skip to Main Content
Epimelitirio (Copy)

Εγκρίθηκε πρόταση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου

Γιορτινός μποναμάς για δράσεις σε τουρισμό και πολιτισμό

 

Ένα σημαντικό “μποναμά” επεφύλαξε στην εκπνοή του το 2018 για το Επιμελητήριο Ζακύνθου καθόσον εγκρίθηκε η πρόταση που είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΟΝ49 και αφορούσε στην “Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ΠΙΝ στους τομείς Τουρισμός – Πολιτισμός – Περιβάλλον”. Πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης των Αξιολογημένων προτάσεων που φέρνει το νησί μας μέσα στους επιτυχόντες και μάλιστα πολύ ψηλά στην έβδομη θέση.
Με την παρούσα πρόταση το Επιμελητήριο καλείται να επιτελέσει τον βασικό ρόλο του που είναι η στήριξη την Επιχειρηματικότητας. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στον Τουρισμό και τον πολιτισμό είναι πρωταγωνιστικός, αφού είναι ο μοναδικός θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο των επιχειρήσεων που συμβάλλουν στο άμεσο και έμμεσο Τουριστικό προϊόν. Πράγματι, η κρίσιμη έννοια είναι η σύνδεση της κατά κεφαλή δαπάνης ανά ταξίδι, με το παρεχόμενο συνολικό άμεσο και έμμεσο Τουριστικό προϊόν Το Επιμελητήριο Ζακύνθου εκπροσωπώντας περισσότερες από 8.500 επιχειρήσεις έχει θεσμικό ρόλο να οργανώσει το Τουριστικό Προϊόν και να στηρίξει τις Θεματικές μορφές Τουρισμού όπως ο Προσκυνηματικός Τουρισμός και ο Τουρισμός Εμπειρίας.

Σημαντικοί στόχοι
Βασικός στόχος της πράξης είναι η υλοποίηση ενός καινοτόμου διαδικτυακού συστήματος και εφαρμογών το οποίο θα προωθεί, θα προβάλει και θα δικτυώνει τους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και τουριστικούς πόρους του νησιού της Ζακύνθου και την τοπική επιχειρηματικότητα. Θα προβάλει κίνητρα στους επισκέπτες του νησιού να εξερευνήσουν το νησί πέρα των τουριστικών περιοχών που συσσωρεύουν τεράστιο όγκο τουριστικής κίνησης στερώντας από άλλα μέρη του νησιού κίνηση.
“Μια μεγάλη επιτυχία για το Επιμελητήριο μας. Η πρόταση που υποβάλαμε είναι μέσα στους επιτυχόντες, μάλιστα πολύ ψηλά στην έβδομη θέση και η μοναδική πρόταση Επιμελητηρίου που εγκρίθηκε. Αυτό καταδεικνύει περίτρανα ότι με σοβαρότητα, τεχνογνωσία και σκληρή δουλειά μπορείς να πετύχεις” δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτιος Κόττης, ενώ αναφερόμενος στους στόχους πρόσθεσε πως “είναι η αύξηση στα συνολικά έσοδα των Τουριστικών Επιχειρήσεων, της κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών, η επέκταση της Τουριστικής Σεζόν, η προσέλκυση νέων επισκεπτών, η ανάδειξη του “Τουρισμού Εμπειρίας” μέσα από τα αξιοθέατα του νησιού και η ανάδειξη του “Πολιτισμού της Ζακύνθου” πίσω από τα προϊόντα και την πρωτογενή παραγωγή”.

Η καινοτομία 
Το Επιμελητήριο μέσα από αυτή την πρόταση, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός Mobile Τουριστικού και Πολιτιστικού Οδηγού Επαυξημένης Πραγματικότητας για τη Ζάκυνθο. Επίσης, στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού οδηγού που θα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις του ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, και θα παρέχει δυνατότητα online κράτησης για όλες τις επιχειρήσεις διαμονής που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα. Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις θα απεικονίζονται δυναμικά και με ειδικά φίλτρα σε διαδραστικό Χάρτη στον οποίο θα εμφανίζονται και σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη, ο οποίος θα έχει και πρόσβαση σε πλούσιο Πολυμεσικό Υλικό και Αφιερώματα (περιγραφή, φωτογραφίες, βίντεο) για κάθε περιοχή του νησιού.

Αναμενόμενα οφέλη
Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης είναι η ανάδειξη της πόλης της Ζακύνθου σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων στην αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και του λαϊκού πολιτισμού, η έξυπνη και αποδοτική ανάδειξη στοιχείων που αξιοποιεί το τοπικό παραγωγικό σύστημα και η ανάδειξη της τοπικής επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την εικονική περιήγηση στην πόλη της Ζακύνθου.
Οι επισκέπτες του νησιού που θα έχουν πρόσβαση σε μια βελτιωμένη εμπειρία περιήγησης, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του νησιού ξεφεύγοντας από τις επιταγές του μαζικού τουρισμού. Παράλληλα, μέσω των εφαρμογών θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης λειτουργιών εξατομικευμένης περιήγησης. Στους κύριους ωφελούμενους συγκαταλέγονται και οι τοπικοί επιχειρηματίες που θα μπορούν να καταχωρούν την επιχείρησή τους στην εφαρμογή προβολής της πόλης της Ζακύνθου παράλληλα με την πληροφορία ξενάγησης ή οποία θα δίνεται σε διακριτό παράθυρο.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top