skip to Main Content
Kolokotsas1 (Copy)

Δημάρχος Ζακύνθου για το επεισόδιο στον ΧΥΤΑ

Πιστοί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα δουλέψαμε μέρα και νύχτα, έχοντας απέναντί μας τη μεγάλη οικονομική κρίση της πατρίδος μας, την έλλειψη πιστώσεων τόσο το 2015, όσο και το 2016, καθώς και την καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κόντρα μας επίσης ήταν η γραφειοκρατία και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου με παλιά χρέη σε ΙΚΑ, Εφορία, δάνεια, κλπ., και την αδυναμία εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου, λόγω έλλειψης πιστώσεων, καταφέραμε να ενταχθούμε πρώτοι στην Ελλάδα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με προϋπολογισμό 17 εκ ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία σύσκεψη που κάναμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Για την ενδιάμεση λύση κάναμε έναν διεθνή διαγωνισμό συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ. Στην παρούσα φάση είμαστε σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η ανάδειξη εταιρείας, που θα μας νοικιάσει τα κατάλληλα μηχανήματα και τον σχετικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Προχωρήσαμε στη διαδικασία αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Σκοπού και δημοσιοποιήσαμε (μέσω φωτογραφιών και βίντεο) τη βελτιωμένη κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Δυστυχώς, ενώ υπάρχει απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, της Απικεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ για να γίνεται εναπόθεση των απορριμμάτων για 2 μήνες στον ΧΥΤΑ του Σκοπού, επειδή το νησί μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόζεται χωρίς να φέρουμε εμείς ευθύνη.
Τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου (ώρα 2) κάτοικος της περιοχής δημιούργησε θερμό επεισόδιο με τον οδηγό του απορριμματοφόρου, τον απείλησε και κλείδωσε το απορριμματοφόρο μαζί με το προσωπικό μέσα στον ΧΥΤΑ.
Ο καθένας μπορεί να έχει χίλια δίκια, όμως τέτοιες απρεπείς συμπεριφορές δεν δικαιολογούνται.
Επισημαίνω πως έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια από κατοίκους του Αργασίου και του Καλαμακίου για τις εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Σκοπού και προσπαθούμε καθημερινά να αποσυμφορήσουμε την πόλη και τα χωριά μας από τα σκουπίδια, μετά από προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου και τη βοήθεια της Αντιπεριφέρειας.
Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και ο ΦΟΔΣΑ αδυνατεί πλέον να εκτελέσει οποιαδήποτε αποκομιδή απορριμμάτων.
Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Εμείς πράξαμε και πράττουμε το καθήκον μας.
Προσπαθήσαμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ζάκυνθο και να διαμορφώσουμε μια σωστή κατάσταση στον Σκοπό.
Το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος εμείς θα το τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια.
Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο από την παρατεταμένη παραμονή των απορριμμάτων στους δρόμους και τα σπίτια.
Είμαστε κληρονόμοι των πληγών του Φαραώ. Ζούμε μια περίοδο ισχνών αγελάδων καλούμε κάθε εμπλεκόμενο (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, τους ελεγκτές δημόσιας υγείας και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης), όπως σε αυτή τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η Ζάκυνθος, να διαφυλαχθεί το υπέρτατο αγαθό που λέγεται δημόσια υγεία.
Δεν μπορούν με οποιαδήποτε δικαιολογία λίγα άτομα να θέτουν σε κίνδυνο τους Ζακυνθινούς και τα παιδιά μας.
Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη και αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και το όμορφο νησί μας.
Το 2017 θα είναι έτος που θα επουλωθούν όλες οι πληγές που κληρονομήσαμε, με πρώτο απ´ όλα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Δήμαρχος  Ζακύνθου για την επίσκεψη που έκανε στον Σκοπό

Τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στον ΧΥΤΑ του Σκοπού επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τα όσα λαμβάνουν χώρα εκεί, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινωνική συναίνεση και να μαζευτούν τα απορρίμματα από την πόλη και τα χωριά.

Πλέον η εικόνα του ΧΥΤΑ έχει αλλάξει προς το καλύτερο και ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να επιτρέψουν την είσοδο περισσότερων απορριμματοφόρων και την εναπόθεση των απορριμμάτων εκεί, ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

“Αφού ευχηθώ χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους, θέλω να επισημάνω πως μετά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, ο ΧΥΤΑ του Σκοπού είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι έχουν χίλια δίκια, διότι επί χρόνια τους κορόιδευαν. Τώρα όμως, μπορούν να δουν και οι ίδιοι πως εμείς προχωρούμε σε εργασίες αποκατάστασης του χώρου, ο οποίος στην πορεία θα δενδροφυτευθεί. Το μόνο που ζητάμε είναι τη συναίνεσή τους, προκειμένου να βάζουμε τα απορρίμματα εκεί για δύο μήνες, όπως προβλέπει και ο οδικός χάρτης του Υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου, με το που αφήνουμε τα απορρίμματα, αμέσως γίνονται εργασίες. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυράς μου. Παρακαλώ πολύ όλους να βοηθήσουν για να μην ζουν οι Ζακυνθινοί μέσα στα σκουπίδια. Είμαι στη διάθεση όλων για συζήτηση και διάλογο. Πρέπει να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα που υπάρχει. Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει. Ας μην καταστρέφουμε άλλο τον τόπο μας” υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top