skip to Main Content
Persa 468×325 (Copy)

“‘Έφυγε” ξαφνικά η Πέρσα Μαρκαντωνάτου

Έφυγε” από την ζωή ξαφνικά παραμονή Χριστουγέννων στην Αθήνα, μια δημιουργική και συνάμα μαχητική προσωπικότητα, γνωστή στην Κεφαλονιά από την κοινωνική δράση και την επαγγελματική της ενασχόληση, η Πέρσα Μαρκαντωνάτου. 
Η Πέρσα Μαρκαντωνάτου γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Κεφαλονίτη. Το 1994 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κεφαλονιά  και πέντε χρόνια αργότερα δημιούργησε την “Ταβέρνα της Πέρσας” στον Κατελειό, την οποία διατηρούσε έως σήμερα. Μαγείρισσα όπως έλεγε η ίδια, κατάφερε με το επαγγελματικό της μυαλό και το ταλέντο της στην παραδοσιακή και όχι μόνο ελληνική κουζίνα να “στήσει” από το μηδέν ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα εστιατόρια της Κεφαλονιάς, ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.  Παράλληλα, εκτός από την επαγγελματική της καταξίωση, ασχολήθηκε ιδιαίτερα μαχητικά και επιτυχημένα και με τον δημόσιο βίο, έχοντας σημειώσει ειδικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, μια σπουδαία κοινωνική και πολιτική προσφορά.
Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο Κεφαλονιάς, υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ριζοσπάστες Ξανά» και επικεφαλής τον Μάκη Δημητράτο.
 
Τον Ιανουάριο του 2013 με δική της πρωτοβουλία και με σκοπό να βοηθηθούν τα “θύματα” της οικονομικής κρίσης και να περιοριστεί η “επέλαση” των πλειστηριασμών κατά των “οφειλετών” των τραπεζών, επανασυστάθηκε η “Ένωση Καταναλωτών Κεφαλονιάς κ’ Ιθάκης, ενώ από τις αρχαιρεσίες της 6ης Μαρτίου 2013 εκλέχτηκε, η ίδια, πρόεδρος.

Η αγάπη της για τον συνάνθρωπο και η σταθερή αλλά και μαχητική προσήλωσή της κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών, την έκαναν να πολεμάει το άδικο σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, ο πολυμέτωπος αγώνας που ξεκίνησε εναντίων τραπεζών, του ΟΑΕΕ και της ΔΕΗ, έκαναν την Κεφαλονιά μπροστάρη, παράδειγμα και ελπίδα για την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ το τοπικό γραφείο της Ένωσης Καταναλωτών, κατατάχθηκε αρκετές φορές για το έργο του στις πρώτες θέσεις σε πανελλήνια κλίμακα.

Για το έργο της αυτό αλλά και για τις ανάγκες των “οφειλετών” στην Κεφαλονιά, η ίδια είχε συμμετάσχει σε ομιλίες και συναντήσεις φορέων και απλών πολιτών με ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ η “φωνή” της για τα προβλήματα αυτά είχε “ταξιδέψει” ακόμη και σε κεντρικά ΜΜΕ της Αθήνας, με σκοπό να δημοσιοποιήσει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα των συνανθρώπων της και να συνδράμει στην επίλυσή τους.

Παράλληλα, στους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς στο Ληξούρι, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες προσφέροντάς τους κάθε λογής υποστήριξη, ειδικά σε θέματα οφειλών. Βρισκόταν, μάλιστα,  σε καθημερινή επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να μπορεί να απαντήσει στις δεκάδες απορίες των πληγέντων. Με την βοήθεια των “Αποφασισμένων στην Κεφαλονιά”  τρόφιμα πήγαν ακόμη και σε ξεχασμένα χωριά της Παλικής και μεσολάβησε σε οικογένειες με μικρά παιδιά να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες κατοικίες.  Η ίδια έγινε δέκτης παραπόνων από εκατοντάδες πολίτες για την διανομή των τροφίμων από τον Δήμο, και προσπάθησε να λύσει όσα περισσότερα προβλήματα μπορούσε. Και όλα αυτά,  χωρίς καμία οικονομικά βοήθεια, χωρίς να της έχει διατεθεί-παρά τις υποσχέσεις- ένας χώρος να στεγαστεί η Ένωση Καταναλωτών, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική αρωγή.
Η Πέρσα Μαρκαντωνάτου, η οποία μέχρι και πριν λίγες ημέρες ήταν στην Κεφαλονιά, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της στην Αθήνα,  είχε δώσει στην δημοσιότητα την τελευταία,  όπως δυστυχώς έμελλε να συμβεί,  ανακοίνωσή της:
Η ξαφνική απώλειά της, γέμισε θλίψη την τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς και πιο ειδικά τους ανθρώπους εκείνους που είχαν την τιμή και την χαρά να την γνωρίσουν, πιο πολύ όμως εκείνους που με την βοήθειά της κατάφεραν σε δύσκολες στιγμές να ελπίσουν.
Τα Κεφαλονίτικα Νέα, και το voutospress.gr   εκφράζουμε στους οικείους και στις φίλες και φίλους της, τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.
Καλό ταξίδι, αγαπημένη Πέρσα. 
 
Σύνταξη-Επιμέλεια
Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top