skip to Main Content
20180624182617 441876 (Copy)

Εκλογές στην Τουρκία LIVE: Θριαμβευτής ο Ερντογάν,

«σουλτανάτο» η Τουρκία! Πήρε την προεδρία, πήρε και την Βουλή!

Οι εκλογές στην Τουρκία… τώρα ξεκινούν! Οι κάλπες έκλεισαν, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ψήφισαν και τώρα Ερντογάν και Ιντζέ κάθονται… σε αναμμένα κάρβουνα για τα πρώτα αποτελέσματα!

Είναι διπλές, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών! Ο Ερντογάν θέλει 50,01% για να ενεργοποιήσει όλα τα… καλούδια που του έδωσε το περσινό δημοψήφισμα. Η αντιπολίτευση -και δη ο Ιντζέ- θέλουν δεύτερο γύρο και την πλειοψηφία στην Βουλή για να βάλουν «φρένο» στον «σουλτάνο».

Δείτε ζωντανή εικόνα από την Τουρκία

TRT World

@trtworld

LIVE on : Watch our special coverage on today’s that will usher in a presidential system https://www.pscp.tv/w/1yoKMVdRqmoGQ 

TRT World @trtworld

Special: Turkey Elections

pscp.tv

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις μέσα από το live blogging του newsit.gr

ΘΡΙΑΜΒΟΣ για Ερντογάν! Παίρνει και την Βουλή!

 www.newsit.gr

Με την ενσωμάτωση στο 87,3%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 53,8%

Ιντζέ: 30,01%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7,3%

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές είναι:

AKP (Ερντογάν): 43,6%

CHP (Ιντζέ): 22%

MHP (Μπαχτσελί): 11,5%

HDP (Ντεμιρτάς): 10,4%

IYI (Ακσενέρ): 10%

Αυτό σημαίνει πως ο Ερντογάν παίρνει και την Βουλή (εκτός αοπό την προεδρία) αφού το 43,6% που παίρνει, μαζί με το 11,5% του Μπαχτσελί (θα σχηματίσουν συνασπισμό) ξεπερνά το 55%!

ΠΑΝΙΚΟΣ από τους οπαδούς του Ερντογάν!

Ενδεικτικές οι φωτογραφίες του Reuters…

“Κρατάει” ο θρίαμβος του Ερντογάν

Με την ενσωμάτωση στο 84%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 54,2%

Ιντζέ: 30,%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7,3%

  •  
06/24/2018 21:01
Σοκ για τον Ερντογάν! Χάνει την πλειοψηφία στην Βουλή!

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, το φιλοκουρδικό κόμμα του φυλακισμένου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ξεπέρασε το “μαγικό” ποσοστό του 10% και μπαίνει στην Βουλή με 50 βουλευτές!

Αυτό σημαίνει σχεδόν με.. βεβαιότητα, πως στερεί την πλειοψηφία στην Βουλή από το AKP του Ερντογάν!

Κάτι που αποτελεί ήττα για τον σουλτάνο! Κι αυτό διότι ήταν δεδομένο πως είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την νίκη θα την έπαιρνε. Ωστόσο η βουλευτική πλειοψηφία ήταν αυτό που ήθελε για να αξιοποιήσει τα… πλεονεκτήματα του περσινού δημοψηφίσματος!

Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν βγαίνει πρόεδρος μάλλον από σήμερα, ωστόσο το “όνειρο” του να περνάει… ό, τι θέλει από την Βουλή, δείχνει να… παραμένει όνειρο!

  •  
06/24/2018 20:52
Μπαίνουν οι Κούρδοι στη Βουλή!

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφάλισε το 10,02% των ψήφων μετά την καταμέτρση του 69% και την είσοδό του στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

  •  
Updated: 06/24/2018 20:44
Η ενσωμάτωση στο 75,9%

Θρίαμβος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με την ενσωμάτωση στο 75,9%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 54,8%

Ιντζέ: 29,6%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7%

  •  
06/24/2018 20:40
Ξανά… χάος μεταξύ του Anadolu και διεθνών παρατηρητών!

Η τουρκική έκδοση του BBC δημιούργησε μια ακόμη γραφική απεικόνιση της… αδιανόητης διαφοράς που εμφανίζεται να υπάρχει στις προβλέψεις του κρατικού Anadolu από την μία και των ανεξάρτητων, διεθνών παρατηρητών από την άλλη.

Το πρακτορείο Ανατολή, λοιπόν, δίνει στον Ερντογάν ποσοστό 55,56% στο 65% της καταμέτρησης των ψήφων.

Από την άλλη, οι διεθνείς παρατηρητές του δίνουν 43,51% με την διαφορά να είναι χαώδης…

 

  •  
06/24/2018 20:38
Το πρώτο τηλεφώνημα

Ο Ερντογάν είναι ο θριαμβευτής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και το πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έλαβε ήταν από τον σύμμαχό του, τον εθνιστική Ντεβλέτ Μπαχτσελί…

  •  
06/24/2018 20:28
Η ενσωμάτωση στο 69%

Περίπατος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με την ενσωμάτωση στο 69%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 55,5%

Ιντζέ: 29,3%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 6,9%

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη, που παραδοσιακά επιλέγει την αντιπολίτευση στην Τουρκία! Με το ποσοστό της ενσωμάτωσης στην Κωνσταντινούπολη να έχει φτάσει σχεδόν στο 80%, ο Ερντογάν παίρνει 51,2%, τρεις μονάδες πάνω από το ποσοστό που είχε πάρει στο δημοψήφισμα!

  •  
06/24/2018 20:22
Ψήφος στρατηγικής για να βάλουν φρένο στον Ερντογάν!

Ένα… ενδεικτικό στοιχείο της εκστρατείας κατά του Ερντογτάν, που έκανε η αντιπολίτευση στην Τουρκία πριν τις εκλογές, έρχεται στην επιφάνεια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δημοσιογράφο του Bloomberg, Benjamin Harvey, υπήρξε εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο το 81% (!) ψήφισε για πρόεδρο τον Μουχαρέμ Ιντζέ.

Οι μισοί, ωστόσο, από αυτούς, ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές όχι το κόμμα του Ιντζέ, αλλά το φιλοκουρδικό HDP του φυλακισμένου Σελαχατίν Ντεμιρτάς!

Μ’ ένα σμπάρο… δυο τρυγόνια σα να λέμε, με την ψήφο αυτή να δείχνει πως θέλουν το HDP στην τουρκική βουλή ώστε να μην έχει ο Ερντογάν την πλειοψηφία!

Δείτε το tweet

 

  •  

 Add 24liveblog to your sitelogo-bar

Εκλογές στην Τουρκία – Λεπτό προς λεπτό από το newsit.gr

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως το newsit.gr βρίσκεται εδώ και μέρες στην «καρδιά» των εξελίξεων. Η απεσταλμένη του Newsit στην Κωνσταντινούπολη, Καρολίνα Μισέλθα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουνπριν, κατά την διάρκεια και μετά τις εκλογές στην Τουρκία. 

Το έκανε… σόου ο Ερντογάν!

Ο Ερντογάν έφτασε μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ και την… ασφάλειά τους στο εκλογικό κέντρο στις 13:30. Παραδοσιακά, ο πρόεδρος της Τουρκίας ψηφίζει σε σχολείο στο Σκούταρι, περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Από νωρίς, εκατοντάδες κόσμου βρισκόταν στο σχολείο και περίμενε τον Τούρκο πρόεδρο. Οι άνθρωποί του είχαν φροντίσει για όλα. Ακόμα και να μοιράζουν δώρα στα παιδιά που ήταν εκεί.

Τη στιγμή που η λιμουζίνα του Ερντογάν μπήκε στο προαύλιο, άρχισαν να χειροκροτήματα. Με ένα αχνό χαμόγελο κατέβηκε εκείνος από τη μια πλευρά του αυτοκινήτου και η Εμινέ από την άλλη. Αμέσως, ένας άνδρας που κρατούσε ένα κοριτσάκι στα χέρια του, τον πλησίασε. Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ.

Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν Ιντζέ – Ακσενέρ

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής (24.06.2018) στις 08:00 και από νωρίς ψήφισαν οι αντίπαλοι του Ερντογάν.

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο κ. Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβαστις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός.

«Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, έριξε την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος! Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι selfies… ενώ τόσο και η Ακσενέρ όσο και ο Ιντζέ ψήφισαν φορώντας καρφίτσα με την τουρκική σημαία.

Επίσης δεν έλειψαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για βία, νοθεία και κλίμα τρομοκρατίας! Έτσι, οι εκλογές στην Τουρκία ήταν από νωρίς… εκρηκτικές!

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top