skip to Main Content
Img 20161125 141311 Copy

Δήμου…απόντος η σύσκεψη του ΤΕΕ για τα νέα Λύκεια

dsc00012_

Περίπου ένα μήνα μετά τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Κεφαλληνίας/Ιθάκης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή του Φαραώ, τα μέλη του έκαναν πράξη τις αποφάσεις που είχαν λάβει τότε και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα έτσι ώστε να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση τους.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, με δική τους πρωτοβουλία συγκάλεσαν σύσκεψη φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να παραδώσουν το τεχνικό υπόμνημα που συνέταξαν βάσει της αυτοψίας που πραγματοποίησαν στα νέα Λύκεια στις 4 Νοεμβρίου. Στο κάλεσμα του Προέδρου του ΤΕΕ, Σταύρου Τραυλού ανταποκρίθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας και εκπρόσωποι των δύο σχολείων, ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ, Γιάννης Κοσμάτος, ο Τάκης Βασιλάτος από το 1ο ΓΕΛ και άλλοι εκπαιδευτικοί αλλά για μία ακόμη φορά (όπως είχε γίνει και πριν από ένα μήνα) «έλαμψε δια της απουσίας του» κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου. Ο κ. Τραυλός είχε επικοινωνήσει για το θέμα με τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου, Δημήτρη Μεσσάρη, ο οποίος, όμως, δεν μπορούσε να παρευρεθεί και παρότι ο τελευταίος ενημέρωσε κάποιον άλλο εκπρόσωπο να παρουσιαστεί, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ενα γεγονός, που δεν άφησε ασχολίαστο τόσο ο κ. Τραυλός όσοι και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κύριος υπεύθυνος του έργου δεν είναι εδώ κι αυτό λέει πολλά. Αν θέλουν ειδική πρόσκληση να μας το πούνε!». Απόντες, επίσης, ήταν εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ και της Τροχαίας, η οποία, όμως, ειδοποιήθηκε την τελευταία στιγμή, όπως αναγνώρισε ο κ. Τραυλός.

%cf%84%ce%b5%ce%b5

Σχολικες Μοναδες Φαραω ΤΕΕ by Sakis Voutos on Scribd

«Λυπήθηκαν να βάλουν πέντε δέντρα ή ένα στέγαστρο»
Το τεχνικό υπόμνημα που κατέθεσε το ΤΕΕ στη σύσκεψη ήταν χωρισμένο σε τρία σκέλη. Το πρώτο αφορούσε τα τεχνικά ζητήματα που εντόπισε κατά την αυτοψία που έκανε στο σχολικό συγκρότημα, το δεύτερο είχε να κάνει με το κυκλοφοριακό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στο σημείο και το τρίτο και πιο σημαντικό την ασφαλή διέλευση των μαθητών. Για το πρώτο θέμα, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Μάκης Βασιλάτος αναφέρθηκε στις μικρές κακοτεχνίες και παραλείψεις που έχουν εντοπιστεί, όπως ορισμένα προβλήματα υγρασίας εξαιτίας του γεγονότος ότι περνάει νερά μέσα από το κουφώματα. Ειδική μνεία, έκανε ακόμη στην έλλειψη κάποιου στεγάστρου στον προαύλιο χώρο του σχολείου αλλά και στην απουσία κάποιου ειδικού συνεργείου που έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να χειριστεί τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα που διαθέτει το κτίριο. «Εχουν φτιάξει ένα φανταστικό κτίριο εσωτερικά με τους χώρους του αλλά έξω λυπήθηκαν να βάλουν πέντε δέντρα ή ένα στέγαστρο!» είπε χαρακτηριστικά. Γι αυτό το λόγο, συμφωνήθηκε από όλους να μεταφερθούν τα προβλήματα αυτά στον υπεύθυνο εργολάβο και να βρεθεί μια λύση με την πρόσληψη ενός ειδικού συνεργείου που θα αναλάβει τη χρήση των μηχανημάτων.

«Πρέπει να έρθει ο Δήμος να γνωρίσει την περιουσία του»
Στο θέμα αυτό, αναφέρθηκε και ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ, Γιάννης Κοσμάτος, ο οποίος επίσης σχολίασε την απουσία κάποιου εκπροσώπου του Δήμου. «Πρέπει να έρθει ο Δήμος να γνωρίσει την περιουσία του και να ξέρει τι έχει. Δεν μπορεί ένα σχολείο να λειτουργήσει με… τηλεκοντρόλ από την Αθήνα. Πρέπει να υπάρχει ένα συνεργείο που να μπορεί να παρεμβαίνει από το Δήμο ή να συναφθεί μια σύμβαση με μια εταιρεία. Πρέπει να λυθεί ακόμα και το ζήτημα της φύλαξης του σχολείου τις βραδινές ώρες». Ο Τάκης Βασιλάτος στάθηκε με τη σειρά του στην έλλειψη σκεπάστρου στις δύο πύλες της εισόδου του σχολείου αλλά και στην ανάγκη να γίνει κάτι με τον χωματόδρομο που βρίσκεται πλησίον του συγκροτήματος. Ο Παναγής Δρακουλόγκωνας, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα θα κατατεθεί άμεσα στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και στον εργολάβο ενώ θα κοινοποιηθεί και στη διαχειριστική αρχή προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να βρεθούν λύσεις για τα τεχνικά προβλήματα των κτιρίων.

Κυκλοφοριακή μελέτη για το οδικό δίκτυο που οδηγεί στα σχολεία
Για το κυκλοφοριακό ζήτημα, μίλησε ο υπεύθυνος μηχανικός της Περιφερειακής Ενότητας και Δημοτικός Σύμβουλος, Διονύσης Μινέτος, ο οποίος ανέλυσε τις ενέργειες που είχαν γίνει πριν καν τεθεί σε λειτουργία το νέο σχολικό συγκρότημα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εντολή που είχε λάβει από τον Αντιπεριφερειάρχη να εξεταστεί από την υπηρεσία τι ισχύει για τον δρόμο που βρίσκεται μπροστά από τα σχολεία και το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση στις 13 Απριλίου, στην οποία ζητούσε να αλλάξει άμεσα η λειτουργική του βαθμίδα καθώς θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των μαθητών. Στην ίδια απόφαση, είχε εκφραστεί ακόμα η ανάγκη να γίνει μια μικρή κυκλοφοριακή μελέτη και για τους γύρω δρόμους που οδηγούν στο νέο σχολικό συγκρότημα καθώς καθημερινά παρατηρούνται μεγάλες ροές μαθητών να κινούνται από και προς το σχολείο. «Αγκάθι», όμως, για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί το πεπαλαιωμένο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης του Αργοστολίου που εδώ και πέντε χρόνια ζητάει το ΤΕΕ να αλλάξει, δίχως όμως να βρίσκει ανταπόκριση. Ωστόσο, επειδή μια τέτοια διαδικασία είναι χρονοβόρα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Δήμο να προβεί σε μια κυκλοφοριακή μελέτη που να αφορά αποκλειστικά την αλλαγή χαρακτηρισμού του οδικού δικτύου που οδηγεί στο νέο σχολείο.

Δρομολόγηση λεωφορείου από το Δήμο για τη μεταφορά των μαθητών
Αναφορικά με την ασφαλή διέλευση των μαθητών, κρίθηκε απαραίτητο να δρομολογηθεί ένα λεωφορείο που να μπορεί να παραλαμβάνει τα παιδιά κατά την αναχώρηση τους από το σχολείο και ενδιάμεσα καθώς το πρωί τα εξυπηρετεί ουσιαστικά το αντίστοιχο του ΚΤΕΛ που εκτελεί το δρομολόγιο από τα χωριά των Φραγκάτων και των Βαλσαμάτων. Γι αυτό το λόγο, θα ζητηθεί να δοθεί κάποιο λεωφορείο από τον Δήμο, αν και ο Δήμαρχος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ΕΛΜΕ-ΚΙ και τους εκπροσώπους των μαθητικών συμβουλίων για το θέμα είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω του υψηλού κόστους. Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί τελικά λύση με το λεωφορείο, εκφράστηκε η ανάγκη να γίνει και μια ενημέρωση προς τους γονείς, προκειμένου κι εκείνοι να αποδεχθούν τη μεταφορά των παιδιών τους με αυτό τον τρόπο και όχι με τα Ι.Χ. τους, έτσι ώστε να συμβάλλουν και εκείνοι στην κυκλοφοριακή «αποσυμφόρηση» του δρόμου. Ολα τα παραπάνω, λοιπόν, συνοψίζονται επιγραμματικά στις εξής κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα: 1) Θα σταλεί το τεχνικό υπόμνημα του ΤΕΕ σε όλους τους αρμόδιους φορείς για να επιδιορθωθούν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτίρια, 2) Θα ζητηθεί η πραγματοποίηση κυκλοφοριακής μελέτης για το οδικό δίκτυο που οδηγεί στα σχολεία και 3) θα πρέπει να δρομολογηθεί λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών. Για τα δύο τελευταία ζητήματα, είναι αναγκαίο να υπάρξει παρέμβαση από τον Δήμο, κάτι για το οποίο όμως εκφράζουμε εύλογες αμφιβολίες αν κρίνουμε ότι απουσίασε (και) από τη συγκεκριμένη σύσκεψη.

img_20161125_141305 img_20161125_141307 img_20161125_141311 img_20161125_141335 img_20161125_141337 img_20161125_141346 img_20161125_141355 img_20161125_141407 img_20161125_141409 img_20161125_141513

 

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top