skip to Main Content
Pavlopoulos (Copy)

Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων, Κέρκυρα 5-7/9/2018

Τιμώμενο πρόσωπο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων,

Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας

Προκοπίου Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιφερειών διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, στην Κέρκυρα από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου 2018, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Περιφέρειάς μας με τις κοινότητες των  απόδημων και  όπου γης Επτανησίων.

 

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου θα τιμηθεί για την προσφορά και το έργο του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου και  καταφθάνει στην Κέρκυρα την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, όπου θα παραμείνει έως και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Μακαριώτατος θα τιμηθεί σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, στο Αχίλλειο.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή της νεολαίας, συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσέφερε αμέριστη βοήθεια και στήριξε από την πρώτη στιγμή τη διοργάνωση.

Έτσι πραγματοποιείται από τις 26 Αυγούστου 2018 το πρόγραμμα “Return to Roots”, με φιλοξενία 14 νέων αποδήμων Επτανησίων  από όλον τον κόσμο για 15 ημέρες, σε όλα τα νησιά μας, με κατάληξη στην Κέρκυρα τις ημέρες διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, όπου οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν  την εμπειρία τους από το ταξίδι στα Ιόνια νησιά και τις σκέψεις και προσδοκίες τους για το μέλλον των νησιών μας.

Η συμβολή στην πραγματοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας του Γεν. Δ/ντη ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου και της Δ/ντριας Εύας Παπαδάτου ήταν καταλυτική και η στενή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού συνεχίζεται για την ευόδωση του προγράμματος φιλοξενίας νέων αποδήμων και του Διεθνούς Συνεδρίου Απόδημων Επτανήσιων.

 

Στο συνέδριο ομιλητές θα είναι ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι των νησιών μας, υπουργοί και στελέχη υπουργείων, εκπρόσωποι φορέων, απόδημοι Επτανήσιοι που το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας κάνει περήφανους, επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα σύνορα των νησιών μας και κάνουν τα προϊόντα μας γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων (Ομοσπονδιών, συλλόγων κλπ) από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από τις Η.Π.Α, τον Καναδά, την Γερμανία, τη Νότιο Αφρική, την Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και την Αυστραλία καθώς και απόδημοι Επτανήσιοι από όλη την Ελλάδα.

Ο στόχος μας για το συνέδριο είναι να αναπτύξουμε σχέσεις και κοινές συνισταμένες που θα αποφέρουν τα μέγιστα στους τομείς, μεταξύ των άλλων, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσδοκούμε ότι το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού που έχει πολλά να προσφέρει τόσο στα νησιά μας όσο και στις κοινότητες των απανταχού Επτανησίων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα (draft)του Διεθνούς Συνεδρίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα ομιλητών και συμμετεχόντων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ

Κέρκυρα, 5-7 Σεπτεμβρίου 2018      

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Αχίλλειο, ώρα έναρξης 8μ.μ.

Επίσημη τελετή προς τιμή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική  Ένωση Κέρκυρας “Καποδίστριας”.

Ώρα 9.30μ.μ.: Επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προς τιμή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

 

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Ξενοδοχείο Park Hotel

09.30: Εγγραφές συνέδρων

10.00: Επίσημη έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων και καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

10.10: Κήρυξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

10.20: Ομιλία του τιμώμενου προσώπου του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων, Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

10.30: Προβολή – αφιέρωμα στο έργο του Μακαριώτατου.

10.45: Χαιρετισμοί εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

11:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Οδύσσεια των Επτανήσων” του Αλέξανδρου Ποταμιάνου.

12.30π.μ: Κύκλος ομιλιών συνέδρων// Θεματική ενότητα “Οικονομία, επενδύσεις και υποδομές”

 

Ώρα 14.30: Επίσημο γεύμα που παραθέτει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προς τιμή της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

 

————————————— ΛΗΞΗ ΠΡΩΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ————————————————

 

18: 00: Έναρξη απογευματινής συνεδρίας 1ης ημέρας εργασιών. Προσέλευση συνέδρων και παρατηρητών.

18.15: Β.  Κύκλος ομιλιών συνέδρων// Θεματική ενότητα “Εκπαίδευση και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους”

19:45: Γ. Κύκλος ομιλών συνέδρων// Θεματική ενότητα “Πολιτισμός, αλληλεπίδραση ομογενών με την ντόπια πολιτιστική δημιουργία, οι προκλήσεις του μέλλοντος”

21.00: Δείπνο

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ξενοδοχείο Park Hotel

09: 15 Έναρξη δεύτερης ημέρας συνεδρίου. Προσέλευση συνέδρων και παρατηρητών.

09.30: Δ. Κύκλος ομιλιών// Θεματική ενότητα “Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν: Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας”.

11.30: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

12.30: Ξενάγηση συνέδρων σε επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων της Κέρκυρας

14.30: Γεύμα.

18.00 Προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Επίσκεψη στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης ή/και το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας.

Βόλτα στην Σπιανάδα και την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.

21.00 Αποχαιρετιστήριο Δείπνο

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top