skip to Main Content
παρισης 300×336 (Copy)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΦΙΛΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ (ΦΙ.Κ.Ο.)

Αίτηση συζήτησης Εκτός Ημερήσιας Διάταξης
Κατά την 23η Συνεδρίαση της 20 Δεκ 2017

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριο Γεράσιμο Αλυσανδράτο
ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Δήμου Κεφαλονιάς
Κύριο Αλέξανδρο Παρίση
Κ.κ. Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
Θεόφιλο Μιχαλάτο, Βασίλειο Ρουχωτά,
Γεράσιμο Δημητράτο, Νικόλαο Γκισγκίνη
Κ.κ.Δημοτικούς Συμβούλους όλων Παρατάξεων
Ληξούρι, 19 Δεκ 2017

ΘΕΜΑ: «Κόκκινα δάνεια» δημοτών Κεφαλονιάς

Η οικονομική κρίση και οι πολλαπλές δεσμεύσεις της χώρας τις οποίες υπέγραψαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας μέσω των μνημονίων, έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τα μικρά νοικοκυριά και επιδιώκουν να διαλύσουν και την μεσαία τάξη μέσω των «κόκκινων δανείων».
Περίπου το 96% των δανειοληπτών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΙΟΙ. Απλά βρέθηκαν εκτός δυνατότητας να εξυπηρετούν τα δάνειά τους λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης.
Το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έρευνα που έγινε για τη σύνταξη της Οδηγίας της για την Δεύτερη Ευκαιρία .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr, που σας επισυνάπτω, από το σύνολο των €110 δισ. κόκκινων δανείων οι Τράπεζες έχουν ήδη πάρει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και με την ενίσχυση του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κοντά στο 90%.

Γι’ αυτό πλέον, δεν τις νοιάζει να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, με 3 σεντς στο ευρώ και να βγάλουν «κάποιοι» 60 σεντς.
Με άλλα λόγια οι τράπεζες θα πουλήσουν €110 δισ. απαιτήσεις για €3-€6 δισ.  και μάλιστα τα μισά τουλάχιστον τα δανείζει η ίδια η πωλήτρια τράπεζα στους αγοραστές.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορούν να εισπράξουν €50-60 δισ. για απαιτήσεις αγορασμένες για €1,5-€3 δις
Υπό αυτό το πρίσμα, η επαναφορά του αιτήματος για ίση μεταχείριση δανειοληπτών, εγγυητών και funds, επανέρχεται στο τραπέζι, ιδιαίτερα δε μετά την αποκάλυψη ότι ουδέποτε υπήρξε προαπαιτούμενο από τους δανειστές ο αποκλεισμός των πρώτων από την διαδικασία.
Πράγματι, με επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο αποκλεισμός των οφειλετών από την διαδικασία εξαγοράς δεν ήταν απόφαση των δανειστών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση.
Στο επισυναπτόμενο δημοσίευμα προτείνεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο επ΄ωφελεία των δανειοληπτών και γενικώτερα της Χώρας, με την δημιουργία μίας BAND BANK, όπως αυτές που έφτιαξαν η Ιρλανδία και η Ισπανία εξαρχής της κρίσης, και τώρα φτιάχνουν η Ιταλία και η Κύπρος.

Σκοπός της παρούσας εισήγησης, είναι να καταθέσω πρόταση ίδρυσης από τον Δήμο μίας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού για να αποτραπεί η πώληση των «κόκκινων δανείων» που αφορούν τους δημότες της Κεφαλονιάς σε ξένα funds, όπως αυτής που εξήγγειλε πρώτος ο Δήμος Ζαχάρως και ακολούθησαν ήδη οι Δήμοι Βόλου και Ηρακλείου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Δημαρχων τους.

Κατά τον κ. Χρονόπουλο, με τετραετή θητεία ως Δήμαρχο, που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής και εισηγητής του θέματος στον Δήμο Ζαχάρως, οι τράπεζες ήδη έχουν πουλήσει σε ξένα funds κόκκινα δάνεια στο 8% και στο 13% της κανονικής τους αξίας.

Η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι ο Δήμος να αγοράζει τα δάνεια των καταχρεωμένων πολιτών, στην τιμή που τα προσφέρουν οι τράπεζες και να αναλαμβάνει την ευθύνη της  αποπληρωμής τους.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι δημότες δεν θα χάνουν τα σπίτια τους, όταν μάλιστα είναι πολίτες που αποδεδειγμένα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους, αλλά κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μία τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελέσει ασπίδα για την πρώτη κατοικία των δημοτών μας, η οποία πλέον βρίσκεται εκτεθειμένη στις ορέξεις των ξένων funds, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για τα «κόκκινα δάνεια», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις προς τους δανειολήπτες.

Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλλονιάς, να αποφασίσει, αν επιθυμεί να:
Δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
Υποστηρίξει ενεργά τους δημότες μας, που αποδεδειγμένα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους, αλλά κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ιδρύσει Εταιρία Ειδικού Σκοπού, με στόχο να αγοράζει τα «κόκκινα δάνεια» των καταχρεωμένων πολιτών, στην τιμή που τα προσφέρουν οι τράπεζες στα ξένα funds και να αναλαμβάνει την ευθύνη της  αποπληρωμής τους.

Παρέξει τους συμπολίτες μας την δυνατότητα και ευκαιρία να τα αγοράσουν- ξοφλήσουν εντός συγκεκριμένου και συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος, στην χαμηλή τιμή αγοράς τους με μία λελογισμένη αύξηση.

Μεριμνήσει μαζί με τους άλλους ενδιαφερόμενους Δήμους και την ΚΕΔΕ, ώστε να γίνουν άμεσα, αν απαιτούνται, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα παρέχουν την δυνατότητα ίδρυσης Εταιριών Ειδικού Σκοπού με το αντικείμενο του θέματος.

Για τους Φίλους Κεφαλληνιακής Ομόνοιας (ΦΙ.Κ.Ο.)

Ηλίας Παρίσης

Επικεφαλής της Παράταξης & Δημοτικός Σύμβουλος

Συνημ: Άρθρο «€45 δισ. ληστεία μετά πλειστηριασμού, φορολογουμένων και δανειοληπτών.»
[ΠΗΓΗ: Capital.gr/10 Νοε 2017/ Άποψη από τον Άγη Βερούτη]

ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Λαμπρινός καλεί βουλευτές για τα “κόκκινα” δάνεια

Ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι Δήμοι να μπορούν να πραστατεύσουν τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση  η Λότζια. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός σχεδιάζει να συναντηθεί με τους τοπικούς βουλευτές τους οποίους θα ενημερώσει για την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει να ανοίξει ο δρόμος, ώστε η αυτοδιοίκηση να μπορέσει να απελευθερώσει άμεσα τους συμπολίτες μας που βρίσκονται με τη θηλιά των πλειστηριασμών στο λαιμό.

Η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι ο Δήμος να αγοράζει τα δάνεια των καταχρεωμένων πολιτών και να αναλαμβάνει την ευθύνη της  αποπληρωμής τους και με τον τρόπο αυτό να διασφαλίζεται ότι δεν θα χάνουν τα σπίτια τους, άνθρωποι που αποδεδειγμένα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους αλλά κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Το όλο θέμα έθεσε χθες ο κ. Λαμπρινός στο Δημοτικό Συμβούλιο  ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για την πρόθεσή του να δράσει με σκοπό να προφυλάξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απαιτούνται με την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.

Ωστόσο, όπως είπε σήμερα, δεν υπάρχει  καμία νομική φόρμουλα στην οποία θα μπορούσε να «πατήσει» ο Δήμος για να καταφέρει να προχωρήσει στον στόχο του. Αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει από άλλους Δήμους της χώρας έχουν προχωρήσει με Ειδικού Σκοπού Εταιρείες που έχουν συσταθεί. Ωστόσο και σε αυτή την κατεύθυνση η όλη διαδικασία έχει μια πολυπλοκότητα που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και η Κυβέρνηση να διευκολύνει τους Δήμους στην προσπάθεια που ξεκινούν.

Τόνισε μάλιστα ότι το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, στην οποία το Δήμο θα εκπροσωπήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γ. Καραντινός. Με πρόταση του Δημάρχου συγκροτήθηκε παράλληλα ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή και θα αναλάβει να διερευνήσει όλο το  πλαίσιο  – παρέμβαση των Δήμων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των συμπολιτών μας που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς.

Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Β. Σισαμάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο Δήμος να το αντιμετωπίσει με ευαισθησία τους συμπολίτες μας που μαστίζονται από τη φτώχεια. Το Ηράκλειο θα πρέπει να συμπράξει και με άλλους Δήμους που θέλουν να αγοράσουν κόκκινα δάνεια και να ασκήσουν πιέσεις για να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορεί να διευκολύνει αποφασιστικά τη στήριξη της αυτοδιοίκησης στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού σε σχέση με την απώλεια των σπιτιών τους από πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Η. Λυγερός από τους «Ενεργούς Πολίτες» τόνισε ότι η παράταξη του μελετά εδώ και μια εβδομάδα το θέμα και στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι είναι κρίσιμο σε πρώτη φάση να γίνει μια πλήρης χαρτογράφηση των περιπτώσεων που υπάρχουν και παράλληλα να γίνουν μια σειρά από οργανωτικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της αγοράς των δανείων.  Χρειάζεται να συσταθεί ένας φορέας, μια εταιρεία ειδικού σκοπού και να αναλάβει τη διαχείριση του θέματος και παράλληλα να ασκηθεί ισχυρότατη πίεση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης όλων των διαδικαστικών ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπάκης  εξέφρασε διαφορετική άποψη τονίζοντας ότι για την οικονομική κατάντια όσων χάνουν τα σπίτια τους ευθύνεται η Κυβέρνηση που φτωχοποίησε τους πολίτες και όχι ο Δήμος Ηρακλείου. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε και όχι η Λότζια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  τόνισε ότι είναι εντελώς αντίθετη με την πρόταση τονίζοντας ότι ο Δήμος πρέπει να ρυθμίζει τις οφειλές των πολιτών στον Δήμο και δεν έχει καμία ευθύνη να αποκαθιστά προβλήματα και πληγές που άνοιξαν μέσα από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο Δήμος Ζαχάρως αγοράζει τα “κόκκινα δάνεια” των δημοτών του

Αυτοδιοίκηση

02/12/2017 – 08:49

 

Πρωτοβουλία – ασπίδα για τους δημότες που κινδυνεύουν από τα “κόκκινα δάνεια” αναλαμβάνει ο δήμος Ζαχάρως. Οι ραγδαίες εξελίξεις μέσα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, αφήνουν εκτεθειμένη την πρώτη κατοικία παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Στο δήμο Ζαχάρως σχεδιάζεται η ίδρυση εταιρίας ειδικού σκοπού για να αποτραπεί η πώληση των κόκκινων δανείων που αφορούν τους δημότες της περιοχής σε ξένα funds.
Αυτό έγινε γνωστό χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος και ο επικεφαλής της παράταξης “Δυναμική Πρωτοβουλία” – εκλεγμένος επί τέσσερις θητείες δήμαρχος και τελών σε αργία – Πανταζής Χρονόπουλος.

Ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε πως αν εξετάσουμε προσεκτικά τα στοιχεία οι τράπεζες έχουν καλύψει πολλαπλά τις ζημίες τους, από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων. “Άρχισαν να παίρνουν τα σπίτια των πολιτών που βρέθηκαν σε δυσκολία και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Ως παράταξη είμαστε αντίθετοι στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας αλλά προχωράμε και πιο πέρα. Θα καλέσουμε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κόκκινα δάνεια, να τους αριθμήσουμε να δούμε πόσοι είναι και μετά θα κάνουμε εμείς αυτό που σχεδιάζουμε, διότι έχουμε ήδη βρει τον τρόπο. Όλοι έχετε ακούσει ότι τώρα τελευταία, διάφορα funds αγοράζουν κόκκινα δάνεια και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή. Εμείς, αφού φτιάξουμε τον φορέα που θα υλοποιήσει αυτό που σχεδιάζουμε, μέσα σε αυτές τις χαμηλές τιμές που δεν θα μπορούν να αρνηθούν, θα κάνει προτάσεις και ο δήμος Ζαχάρως. Πούλησαν πριν από μερικές δάνεια στο 8% και στο 13% της κανονικής αξίας. Σε αυτό το σκεπτικό είμαστε κι εμείς, να μπορέσουμε να πάρουμε τα κόκκινα δάνεια των δημοτών μας τα κόκκινα δάνεια και να έρθουν, μόνο με μια μικρή προσαύξηση, να ξοφλήσουν τα δάνεια σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εύλογα θα μου πείτε ότι απαιτούνται λεφτά, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δήμος έχει περιουσία με αξία που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να πάρουμε δάνειο. Ξέρετε ότι όλοι οι άλλοι μέχρι τώρα έπαιρναν δάνεια χωρίς καμία εγγύηση” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χρονόπουλος.

“Αυτό θα συζητηθεί με εισήγηση του δημάρχου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα προχωρήσουμε μετά προς τις τράπεζες, τον υπουργό και τον πρωθυπουργό, για να φύγει το άγχος των συμπατριωτών μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Πιστεύουμε ότι την πρωτοβουλία μας θα ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι. Αυτό θα γίνει με τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, έχουμε αναθέσει σε δικηγόρο να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο, διότι είναι μοναδικός ο σκοπός. Θα γλιτώσουμε τον κόσμο από τα αρπακτικά που θα πάνε να τους πάρουν τα σπίτια” είπε ο κ. Χρονόπουλος. Ο δικηγόρος Δημήτρης Καμπέρας έχει αναλάβει την υπόθεση νομικά. Ο στόχος είναι με την κάλυψη του δήμου, ο οφειλέτης να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα για να μην χάσει την περιουσία του.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top