Ο Δ. Μεσσάρης είναι ένας από αυτούς που ασχολήθηκαν επισταμένα με το θέμα από την πλευρά του Δήμου Κεφαλλονιάς και τόνισε τα εξής:

  1. Αμέσως μετά τους σεισμούς του 2014 κλήθηκαν οι Κτιριακές Υποδομές να ελέγξουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα και να διαπιστώσουν επιστημονικά ποια από αυτά ήταν ακατάλληλα και θα έπρεπε να αποκατασταθούν.
  2. Η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής ήταν όχι μόνο η αποκατάσταση των κτιρίων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυσή τους ώστε να “θωρακιστούν” από τον επόμενο σεισμό. Έτσι ζητήθηκε από τον τότε Υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες ενίσχυσης για τα σχολικά συγκροτήματα από τις Κτιριακές Υποδομές (καθώς ο Δήμος δεν είχε την δυνατότητα να το κάνει λόγο του όγκου και της εξειδίκευσης των μελετών) κάτι που ο Υπουργός αποδέχθηκε παρόλο που η συμβατική υποχρέωση του κράτους ήταν μόνο η αποκατάσταση στην πρότερη του σεισμού μορφή.
  3. Οι Κτιριακές Υποδομές απέστειλαν ειδικά επιστημονικά συνεργεία εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα για να κάνουν δειγματοληψίες και στην συνέχεια να εκπονήσουν αυτές τις εξειδικευμένες μελέτες σύμφωνα πάντα με τον τελευταίο και αυστηρότερο αντισεισμικό κανονισμό καθώς η Δημοτική Αρχή με γνώμονα την ευαισθησία για τους μαθητές και την ασφάλειά τους είχε ως στόχο να κατασκευαστούν κτίρια που δεν θα κινδυνέψουν σε καμία περίπτωση στον επόμενο μεγάλο σεισμό.
  4. Μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι σύνθετες μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές και εστάλησαν οι πρώτες δύο (Αγία Θέκλη και νηπιαγωγείο Λακύθρας) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Όταν κατατέθηκαν στην Πολεοδομία για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία καθώς τα σχολεία ως δημόσια κτίρια είχαν πολλές αυθαίρετες κατασκευές (καθώς ήταν κατασκευασμένα πριν το 1982 τότε δεν απαιτούνταν αδειοδοτήσεις). Μάλιστα ο Δ. Μεσσάρης είπε ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα παλιά δημοτικά κτίρια ενώ τόνισε ότι δεν ευθύνεται για το “μπλοκάρισμα” η Πολεοδομία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί το σημερινό νομικό καθεστώς. 
  5. Έπρεπε να βρεθεί λύση και γρήγορα. Υπήρχαν δύο εναλλακτικές: Η πρώτη ήταν μία Υπουργική Απόφαση που να παρακάμπτει το νομικό καθεστώς και να “νομιμοποιεί” τους αυθαίρετους χώρους και η δεύτερη ήταν η διαδικασία να προχωρήσει μέσω του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Η πρώτη απορρίφθηκε καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να εκδοθεί μία τέτοια Υπουργική Απόφαση και προκρίθηκε η δεύτερη που όμως προσέκρουσε σε ένα μεγάλο εμπόδιο: Το ΤΑΣ μπορούσε να εγκρίνει μελέτες αποκατάστασης όχι όμως και ενίσχυσης όπως ήταν οι μελέτες των Κτιριακών Υποδομών για τα σχολεία μας.
  6. Ξεκίνησε νέος γύρος προσπαθειών και διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2017 με την έκδοση ΦΕΚ (ΦΕΚ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ) που έδινε την δυνατότητα στο ΤΑΣ να εγκρίνει τις συγκεκριμένες μελέτες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έλα όμως που η περιπέτεια δεν τελείωσε εδώ. Λόγω του ότι οι μηχανικοί του ΤΑΣ δεν πληρωνόντουσαν τα οδοιπορικά τους δεν μπορούσαν να έλθουν στην Κεφαλονιά και άρα δεν ήταν δυνατόν να παραληφθούν και να εγκριθούν οι μελέτες!!! Το πρόβλημα λύθηκε μόλις τον Αύγουστο (!!!) οπότε και ξεκίνησε πάλι η διαδικασία. 
  7. Και όμως έχουμε και συνέχεια…Το ΤΑΣ για να δώσει το “πράσινο φως” ζητάει από τις Κτιριακές Υποδομές τους προυπολογισμούς των μελετών ήτοι ουσιαστικά τα τεύχη δημοπράτησης. Μέχρι σήμερα αυτό δεν είχε γίνει και παρόλο που η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ καθώς και παράταση του προγράμματος. Πλέον ευελπιστούμε ότι μετά και την παρέμβαση της βουλευτού να σταλούν τα τεύχη, το ΤΑΣ να ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις για να ακολουθήσει η ένταξη στο ΕΣΠΑ και κατόπιν οι δημοπρατήσεις που θα επιδιώξουμε να γίνουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Μάλιστα ο Δ. Μεσσάρης είπε ότι αν όλα πάνε καλά του χρόνου θα έχουν ξεκινήσει τα έργα.

Ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου υπογράμμισε ότι το ΦΕΚ είναι σαφέστατο και ορίζει ως αρμόδιο και υπεύθυνο για την εκπόνηση των μελετών τις Κτιριακές Υποδομές και είπε ότι όσοι “δείχνουν” τον Δήμο το κάνουν μόνο και μόνο για πολιτική σκοπιμότητα και αντιπολιτευτική διάθεση που θα έπρεπε να λείπει καθώς το ζήτημα είναι ευαίσθητο και αφορά στην ασφάλεια των παιδιών μας

Ο Δ. Μεσσάρης ρωτήθηκε και για την πορεία του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι και είπε ότι ναι μεν υπάρχουν κάποια, τεχνικής φύσεως κυρίως, ζητήματα όμως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν για την κατασκευή του σχολείου

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Δ. Μεσσάρη