους μήνες αργότερα, όταν τον Ιανουάριο του 2017 η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου άνοιξε ζήτημα υπέρ της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Η κόντρα ξέσπασε με αφορμή της σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα από τη Βασιλική Θάνου. Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις, με τις Δικαστικές Ενώσεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου να προβαίνουν σε ανακοινώσεις και την κ. Θάνου να κάνει λόγο για προσπάθεια στοχοποίησης της ίδιας και επηρεασμού των αρεοπαγιτών.

ΣΗΜΕΡΑ

«Πεδίο μάχης» η υπόθεση Novartis

Η σύγκρουση έχει λάβει διαστάσεις «εμφύλιου πολέμου» με φόντο το σκάνδαλο Novartis. Οι ανακοινώσεις μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πιο σκληρές από ποτέ, με το προεδρείο να αναφέρεται πλέον σε «πιόνια» της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά και δωρεές τραπεζών και χορηγίες επιχειρηματιών κατά το παρελθόν! Η ΕΔΕ υποστηρίζει πια ανοιχτά ότι οι πέντε δικαστές που εξέδωσαν την ανακοίνωση υπέρ της παραμονής της δικογραφίας της Novartis στους ανακριτές Διαφθοράς αποτελούν «τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top